Belgisch BTW nummer aanvragen

Belgisch btw-nummer aanvragen

 

Wanneer heb je een Belgisch btw-nummer nodig? 

Je hebt een Belgisch btw-nummer nodig als:

  • je goederen koopt in België, en dus Belgische btw betaalt, en je levert deze goederen vervolgens (1) binnen België en andere EU-landen of (2) exporteert deze goederen buiten de EU;
  • je goederen importeert in België vanuit buiten de EU, en vervolgens verkoop je deze in België en andere EU-landen;
  • je goederen online verkoopt aan privépersonen in België en het drempelbedrag voor afstandsverkopen van €35.000 bereikt;
  • je eigen goederen overbrengt naar België, en er is sprake van een fictieve Intracommunautaire levering;
  • je online via Amazon goederen verkoopt. Wanneer je in andere EU-landen goederen verkoopt via het Pan-European* FBA** programma moet je direct registeren voor de btw in die EU -landen.

*Ben je van plan om Pan-European te gaan verkopen via Amazon? Dan moet je er rekening mee houden dat je in 6 EU-landen (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Tsjechië).**FBA staat voor Fulfilment by Amazon. De opslagplaatsen van Amazon worden “fulfilment centers” genoemd.

Path
PAN European btw nummers

One Stop Shop btw aanvragen België

Sinds 1 juli 2021 zijn de drempelbedragen voor intra-EU afstandsverkopen per EU-land vervallen. Hier is 1 gezamenlijk drempelbedrag van €10.000 voor in de plaats gekomen (geldig voor alle intra-EU afstandsverkopen van goederen, samen met de verkoop van digitale diensten aan consumenten in de EU).
 
Zodra je boven het drempelbedrag van €10.000 komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is. Dan kom je in aanmerking voor de One Stop Shop. Je doet dan per kwartaal één keer btw-aangifte bij de Belastingdienst. Die zorgt vervolgens dat alle btw over de juiste landen wordt verdeeld.
 
Je buitenlandse btw-aangifte kun je op 2 manieren regelen:
 
  1. Je doet een lokale btw-aangifte per EU-land waarin je hebt verkocht.
  2. Je doet één keer per kwartaal een One Stop Shop-aangifte bij de Belastingdienst. Meld hiervoor je bedrijf aan voor de ‘Unieregeling’ binnen het nieuwe éénloketsysteem.
Path

 

Belgisch btw-nummer aanvragen voor Amazon FBA

Momenteel heeft België nog geen fulfilment centrum in België (september ’23). Dat betekent dat Amazon jouw voorraad niet zomaar kan opslaan in België, en dat je niet per se een Belgisch btw-nummer nodig hebt voor het FBA programma van Amazon.

Leg je echter zelf of via een andere partner voorraad neer in België, dan heb je wel een Belgisch btw-nummer nodig.

En hoe het precies zit met de One Stop Shop, lees je hier.

amazon belgie
Path
btw nummer

Wat krijg je als je een Belgisch btw-nummer aanvraagt? 

Bij het aanvragen van een Belgisch btw-nummer krijg je de volgende documentatie van ons toegestuurd:

  • Ondernemingsnummer: het Belgisch btw-nummer. Bijvoorbeeld: BE1234567890 (landcode BE + 10 cijfers)

Hoe kan je een Duits btw-nummer aanvragen?

Wil je dat wij een Duits btw-nummer voor jou aanvragen? Via deze button kun je direct een aanvraag indienen. Wil je meer informatie, of heb je vragen? Dan kun je ook een afspraak inplannen voor vrijblijvend persoonlijk advies.

Belgisch btw-nummer aanvragen