door Renee

4 min leestijd

Btw-aangifte te laat ingediend: wat nu?

earnings

btw aangifte te laat

Ben je de aangiftetermijn toch uit het oog verloren? Wij vertellen je wat de gevolgen daarvan zijn, en hoe je problemen met de Belastingdienst kunt voorkomen. Ook als je je belastingaangifte wel hebt ingediend, maar te weinig of niet hebt betaald.

Help: ik heb vergeten mijn btw-aangifte in te dienen

Je btw-aangifte één dag te laat ingediend? Dan valt de schade gelukkig mee. De eerste zeven dagen na de deadline geldt er namelijk een coulancetermijn. Als je binnen deze zeven dagen alsnog de aangifte indient, dan zal de Belastingdienst geen boete opleggen. De Belastingdienst zal wel een aantekening van aangifteverzuim maken.

Als je de deadline met meer dan een week overschrijdt, zal je een boete krijgen. De Belastingdienst zal een naheffingsaanslag aan je opleggen. Je moet alsnog je btw-aangifte indienen, en drie bedragen over te maken. Het eerste bedrag betreft de aangifteverzuimboete van 68 euro. Als tweede moet je alsnog je vastgestelde bedrag aan btw betalen. Ten slotte is er een betaalverzuimboete, die drie procent van je af te dragen btw is. De minimale betaalverzuimboete bedraagt 50 euro en kan oplopen tot 5.514 euro

Pas wel op: de tweede keer dat je een aangifte te laat indient, maar wel binnen de coulancetermijn, krijg je alsnog een betaalverzuimboete (die van 3% van de verschuldigde btw). 

Help: ik heb mijn btw-aangifte wel ingediend, maar te laat betaald

Stel dat je je aangifte wel op tijd hebt ingediend, maar deels binnen en deels buiten de coulancetermijn van een week btw hebt betaald: dan krijg je alsnog een boete van 3% van het totale bedrag. Het deel dat je binnen de coulancetermijn betaalde, betaalde je immers ook ná de deadline. Ook dit keer is er een minimum van 50 euro en een maximum van 5.514 euro

In het geval dat je (een deel van) je aangifte helemaal niet hebt betaald op het moment van controle, geldt er wederom dat je een boete krijgt van 3% van het te betalen bedrag. Hetzelfde minimumbedrag en maximumbedrag zijn hier van toepassing.

Uitzonderingsgevallen

In sommige gevallen kan de Belastingdienst ervoor kiezen om hogere verzuimboetes uit te delen. Zo kan een boete voor aangifteverzuim oplopen tot 136 euro en voor betaalverzuim kan een boete van maximaal 10% van de verschuldigde btw worden gegeven. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld steeds weer je aangifte te laat indient, of wanneer je steeds weer niet/te laat betaalt. 

Er kan nog een ander soort boete uitgedeeld worden: een vergrijpboete. Dit wordt alleen in heel ernstige gevallen gegeven. Bijvoorbeeld bij een grote schuld, of betaal/aangifteverzuim met opzet. Voordat de Belastingdienst deze boete geeft, wordt er eerst een brief gestuurd waarin uitgelegd wordt waarom jij een vergrijpboete zou moeten krijgen. Je hebt nog de kans om hierop te reageren voordat ze de boete definitief vaststellen. 

Ook als je al eens een betaalverzuimboete hebt gehad en de Belastingdienst ontdekt toch grove schuld of opzet, dan kunnen ze alsnog een vergrijpboete uitgeven. Dit mag echter alleen als ze 1) na het uitgeven van de betaalverzuimboete nieuwe informatie krijgen en 2) de nieuwe informatie in het verleden tot een vergrijpboete had geleid. Het bedrag van de betaalverzuimboete wordt dan van de vergrijpboete afgetrokken.

Er staat een fout in mijn btw-aangifte

Heb je je btw-aangifte niet ingediend omdat je een fout hebt ontdekt? Of heb je de fout ontdekt nadat je je aangifte had ingediend? In beide gevallen moet je een suppletie indienen. Dit is verplicht. Het formulier kun je vinden als je inlogt bij de Belastingdienst. Een aangifte corrigeren kan tot 5 jaar ná het te veel of te weinig btw betalen. Je kunt een correctie indienen voor één specifieke aangifte, of voor een heel jaar. In het formulier vul je de gecorrigeerde gegevens in. 

Wil je je correctie corrigeren? Het kan je gebeuren: je hebt een foutje in de suppletie overzien. In dit geval hoef je geen nieuwe suppletie in te dienen! Je wacht eerst totdat je antwoord hebt van de Belastingdienst op je eerste suppletie. Als je antwoord hebt, dan kun je bezwaar maken tegen de ingediende suppletie. In dit bezwaar kun je de juiste gegevens invullen. Is het zo dat uit de ingediende suppletie blijkt dat je niks hoeft te betalen of krijgt, dan stuurt de Belastingdienst geen antwoord waarop je bezwaar kunt indienen. Dan moet je wél een nieuwe suppletie indienen, als je de eerste wil corrigeren. 

Er is een speciale situatie: wanneer je 1000 euro of minder terugkrijgt of moet betalen, dan mag je dat verwerken in je volgende aangifte. De correcties mag je dan toepassen in de juiste categorieën in de eerstvolgende aangifte. Let wel, op deze manier krijg je dus geen beschikking van teruggaaf of naheffingsaanslag. 

Daar moet nog een laatste kanttekening bij. De correctiegrens van 1000 euro geldt niet als je onder de oude kleineondernemingsregeling (KOR) valt. Als je daar een correctie voor wil doen, gebeurt dat altijd via een suppletie.

Tips om altijd op tijd btw-aangifte te doen en te betalen

  1. De Belastingdienst kan je een sms sturen ter herinnering van je aangifte of betaling, maak hier gebruik van!
  2. Onthoud dat je altijd aangifte moet doen. Ook als je geen omzet had in een bepaalde periode.
  3. Geen zin in administratieve lasten? Schakel hulp in. Dat scheelt jou een hoop zorgen. 
Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.