door Renee

3 min leestijd

De kracht van abonnementen en herhaalaankopen

earnings

3d visuals 6 1 | Staxxer

 

Als (e-commerce) ondernemer ben je altijd op zoek naar dé game-changer die je bedrijf verder zal laten floreren. In een wereld waar digitalisering de overhand neemt, zoeken je voortdurend naar modellen die niet alleen rendabel maar ook duurzaam zijn. Twee woorden: abonnementen en herhaalaankopen. Deze twee strategieën kunnen de stabiliteit en groei die je zoekt helpen bewerkstelligen. Wij leggen ze voor je uit.

 

Abonnementen: voorspelbaar, makkelijk en schaalbaar

Abonnementsmodellen hebben de afgelopen jaren de markt veroverd, van streamingdiensten zoals Netflix tot de voedselindustrie (Hellofresh). Het succes ligt onder andere in de voorspelbaarheid en het gemak voor zowel verkoper als klant. Daarnaast bied je niet alleen een product aan; je biedt een ervaring, een gemak dat ze niet willen opgeven. En als je je product en alle processen goed opbouwt en ontwikkelt,  is het ook nog eens een super schaalbaar model. 

 

Hoe implementeer je het sucessvol?

Voordat je direct begint met het omgooien van je businessmodel, is het goed om de volgende zaken in acht te nemen.

  • Bepaal je aanbod: niet elk product is geschikt voor een abonnementmodel. Producten die regelmatig worden gebruikt of vervangen, zijn sneller geschikt. Denk bijvoorbeeld aan cosmetica, gezondheidsproducten of zelfs boeken.
  • Flexibiliteit en controle: klanten houden van controle. Bied opties aan voor aanpassing, pauzering of annulering van het abonnement. Dit vermindert de drempel om een dergelijke commitment aan te gaan.
  • Transparantie in prijzen: verborgen kosten zijn funest voor vertrouwen. Wees duidelijk in wat de klant krijgt en wat het kost, inclusief verzendkosten en BTW, vooral bij verkoop in verschillende Europese landen met variërende belastingtarieven. Dit helpt ook met het behouden van je klanten.
  • Lokale wetgeving: Veel landen hebben specifieke regels rond bijvoorbeeld contracten voor abonnementen en automatische verlengingen. Verzeker jezelf van compliance met lokale wetten, vooral bij grensoverschrijdende E-commerce.

 

De keerzijde van het abonnementsmodel

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Klanten werven voor abonnementen is vaak duurder door de hogere verwachting van commitment. Daarnaast kan het behouden van abonnees een uitdaging vormen in markten met hevige concurrentie. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat je veel moet investeren in je processen om hoge verlooppercentages te voorkomen. Een abonnementsmodel zul je dus niet zomaar succesvol kunnen introduceren. 

 

Herhaalaankopen: flexibiliteit en overtuiging

Herhaalaankopen zijn de droom van elke verkoper, in het echte leven en online. Hier is geen sprake van lange-termijn commitment, maar ze worden voornamelijk gedreven door klanten die overtuigd zijn van de waarde van het product. Herhaalaankopen hebben niet dezelfde voordelen als abonnementen, ze zijn minder voorspelbaar maar hebben wel weer een hogere mate van flexibiliteit voor zowel de verkoper als de klant.  

Hoe stimuleer je herhaalaankopen?

  • Uitstekende klantenservice: klanten keren terug als ze tevreden zijn. Investeer in een feilloze klantervaring en klantrelatie!
  • Loyaliteitsprogramma’s: beloon klanten voor hun terugkeer. Punten, kortingen, vroegtijdige toegang tot nieuwe producten – allemaal goede lokkers. Of investeer in het bouwen van een echte community
  • Gemak van herbestellen: Sla gegevens veilig op voor een snelle checkout en overweeg een ‘snel opnieuw bestellen’-knop.

De uitdaging hier is consistentie. Een product dat varieert in kwaliteit, of een klantenservice die de ene dag uitmuntend en de andere dag ondermaats is, kan klanten en dus herhaalaankopen kosten

 

Een gulden middenweg

Het is geen kwestie van alleen het een of alleen het ander. Veel bedrijven implementeren hybride modellen. Denk aan abonnementsopties voor gemak en tegelijkertijd de optie tot eenmalige aankoop voor de terughoudende klant. Het draait allemaal om balanceren en aanpassen aan wat jouw klantenbestand verlangt.

Conclusie

Abonnementen en herhaalaankopen hebben elk hun eigen charmes en uitdagingen. Het implementeren van deze strategieën vereist een grondige kennis van jouw producten, je klanten en de markt. En vergeet de lokale wetgevingen niet te checken. Een ding is zeker: stilstand is achteruitgang. Deze modellen zijn niet statisch en vereisen constante evaluatie en innovatie. Discussie en gedachtenwisseling hierover zijn essentieel, dus blijf evolueren als onderneming en ondernemer! 

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.