Verkoper op Amazon? Alles wat je moet weten over Amazon FBA

Als e-commerce ondernemer kan je er voor kiezen om producten te verkopen op Amazon. Aangezien de marktplaats sterk inzet op een wereldwijde groei is het zeker iets om te overwegen. 

Verkopen op Amazon kan op een aantal manieren. Ten eerste moet je een Amazon account aanmaken. Vervolgens kan je kiezen of je de opslag en transport van je producten zelf wil regelen, of dat Amazon het voor je regelt. De laatste optie wordt ook wel ‘Fulfilment by Amazon’ (FBA) genoemd.

Dit artikel zal je meer vertellen over Amazon FBA, hoe je je registreert, en welke kosten hieraan zijn verbonden. Maar eerst zullen we uitleggen hoe je een Amazon verkoper wordt. 

Hoe wordt je Amazon verkoper?

Je moet een aantal dingen regelen voordat je kan verkopen op Amazon. Dit betreft vooral het aanmaken van een account. De stappen die nodig zijn om dit te doen zijn hieronder voor je op een rijtje gezet. 

 1. Je meldt je aan als verkoper via deze link.
 2. Vervolgens maak je een Amazon account met de door jou gekozen inloggegevens.
 3. Vul al je bedrijfsgegevens in.
 4. Vul al je persoonlijke gegevens in. Let op dat Amazon telefoonnummers herkent die eerder gebruikt zijn in een Amazon omgeving, bijvoorbeeld voor een privé-account zoals voor bijvoorbeeld Amazon Prime Video.
 5. Vul je creditcard gegevens in voor de betaling aan Amazon. Later komen we terug op de kosten van Amazon FBA.
 6. Vervolgens moet je een winkelnaam aan je account toevoegen. Deze hoeft niet gelijk te zijn aan je bedrijfsnaam (op je KVK registratie). Hij geldt dus specifiek voor het platform van Amazon.
 7. Zorg er voor dat je account goed beveiligd is: ‭schakel een tweestapsverificatie in. Dit kan via een telefoonnummer of Authenticator app. 

Na het doorlopen van deze stappen heb je de mogelijkheid om je ‘Amazon Seller Central’ in te richten. Hier kan je alles bijhouden met betrekking tot je producten en je Amazon winkel: van je voorraad tot het aantal verkopen tot de communicatie met de kopers. 

Wat is Amazon FBA?

Amazon FBA is een logistiek systeem om verkopers te helpen met hun (internationale) verkopen. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over de opslag en het vervoer van je producten. Het neemt dus een hele taak uit je handen. De tijd die je hiermee vrij maakt kan je weer gebruiken voor het uitbreiden van je bedrijf. 

Vanaf het moment dat je een Amazon account hebt aangemaakt kun je gebruik gaan maken van ‘Fulfilment by Amazon’. Hiermee kan je je producten opslaan in een Amazon fulfilment center. In Europa bevinden deze zich in Duitsland, Spanje, Polen, Zweden, Tsjechië, Italië, en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er ook fulfilment centra in Canada, Mexico, en de VS. 

Door je Amazon account in te stellen met Amazon FBA kun je genieten van een groot aantal voordelen. De grootste voordelen zijn:

 • je bent zichtbaarder op Amazon
 • je hebt (meer kans op) de Buy Box 
 • je kan gebruik maken van de Amazon Prime verzendservice
 • je kans vergroot dus dat je meer verkoopt 

amazon fba

Hoe registreer je je voor Amazon FBA?

Genoeg voordelen dus. Maar, dan moet je wel je Amazon account goed hebben ingesteld. Het instellen van Amazon FBA gaat via je ‘Seller Central’, waar we het ook al eerder over hadden. Je hebt hier toegang tot zolang je in kan loggen op je Amazon account. In deze persoonlijke omgeving kan je per product aangeven of je het wil verkopen met behulp van Amazon FBA.

Als je de ‘Seller Central’ voor je hebt, ga je naar het kopje ‘Voorraad beheren’. Hier kan je je listings selecteren en vervolgens wijzigen naar Fulfilled by Amazon. Op dit punt kan je een land kiezen waar je je voorraad heen wilt sturen. Vervolgens bereid je je zending voor en kies je een verzendmethode. De verzendmethode betreft de manier waarop je je producten verzend naar het door jou gekozen Amazon fulfilment center.

Er zijn best wel wat eisen waaraan je pakketjes moeten voldoen. Zeker als het aankomt op voorbereiding en etikettering voor het Amazon fulfilment center. Mocht dit niet goed gaan is het mogelijk dat Amazon je zendingen afkeurt. Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat er van je wordt verwacht. Zo weet je zeker dat alles goed gaat. Hier lees je daar meer over.

Btw-aangiftes en Btw-registraties

Btw-verplichtingen zijn een ander ding waarmee rekening gehouden moet worden. Zo weet je zeker dat je producten niet worden geweigerd bij aankomst in een van de fulfilment centers. Btw-verplichtingen kunnen erg variëren per bedrijf. Amazon Amsterdam is bijvoorbeeld een van de Europese vestigingen van Amazon. Echter maakt het geen deel uit van Amazon FBA. 

Omdat het geen deel uitmaakt van Amazon FBA kunnen je producten niet worden opgeslagen in Nederland. Je moet ze bijvoorbeeld opslaan in Duitsland. Zodra je voorraad in Duitsland legt moet je als niet-Duitse e-commerce verkoper een lokaal btw-nummer aanvragen (in Duitsland). 

Als je gebruik maakt van verschillende Amazon fulfilment centers kan je het beste een PAN European btw-nummer aanvragen. Het aanvragen van verschillende nummers kan een tijdrovende taak zijn. Veel e-commerce ondernemers kiezen er daarom voor om het proces te automatiseren

Kosten Amazon FBA

Fulfilment by Amazon komt wel met een prijskaartje. Het exacte bedrag hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld hoeveel je verkoopt en hoe gemakkelijk je producten te vervoeren zijn. De kosten van Amazon FBA zijn onder te verdelen in een aantal categorieën.

 1. Standaard verkoopcommissie: dit is de algemene commissie die Amazon telt over elke verkoop. Deze varieert tussen 10% en 15% van je bruto-omzet per verkoop.
 2. Maandelijkse kosten Amazon FBA: om gebruik te maken van Amazon FBA betaal je maandelijks €39,95,-.
 3. FBA vergoedingen: op basis van de standaard FBA opslag en fulfilment kosten. De kosten hangen af van het producttype, de afmetingen, het gewicht en hoeveel producten je op voorraad legt.  
 4. Voorraadkosten: naast maandelijkse (FBA) opslagkosten kunnen er ook andere kosten in rekening worden gebracht, zoals kosten voor het langdurig opslaan van voorraad of verwijdering van producten. 

De totale kosten zijn dus erg variabel. Bijvoorbeeld, de voorraadkosten worden flink hoger als je producten langer dan een jaar bij Amazon liggen. Breng dus van te voren in kaart hoeveel je ongeveer moet betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Geen zorgen over je btw-compliance

Als e-commerce verkoper kan je veel tijd kwijt zijn met het instellen van Amazon FBA. Maar, het belangrijkste voordat je überhaupt kan denken aan Fulfilment by Amazon is dat je al je btw-verplichtingen op orde hebt. Staxxer neemt dit graag voor je uit handen. De experts van Staxxer bevinden zich in alle landen waar je mogelijk een lokaal btw-nummer nodig hebt. Ze zijn bekend met de lokale belastingstructuur en kunnen je helpen in je eigen taal. Zo kan jij gewoon gebruik maken van Amazon FBA zonder extra kopzorgen.

Benieuwd wat Staxxer voor jou kan betekenen, ook als je al een boekhouder hebt? Verken onze opties of kom even hoi zeggen!

Let's talk VAT.