von Renee

4 Minuten Lesezeit

One Stop Shop Aangifte. Hoe werkt het?

earnings

Wie in de ingewikkelde wereld van de Europese btw-wetgeven duikt struikelt per definitie over de One Stop Shop- (OSS), oftewel de éénloketsysteem of unieregeling, en Mini One Stop Shop-regeling (MOSS). Ook om internationaal zaken te doen moet je hier aardig wat verstand van hebben. 

Wat moet je weten om je btw-aangifte te verwerken via de One Stop Shop-regeling?  

Mini One Stop Shop-regeling tot 1 juli 2021

Als je telecommunicatie-, omroep- of elektronische/digitale diensten aan particulieren binnen de EU levert kan je gebruik maken van de MOSS-regeling. De MOSS-regeling maakt het mogelijk om je btw aan te geven via één land namelijk het land waarin je hiervoor geregistreerd bent. De MOSS-regeling bestaat al langer voor e-commerce dienstverleners in de EU. Dit heeft ervoor gezorgd dat ondernemers zich niet in elk EU land een voor een hoeft te registreren voor hun btw. Normaal gesproken wordt een e-commerce ondernemer namelijk belast in het land waar de afnemer (klant) woont wat enigszins onhandig. Maak je geen gebruik van de MOSS-regeling? Dan moet je btw aangifte- en betalingen doen in alle landen waar je klanten gevestigd zijn. Aangifte doen via de MOSS-regeling voorkomt alle gedoe van meerdere registraties. Via een MOSS-regeling aanvraag en inlogcode bij de Nederlandse Belastingdienst kan de ondernemer gemakkelijk btw-aangifte doen en wordt zijn/haar buitenlandse btw via de Belastingdienst betaald en geregeld naar de andere EU-landen. 

Per 1 juli 2021 wordt de MOSS-regeling uitgebreid voor afstandsverkopen om de huidige EU-btw systeem te verbeteren. Vanaf 1 juli 2021 mogen bedrijven die afstandsverkopen doen én e-commerce dienstverleners beroep doen op de OSS-regeling. 

One Stop Shop-regeling vanaf 1 juli 2021

Aangezien de MOSS-regeling goed werkt voor e-commerce diensten wordt het uitgebreid voor afstandsverkopen en andere particulier-gerichte diensten. Dit heet vanaf 1 juli de One Stop Shop btw-regeling en is voor alle EU landen geldig. 

Vanaf 1 juli komt er ook een drempelbedrag van €10,000 voor alle afstandsverkopen. Doordat de MOSS-regeling nu de OSS-regeling wordt samen met het feit dat afstandsverkopen hier dan ook bij horen veranderen natuurlijk de drempelbedragen voor afstandsverkopen. Tot 1 juli hoeven ondernemers zich pas te registreren in een EU land waar zij zaken doen als zij boven het drempelbedrag komen van dat land. Vanaf 1 juli zullen alle bedrijven btw moeten betalen aan alle andere EU landen bij het levering- en diensten aan klanten boven €10,000. Btw betalen in andere EU landen moet bij alle transacties aan klanten boven de €10,000 en zonder btw-nummer via de OSS-regeling.

Drempelbedragen

Tot 1 juli 2021 geldt er per EU land drempelbedragen. Vanaf 1 juli 2021 gelden voor alle EU landen  €10,000 per jaar. Dit houdt in dat je als ondernemer al over na moet denken over welke btw jij als ondernemer moet afdragen na 1 juli 2021. Goed om over na te denken: kies je er straks voor om jouw product(en) door de hele EU voor een vaste prijs te verkopen? of kies je voor een prijsdifferentiatie per land? Dit is namelijk erg belangrijk omdat je die €10,000 voor jouw levering en diensten aan klanten binnen de EU vrij snel behaalt.

Wat zijn de voordelen van de One Stop Shop-regeling?

De twee belangrijkste voordelen van de OSS-regeling zijn:

  • geen afzonderlijke registraties meer nodig in het buitenland
  • minder kosten en meer tijd door minder registraties 

Wel goed om te onthouden is dat de OSS-regeling een keuze is en je mag als ondernemer natuurlijk wel gewoon registreren in het buitenland. Mocht je nauwelijks kosten in het buitenland maken is de OSS-regeling een goede match omdat je in de OSS-regling aangifte alleen btw betalen en niet terugvragen. Aan de andere kant, mocht je (bijvoorbeeld) voorraad in het buitenland leggen en maar je hier kosten voor? Dan is een btw registratie misschien wel nodig. 

Hoe kan ik aanmelden voor de One Stop Shop-regeling?

Aanmelden voor de OSS-regeling kan vanaf 1 april 2021 bij de Belastingdienst. Let op dat je bij het aanmelden voor de OSS-regeling je dan als ondernemer wel moet de-registeren in alle landen waar je voor btw geregistreerd bent.

Wat zijn de gevolgen van de One Stop Shop-regeling op Amazon verkoop (incl. FBA)?

Amazon verkoop onderscheid tussen twee manieren van verzenden:

  1. FBM (fulfilled by Merchant): verzending door verkoper
    Stuur je zelf alle producten naar klanten in de EU vanuit Nederland? Dan geldt het drempelbedrag en de OSS-regeling zoals hierboven beschreven.Worden de drempelbedragen overschreven? Dan ben je verplicht een lokale btw afdracht af te nemen met als keuze gebruik te maken van de OSS-regeling.
  2. FBA (fulfilled by Amazon): verzending door Amazon

Als je als ondernemer gebruik maakt van FBA wordt jouw btw administratie iets ingewikkelder: dan wordt het namelijk een combinatie van de OSS-regeling én de lokale btw administratie omdat je in bij het gebruik van FBA lokale voorraad hebt gelegd in de Amazon fulfillment centra van dat land.

De combinatie van de bovenstaande regelgeving krijgt hierdoor een tweedelig administratie:
Landen waar voorraad verzonden wordt hebben een lokale btw registratie en alle verkoop met die land als bestemmingsland moet lokaal aangegeven worden.
Verkoop naar klanten in de EU waar geen voorraad verzonden wordt, en waar geen lokale btw registratie is, moet op basis van het bestemmingsprincipe wél lokale btw afgedragen worden. Deze btw wordt afgedragen via de OSS-regeling.

Tekst | Staxxer

Hoe kan ik een lokale btw-nummer aanvragen en/of in het buitenland btw aangifte doen?

Heb je een afzonderlijk btw-nummer nodig? en moet je in het buitenland btw aangifte doen? Onze lokale Staxxers helpen je graag op weg!

Meer weten over de One Stop Shop?

Inhaltsübersicht
Meistgelesene Artikel
Was ist EPR? Die erweiterte Herstellerverantwortung (EPR) in Europa

Was ist mit dem Brexit und Ihrer Mehrwertsteuer?

One-Stop-Shop: häufig gestellte Fragen

Schritt-für-Schritt-Anleitung: So geben Sie eine deutsche Umsatzsteuererklärung ab

Staxxer sammelt über 1 Million Euro für die Automatisierung der Mehrwertsteuer für E-Commerce-Unternehmen in Europa
Erschließen Sie Europa mühelos. Überlassen Sie uns die Komplexität von MwSt und EPR.
Ein junger Mann in einem schwarzen Sweatshirt lächelt vor Büschen.
Thomas van Mossel

Mehrwertsteuerberater

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.