Registreren voor de One-Stop-Shop EU-btw éénloketsysteem

De registratie voor het EU-btw éénloketsysteem is al open sinds april 2021. Desondanks krijgen wij nog vaak te maken met vragen betreffende deze registratie. Het registreren is eenvoudig als je weet waar het moet, daarom een korte toelichting met bijbehorende schermafbeeldingen.

Is de One-Stop-Shop hetzelfde als het éénloketsysteem?

Ja, dit is het zelfde. De nieuwe e-commerce wetgeving is EU breed. De terminologie die in de EU wordt gebruikt is de ‘The Union One-Stop-Shop’, in het Nederlands wordt dit afgewisseld door ‘Unieregeling One-Stop-Shop’ en ‘Unieregeling Eénloketsysteem’. De uitkomst is hetzelfde: één plek om de btw af te dragen voor grensoverschrijdende verkoop binnen de EU zonder dat een registratie in het betreffende land vereist is.

Registreren of aanmelden voor de OSS is op vrijwillige basis. Maar, het afdragen van btw is verplicht. Mocht je buitenlandse btw moeten afdragen en is dat mogelijk met de One-Stop-Shop dan voorkom je veelal registraties.

Registratie éénloketsysteem is mogelijk vanuit ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’

Let op, dit kan niet via de ‘oude portaal’. Heb je hiervoor altijd ingelogd via de ‘oude portaal’ en nooit eerder gebruik gemaakt van ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ dan moet je mogelijk eerst toegang krijgen via eHerkenning.


Het verkrijgen van eHerkenning

eHerkenning is een inlogmiddel dat onder andere door de Belastingdienst en de Douane gebruikt wordt. eHerkenning is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor bedrijven. Het is veilig én gemakkelijk in gebruik. Met 1 persoonlijke eHerkenning-inlogsleutel kunt u bij ruim 400 organisaties terecht. Voor de Belastingdienst heb je minimaal eHerkenning niveau 3 nodig. De leveranciers voor eHerkenning vind je hier: https://www.eherkenning.nl/leveranciersoverzicht.


Stap 1. inloggen ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’

Stap 2. Ga naar ‘EU-btw éénloketsysteem’ en start de registratie. Heb je de registratie eenmaal afgerond dan zie je dat bij de ‘Ingestuurde verzoeken’.

Registreren voor eenloketsysteem one-stop-shop

Stap 3. Doorloop het registratieproces.

Aanmelden unieregeling registratie one-stop-shop

Ongeveer 1 a 2 weken na het registratieproces ontvang je brief van de Belastingdienst met een bevestiging van de registratie. Op het moment van schrijven (2 augustus 2021) is er online nog geen bevestiging van de registratie. De status blijft staan op ‘ingestuurd’ ondanks dat de bevestiging van inschrijving al per post is binnengekomen. Dit is naar ons idee onderdeel van het zogenaamde noodspoor van de belastingdienst. De Belastingportaal is nog niet helemaal klaar voor geautomatiseerde OSS aangifte.

Met dit korte stappenplan zou de registratie voor de OSS moeten lukken.Let's talk VAT.