Deens btw-nummer aanvragen
Btw-tarieven in Denemarken
Denemarken kent twee tarieven als het gaat om btw. Dat zijn de volgende:
- 0% btw voor kranten en wetenschappelijke journals;
- 25% btw voor alle overige belastbare diensten en producten.
Als het aankomt op internationale transport is er een btw van 0%. Dit is op basis van een afspraak tussen alle EU-landen. In deze gevallen zijn de tarieven van het bestemmingsland van toepassing.
E-commerce cijfers in Denemarken
Denemarken kent verschillende e-commerce platformen. De drie grootste platformen zijn verantwoordelijk voor 15% van de totale e-commerce verkopen. De top 5 e-commerce retailers in Denemarken:
Naam Netto omzet
- elgiganten.dk 443 miljoen euro
- zalando.dk 370 miljoen euro
- apple.com 226 miljoen euro
- hm.com 215 miljoen euro
- ikea.com 197 miljoen euro
Bovendien verdient revolutionrace.dk een eervolle vermelding. Het is het snelst groeiende platform in Denemarken, dus het is slechts een kwestie van afwachten totdat deze in de top 5 belandt.
Wanneer heb je een Deens btw-nummer nodig?
Als je bedrijf buiten Denemarken is gevestigd kan je nog steeds om verschillende reden een Deens btw-nummer nodig hebben. Je hebt een Deens btw-nummer nodig als:
- je producten of services verkoopt aan individuen in Denemarken;
- je producten of services aanbiedt aan een Deens bedrijf. Uitzonderingen hierbij zijn services omtrent vastgoed, personentransport, restaurants en catering;
- je onderaannemers inhuurt die diensten aan je bedrijf verlenen. Dit geldt dus voor taken die je bedrijf uitvoert in Denemarken.
Wat heb je nodig om een voor het aanvragen van een Deens btw-nummer?
Je hebt een aantal documenten nodig voor de aanvraag van een Deens btw-nummer. Dit zijn:
- Een ingevuld aanvraagformulier;
- Een kopie van de statuten van je bedrijf;
- Een uittreksel uit het handelsregister;
- Een bewijs dat je btw-plichtig bent;
- Een volmacht als je gebruik maakt van een fiscaal agent;
- Een bewijs dat je zaken doet op Deens grondgebied: een contract, een bestelling, etc.
One Stop Shop-registratie voor Denemarken
Sinds 1 juli 2021 heeft de EU een drempelwaarde ingesteld die van toepassing is op alle landen binnen de unie. Deze drempelwaarde heeft betrekking op alle verkopen op afstand tussen verschillende EU-landen.
De waarde is vastgesteld op 10.000 euro. Als je totale verkopen op afstand onder de drempelwaarde van 10.000 euro blijven, kan je er voor kiezen om de btw-tarieven van je eigen land aan te houden (het land waar je bedrijf is geregistreerd). Dit is echter niet verplicht. Als je totale verkoopcijfer boven de drempelwaarde komt, kun je gebruik maken van de One Stop Shop (OSS). In dit geval is het bestemmingsbeginsel van toepassing. Dat betekent dat je verplicht de tarieven van het land van bestemming aan te houden.
Alhoewel de OSS-registratie het gemakkelijker voor je kan maken, is een dergelijke registratie niet verplicht. Je hebt dus twee opties met betrekking tot het aangeven van btw in Denemarken:
- Je regelt een lokale registratie in Denemarken. Dit betekent dat je een lokale registratie moet hebben in alle EU-landen waaraan je verkoopt.
- Je registreert je in het land waar je bedrijf is gevestigd voor de OSS. Je geeft je btw aan via de OSS-aangifte.
Deens btw-nummer aanvragen voor Amazon FBA
Amazon heeft in 2022-2023 geen fulfilment center in Denemarken. Daarom is Amazon FBA hier nog niet mogelijk. Wel heb je een btw-nummer nodig in Denemarken als je lokaal (via andere kanalen) voorraden aanlegt. Daarnaast kan het zo zijn dat je btw wil terugvragen in Denemarken: in dat geval heb je ook een Deens btw-nummer nodig.
Hoe ziet een Deens btw-nummer eruit?
Een Deens btw-nummer aanvragen duurt ongeveer een maand. Het format van het btw-nummer begint met de landcode DK, gevolgd door een achtcijferige code. Een Deens btw-nummer ziet er bijvoorbeeld zo uit: DK12345678.
Hoe kan je een Deens btw-nummer aanvragen?
Staxxer helpt je als je een btw-nummer wil aanvragen in Denemarken. Onze specialisten zijn aanwezig in Denemarken en kennen de lokale infrastructuur. Meer weten?