btw denemarken

Deense btw-aangifte doen

Btw-tarieven Denemarken

Denemarken kent twee tarieven als het gaat om btw. Dat zijn de volgende:

 • 0% btw voor kranten en wetenschappelijke journals;
 • 25% btw voor alle overige belastbare diensten en producten.

Voor internationaal transport geldt een btw-tarief van 0%. Dit is op basis van een afspraak tussen alle EU-landen. In deze gevallen zijn de tarieven van het bestemmingsland van toepassing.

Hoe doe je btw-aangifte in Denemarken?

Na het aanvragen van een Deens btw-nummer, zal je een wachtwoord ontvangen van de Deense belastingdienst. Deze kan je gebruiken om in te loggen bij E-tax for business: de online omgeving voor je Deense btw-aangifte. Je moet je account activeren binnen dertig dagen nadat je het wachtwoord hebt ontvangen. 

Je Deense btw-aangiftes doe je dus in E-tax for business. Als je niet op tijd bent met je aangifte, dan zullen de Deense autoriteiten bepalen hoeveel je moet betalen. In dit geval komen er extra kosten bij: zo’n 110 euro, én er kan nog rente bij komen. Een extra stok achter de deur om op tijd te betalen dus.

Wat heb je nodig om een Deense btw-aangifte te doen?

De Deense autoriteiten zullen twee dingen van je vragen voor je btw-aangifte. Het eerste is een NemID, ofwel een account voor E-tax for business. Daarnaast moet je verschillende documenten hebben ingevuld waarin alle details van je btw-aangifte staan. 

Hoe betaal je een btw-aangifte in Denemarken?

Er zijn verschillende manieren om je Deense btw-aangifte te betalen. Doe dit op tijd: anders komen er onnodig veel kosten bij, en het kan even duren voordat het bedrag is bijgeschreven op de andere rekening. Er zijn verschillende manieren om te betalen:

 • Betaling door online bankieren;
 • Betaling door een acceptgiro;
 • Betaling middels de ‘Supplier Service’ tool van E-tax for business. Dit moet gebeuren vóór 16.00 uur op de dag vóór de deadline;
 • Betaling door je bank te bellen en te vragen of ze het bedrag kunnen overmaken. 

Hoe vaak moet je btw-aangifte doen in Denemarken?

Net zoals bij je Zweedse btw-aangifte hangt de frequentie van btw-aangiftes af van de omzet van je bedrijf. 

Nieuwe bedrijven moeten ieder kwartaal een aangifte doen. Dit moet in ieder geval voor de eerste 18 maanden. Na deze tijd bepalen de Deense autoriteiten wat je jaaromzet is. Dat bepaalt hoe vaak je btw-aangifte moet doen.

 1. Iedere zes maanden: als je totale omzet minder dan DKK 5 miljoen is (minder dan €650.000).
 2. Ieder kwartaal: als je totale omzet tussen de DKK 5-50 miljoen is (tussen €650.000,- en €6.5 miljoen).
 3. Iedere maand: als je totale omzet meer is dan DKK 50 miljoen (meer dan €6.5 miljoen).

Je kan ook aangeven dat je vaker je btw-aangifte wil doen. Dus, misschien ben je verplicht om ieder half jaar een aangifte te doen. In dat geval kan je er ook voor kiezen om het ieder kwartaal te doen. Je kan er alleen niet voor kiezen om minder vaak je btw-aangifte te doen.

Op welke data moet je Deense btw-aangifte binnen zijn?

Je Deense btw-aangiftes moeten binnen zijn vóór een bepaalde deadline. Ook de deadline hangt af van de frequentie van je aangiftes. Je aangiftes moeten uiterlijk digitaal worden aangeleverd:

 • bij een halfjaarlijkse aangifte: op de eerste dag van de zesde maand;
 • bij een kwartaallijkse aangifte: op de eerste dag van de derde maand;
 • bij een maandelijkse aangifte: op 25e dag van de maand.

De deadlines voor half-jaarlijkse aangiftes zijn op 1 maart en 1 september. Bij een aangifte in ieder kwartaal komen hier 1 december en 1 juni bij. Als je maandelijks aangifte doet, is de deadline dus iedere 25e van de maand. 

One Stop Shop btw-aangifte

Het is ook mogelijk dat je een One Stop Shop (OSS) registratie hebt in Denemarken. Dit kan een registratie zijn onder de ‘Unieregeling’ of een registratie onder de ‘niet-Unieregeling’. De deadline voor je OSS-aangifte is de laatste dag van de maand na het einde van het kwartaal. Je aangiftes moeten dus binnen zijn vóór 31 oktober, 31 januari, en 30 april.

Hoeveel kost het om Deense btw-aangifte te doen?

Om zelf je Deense aangifte te doen heb je behoorlijk wat kennis nodig van het Deense belastingsysteem, de Deense taal en de benodigde documentatie. Het runnen van je internationale e-commerce bedrijf verdient je volledige aandacht. De meeste ondernemers zien hun belastingadministratie daarom als tijdrovend en ingewikkeld. De specialisten van Staxxer staan klaar om jouw Deense btw-aangifte op zich te nemen. Dat is wel zo makkelijk toch? 

 • Verkoop je via 1 platform (bijvoorbeeld Amazon, Zalando, Shopify, eBay of je eigen webshop)? 
 • Verkoop je via meerdere platformen?
  • Dan regelen wij jouw Deense aangifte voor slechts € 119 per aangifte. 

 

Hulp nodig bij je Deense aangifte of geen zin in het gedoe van het zelf regelen?

Wij helpen jou graag verder!

Belgische btw-aangifte doen