Waarom UX design essentieel is voor jouw customer journey

ux design

 

In de snel evoluerende wereld van e-commerce, waarin concurrentie slechts een klik verwijderd is, wordt het belangrijk voor verkopers om zich te onderscheiden. Eén fundamenteel aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar een beslissende factor kan zijn in het winkelgedrag van klanten, is de gebruikerservaring (UX) en het design van uw website. Gebruik het in je voordeel om voor te blijven op de rest!

Waarom is UX design belangrijk in e-commerce?

Gebruikerservaring gaat niet alleen over hoe mooi een website eruit ziet, maar vooral over hoe gemakkelijk en intuïtief deze is voor de gebruiker. Een goede UX kan het verschil betekenen tussen een klant die een aankoop doet of een gefrustreerde gebruiker die uw site verlaat. Onderzoek heeft aangetoond dat 88% van de online shoppers zegt dat ze waarschijnlijk niet terugkeren naar een site na een slechte gebruikerservaring.

Hoe design de customer journey beïnvloedt

UX en design spelen een cruciale rol in de gehele customer journey, van het eerste contactpunt tot de post-aankoopfase. Goed design en een intuïtieve gebruikerservaring kunnen de perceptie van een merk aanzienlijk verbeteren, waardoor de kans op conversie en klantloyaliteit toeneemt. Aan de andere kant kunnen slecht ontworpen interfaces en een frustrerende gebruikerservaring leiden tot afhaken van potentiële klanten, gemiste verkopen en negatieve mond-tot-mondreclame.

Elk touchpoint, of het nu gaat om een website, mobiele app, of zelfs fysieke winkel, moet daarom zijn ontworpen met het oog op de behoeften en verwachtingen van de gebruiker. Elementen zoals kleuren, typografie, layout en interactieve functies moeten niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel en intuïtief. Door een positieve, naadloze en consistente ervaring te bieden gedurende de gehele customer journey, versterken UX en design de relatie tussen merk en consument, wat leidt tot een grotere merkbetrokkenheid en, uiteindelijk, zakelijk succes.

Meest voorkomende UX-valkuilen in e-commerce

 • Te veel informatie: Veel e-commerce websites proberen te veel informatie op één pagina te proppen, wat tot verwarring kan leiden.
 • Verwaarlozing van mobiele gebruikers: Niet optimaliseren voor mobiele apparaten kan de gebruikerservaring aanzienlijk verminderen, aangezien een groot percentage van de gebruikers via smartphones winkelt.
 • Overdaad aan pop-ups: Te veel opdringerige pop-ups kunnen gebruikers afschrikken, zelfs als ze bedoeld zijn om deals of nieuwsbrieven te promoten.
 • Onoverzichtelijke check-out processen: Een ingewikkeld of langdurig afrekenproces kan leiden tot verlaten winkelwagentjes.

Best practices voor e-commerce UX en design

 • Responsive Design: Zorg ervoor dat uw site optimaal werkt op alle apparaten, vooral mobiel, aangezien een groeiend aantal gebruikers via hun smartphones winkelt.
 • Duidelijke CTA’s: Elke pagina moet een duidelijk doel hebben. Of het nu gaat om het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het leren over uw merk; zorg ervoor dat uw call-to-action opvalt.
 • Snelheidsoptimalisatie: Lange laadtijden kunnen klanten afschrikken. Zorg voor een snelle site om bouncepercentages te verminderen.
 • Eenvoudig Check-out Proces: Verminder het aantal stappen in het afrekenproces. Hoe minder hindernissen, hoe groter de kans dat een klant een aankoop voltooit.

Een voorbeeld van een goede website, in termen van UX en design, is Amazon. Amazon heeft een ongekend intuïtieve zoek- en filterfunctionaliteit. Op productpagina’s vind je alle informatie die je nodig hebt, zonder dat het overweldigend is. Bovendien verloopt het afrekenproces gestroomlijnd.

Een andere website die goed presteert qua UX en design, is modegigant ASOS. De interface is heel gebruiksvriendelijk: grote productfoto’s, duidelijke categorieën en een visueel sterke mobiele app die naadloos aansluit bij de website.

En dan het laatste goede voorbeeld: Airbnb. Hoewel het technisch gezien geen e-commerce is, wordt het boeken van accommodaties wel als online aankoop beschouwd. De interface is clean en simpel met duidelijke call to actions, mooie afbeeldingen en intuïtieve zoek-en filterfuncties.

Deze tools heb je nodig

Zoals met alles in de digitale ruimte, is het essentieel om voortdurend te meten, te leren en te optimaliseren.

 • Google Analytics: Biedt inzicht in het gedrag van gebruikers, zoals waar ze vandaan komen, welke pagina’s ze bezoeken, en waar ze afhaken.
 • Hotjar: Een tool die heatmaps, sessie-opnames en enquêtes biedt om te begrijpen hoe gebruikers met een website omgaan.
 • UsabilityHub: Hiermee kunnen e-commerce verkopers specifieke design-elementen of pagina-lay-outs testen en directe feedback krijgen.
 • A/B-testing tools zoals Optimizely: Hiermee kunnen verkopers verschillende versies van een pagina testen om te zien welke het beste presteert in termen van conversies of andere KPI’s.

Conclusie

In de competitieve wereld van e-commerce kan een sterke focus op UX en design het verschil betekenen tussen succes en falen. Door te investeren in een gebruiksvriendelijke en esthetisch aangename website, kun je niet alleen meer bezoekers aantrekken, maar ze ook omzetten in loyale klanten.

Er komt heel wat kijken bij online ondernemen. Verkoop je over de grens, en heb je geen tijd om je te focussen op het design van je website? Laat Staxxer je helpen: wij nemen graag jouw internationale btw uit handen. Wij vragen de btw-nummers voor je aan, en doen ook je btw-aangifte. Internationale btw-ontzorging van A tot Z, zodat jij de tijd hebt om jouw bedrijf te groeien. Klinkt goed, toch?

Hieronder kun je direct een afspraak inplannen met één van onze experts voor meer informatie:


Btw-vragen?