door Renee

5 min leestijd

Hoe werkt de btw?

earnings

omzetbelastingnummer

Het begrip btw is je vast bekend. Btw is natuurlijk een afkorting: het staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Het is een type belasting die je betaalt over jouw omzet: omzetbelasting, dus. Maar wat betekent het precies, hoe werkt het en wanneer ben je btw-plichtig in Nederland? In dit artikel duiken we er dieper op in.

Wanneer ben ik btw-plichtig in Nederland?

Btw-plichtig ben je in Nederland als de Belastingdienst jou als ondernemer ziet. Je bent ondernemer voor de belastingdienst als je zelfstandig werkt en daar inkomsten aan overhoudt. Jouw onderneming is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK), en voldoet aan de volgende eisen:

  • Je levert diensten en/of goederen;
  • Je rekent meer dan een ‘gewoon’ (uur)tarief;
  • Je handelt niet alleen met bekenden en concurreert met ondernemers in hetzelfde vakgebied. 

De eisen voor ondernemer zijn voor de btw zijn anders dan die voor inkomstenbelasting: het zou kunnen zijn dat je wel ondernemer bent voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. Controleer dat dus goed. Meer weten? Lees verder op deze pagina van de Belastingdienst.

De rechtsvorm die je bedrijf heeft (eenmanszaak, bv, cv, etc.) maakt daarbij niet uit. Het maakt ook niet uit of je als zelfstandig ondernemer veel of juist weinig verdient: in beide gevallen ben je ondernemer voor de btw. Ook ben je ondernemer voor de btw als je een vermogensbestanddeel exploiteert, oftewel een pand verhuurt.

Oké, je bent ondernemer volgens de Belastingdienst: dan ben je dus btw-plichtig! En als je btw-plichtig bent, moet je btw-aangiftes doen.

Wat heb ik nodig om btw-aangifte te doen?

Ben je ondernemer voor de btw? Dan krijg je voortaan twee nummers opgestuurd van de Belastingdienst: een Nederlands btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer. Deze nummers krijg je doorgaans binnen twee weken opgestuurd.

Om btw-aangifte te doen, heb je een btw-nummer nodig. Hiermee wordt je omzetbelastingnummer bedoeld. Het ‘oude’ btw-nummer had nog een link met je BSN-nummer. Je btw-id heeft dat niet, waardoor je privacy beter is beschermd. De betere bescherming tegen identiteitsfraude en privacygevoeligheid is de reden dat je twee nummers krijgt! Hieronder zullen we de verschillende nummers die je krijgt van de Belastingdienst verder uitwerken:

  • Wat is een btw-identificatienummer?

Dit nummer geeft de Belastingdienst aan je als je als ondernemer wordt gezien. Dit nummer gebruik je bij al je communicatie met leveranciers en klanten, ofwel voor zakelijk contact. Het is het nummer dat je op al je facturen moet zetten, bijvoorbeeld. Ook gebruik je dit nummer om je One Stop Shop (OSS)-aangifte te doen.

Een btw-identificatienummer bestaat uit de Nederlandse landcode (NL) gevolgd door negen cijfers, een B en ten slotte een tweecijferig controlegetal (subnummer). Meestal is het subnummer 01; als je al eens een btw-nummer hebt gehad, kan het 02 zijn. Bijvoorbeeld: NL123456789B01.

  • Wat is een omzetbelastingnummer?

Je omzetbelastingnummer gebruik je voor je contact met de Belastingdienst. Het nummer voor omzetbelasting ken je misschien ook als je oude btw-nummer. Voor eenmanszaken geldt dat het omzetbelastingnummer is gebaseerd op je BSN. Je hebt het nodig voor het terugvragen en verleggen van btw, en om btw-aangifte te doen. 

Een omzetbelastingnummer is opgebouwd uit het BSN-nummer of RSIN/fiscaal nummer en een driecijferige toevoeging (B01 tot en met B99). Het ziet er bijvoorbeeld zo uit: 111234567B01.

Het omzetbelastingnummer en het btw-identificatienummer verschillen alleen bij een eenmanszaak van elkaar; bij de andere rechtsvormen zijn ze vrijwel gelijk. Voor alle rechtsvormen, behalve voor eenmanszaken, geldt dat de negen cijfers van het omzetbelastingnummer/btw-id hetzelfde zijn als die van het RSIN dat VOF’s, CV’s, BV’s en Maatschappen.

  • Wat is het verschil tussen deze nummers?

Het hebben van meerdere nummers kan verwarrend zijn. Nog een keer samenvattend: je btw-identificatienummer gebruik je voor zakelijke communicatie, je website en je facturen. Je omzetbelastingnummer gebruik je voor communicatie met de Belastingdienst. Dan heb je ook nog je KVK-nummer: dit nummer laat slechts zien dat je bent ingeschreven bij de KVK en dat je bedrijf formeel geregistreerd is.

btw

Welk btw-tarief pas ik toe?

In Nederland wordt er gewerkt met drie verschillende btw-tarieven. Er is een hoog btw-tarief van 21%, een laag btw-tarief van 9% en er is een nultarief. Als ondernemer ben je verplicht om btw te heffen over de geleverde goederen/diensten. Dit is standaard het hoge tarief van 21%. In sommige gevallen mag je 9% btw rekenen. Dit geldt voor bijvoorbeeld kappers en fietsenmakers. Benieuwd of het lage tarief ook voor jou geldt? De Belastingdienst heeft hier een overzicht voor gemaakt. Het nultarief is van toepassing als je internationaal handelt binnen de EU, en wel als je goederen levert aan een zakelijke klant. Je klant moet dan wel een geldig btw-identificatienummer hebben en  je moet kunnen bewijzen dat je de goederen naar een ander EU land brengt. Hier kun je een vervoersdocument voor gebruiken. Meer weten? Kijk op deze pagina.

In sommige gevallen betaal je helemaal geen btw. Als je bent vrijgesteld van de btw, dan reken je geen btw en dan is deze ook niet aftrekbaar. Zo zijn er diensten die helemaal vrijgesteld zijn van de btw. Het geldt voor bijvoorbeeld verpleegkundigen, fysiotherapeuten en sociaal-culturele instellingen. De volledige lijst vind je hier. Een ander geval waarin jij geen btw betaalt, is als jouw afnemer de btw betaalt in plaats van jijzelf. Dit wordt de verleggingsregeling genoemd. Wanneer je dit wel en niet mag toepassen, is hier verduidelijkt. Het laatste uitzonderingsgeval is wanneer je meerdere bedrijven hebt die in Nederland zijn gevestigd en met elkaar handelen. In dat geval kun je je bedrijven ‘bundelen’ tot één fiscale eenheid. Voor de btw ben je dan één financiële en economische organisatie. Wanneer je bedrijven goederen of diensten met elkaar verhandelen, betalen ze geen btw.

Hoe doe ik btw-aangifte?

De tijd is aangebroken: je moet je omzetbelasting aangeven! In deze aangifte geef je op hoeveel belasting toegevoegde waarde jij aan je klanten hebt gerekend. Ook moet erin staan hoeveel belasting jouw leveranciers aan jou rekenden: deze trek je af. Stel dat het je eerste btw-aangifte is, dan laat de Belastingdienst weten hoe en wanneer je de aangifte moet doen. 

Btw-aangifte doen gebeurt in de regel digitaal, maar het kan zijn dat je de eerste aangifte op papier moet doen. Digitaal omzetbelasting aangeven gaat via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Aangifte in Nederland gebeurt per kwartaal. Mocht dat anders zijn, dan laat de Belastingdienst dat weten. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd aangeven en betalen van de btw. Wanneer je dit niet doet, komt er een naheffing jouw kant op. Dat wil je natuurlijk niet! Check de uiterste betaal- en aangiftedata hier. Je omzetbelasting aangeven moet ook als je in een periode geen omzet had, of als je een bepaalde tijd geen btw hebt betaald. 

Wat Staxxer voor jou kan betekenen

Heb je nog steeds vragen over je omzetbelasting aangifte doen, of heb je er hulp bij nodig? Bij Staxxer is jouw btw-administratie in goede handen. Plan een gratis consult in! Ook als je al een boekhouder hebt, kunnen we kijken welk fiscaal plaatje bij jou past. Staxxer gaat namelijk prima samen met jouw boekhouder!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.