Zweeds btw-nummer aanvragen

Ieder land binnen de EU is anders, zeker als het aankomt op beleidsvoering. De wetten rondom btw in Zweden zijn dus anders dan de btw-regels in andere landen. Laten we eens kijken wat nu precies het btw-proces in Zweden omvat.

Btw-tarieven in Zweden

Zweden kent drie verschillende tarieven als het aankomt op btw. Dit zijn:

 • 25% btw als algemeen tarief. Dit is dus van toepassing op de meeste goederen en diensten;
 • 12% btw als tarief voor voedingsmiddelen, hotels en kunstwerken die een artiest zelf verkoopt;
 • 6% btw als tarief voor kranten, magazines, boeken, concerten en personen vervoer (openbaar en privaat).

Als het aankomt op internationaal transport is er een btw-tarief van 0%, op basis van een afspraak tussen alle EU-landen. In deze gevallen zijn de tarieven van het bestemmingsland van toepassing.

E-commerce cijfers in Zweden

Er zijn verschillende e-commerce platformen in Zweden waarbij rekening gehouden moet worden met bovenstaande btw-tarieven. De grootste e-commerce platformen zijn:

      Naam                           Netto-omzet

 1. netonnet.se              705 miljoen euro
 2. elgiganten.se           497 miljoen euro 
 3. apotekhjartat.se       460 miljoen euro 
 4. apotea.se                 457 miljoen euro 
 5. amazon.se               418 miljoen euro 

Wanneer heb je een Zweeds btw-nummer nodig?

Wanneer je belastbare producten of diensten in Zweden aanbiedt heb je een lokale btw-registratie nodig. Dat betekent dat je een Zweeds btw-nummer nodig hebt als:

 • Je goederen importeert in Zweden;
 • Je dingen verzend of verkoopt vanuit Zweden naar een ander EU-land;
 • Je producten verhandeld binnen Zweden;
 • Je goederen in Zweden opslaat;
 • Je een product koopt via internet en dit doorverkoopt aan een andere koper in Zweden (als je over de drempelwaarde van 10.000 euro komt kan je het aangeven via de OSS);
 • Je een evenement in Zweden organiseert waarvoor entree betaald moet worden.

One Stop Shop (OSS)-registratie voor Zweden

Sinds 1 juli 2021 heeft de EU een drempelwaarde ingesteld welke geldt voor alle landen binnen de unie. Deze drempelwaarde heeft betrekking op alle verkopen op afstand tussen verschillende EU-landen.

De waarde is vastgesteld op 10.000 euro. Als je totale verkoopcijfer onder de drempelwaarde van 10.000 euro blijft kan je er voor kiezen om de btw-tarieven van je eigen land aan te houden; het land waar je bedrijf is geregistreerd. Dit is echter niet verplicht. Als je totale verkoopcijfer boven de drempelwaarde komt kun je gebruik maken van de One Stop Shop (OSS). In dit geval is het bestemmingsbeginsel van toepassing en ben je verplicht de tarieven van het land van bestemming aan te houden.

Alhoewel de OSS-registratie het gemakkelijker voor je kan maken, is een dergelijke registratie niet verplicht. Er zijn dus twee opties met betrekking tot het aangeven van btw over je verkopen in Zweden:

 1. Je regelt een lokale registratie in Zweden. Dit betekent dat je de lokale registratie moet gebruiken in alle EU-landen waaraan je verkoopt.
 2. Je registreert je in het land waar je bedrijf is gevestigd voor de OSS en geeft je btw aan via de OSS-aangifte.

Zweeds btw-nummer aanvragen voor Amazon FBA

Om succesvol te kunnen verkopen via Amazon is het verstandig om je producten lokaal op te slaan. Op deze manier kan je klant de bestelling de volgende dag al verwachten. Als je gebruik maakt van ‘Fulfillment by Amazon’ (FBA), zullen je producten automatisch worden opgeslagen in de lokale logistieke centra. Aangezien Amazon een logistiek centrum in Zweden heeft, is het verplicht om een Zweeds btw-nummer te hebben. Als je je niet tijdig aanmeldt voor een btw-nummer zal je Amazon account worden geblokkeerd en kan je niet meer via het platform verkopen. 

Hoe ziet een Zweeds btw-nummer er uit?

Het duurt ongeveer een maand om de volledige aanvraag van je Zweeds btw-nummer rond te krijgen. Het format van het btw-nummer bestaat uit de letters SE met daarna een 12-cijferige code. De laatste twee nummers van de 12 zijn vrijwel altijd 01. Een voorbeeld van een Zweeds btw-nummer is dus SE121212121201.

Hoe kan je je registreren voor een Zweeds btw-nummer?

De specialisten van Staxxer zijn onder andere in Zweden gevestigd. Ze zijn meer dan bereid om je te helpen met de aanvraag van een Zweeds btw-nummer. Kijk hier naar de mogelijkheden

Zweeds btw-nummer aanvragen