Zweedse btw-aangifte doen

Om als e-commerce bedrijf een volledige btw-compliance te krijgen moet je bekend zijn met veel verschillende wetgevingen. Voornamelijk de verschillen tussen landen kunnen hierbij lastig zijn. In dit artikel zullen we wat vertellen over de btw-tarieven van Zweden het tevens hebben over wat andere regels omtrent btw in Zweden. 

Btw-tarieven in Zweden

Zweden kent drie verschillende tarieven als het aankomt op btw. Dit zijn:

 • 25% btw als algemeen tarief. Dit is dus van toepassing op de meeste goederen en diensten;
 • 12% btw als tarief voor voedingsmiddelen, hotels en kunstwerken die een artiest zelf verkoopt;
 • 6% btw als tarief voor kranten, tijdschriften, boeken, concerten en personen vervoer (openbaar en privaat).

Als het aankomt op internationaal transport is er een btw-tarief van 0%, op basis van een afspraak tussen alle EU-landen. In deze gevallen zijn de tarieven van het bestemmingsland van toepassing.

E-commerce cijfers in Zweden

Er zijn verschillende e-commerce platformen in Zweden waarbij rekening gehouden moet worden met bovenstaande btw-tarieven. De grootste e-commerce platformen zijn:

          Naam                          Netto-omzet

 1. netonnet.se                 705 miljoen euro
 2. elgiganten.se              497 miljoen euro 
 3. apotekhjartat.se          460 miljoen euro 
 4. apotea.se                    457 miljoen euro 
 5. amazon.se                  418 miljoen euro 

Hoe vaak moet je btw-aangifte doen in Zweden?

Zodra je een Zweeds btw-nummer hebt ontvangen ben je verplicht om regelmatig je btw-aangifte te doen bij de Zweedse belastingdienst. De termijnen kunnen verschillen tussen bedrijven. Dit hangt vooral af van de omzet en grootte.

Kleine bedrijven met een totale omzet van minder dan 1 miljoen Zweedse kronen per jaar (ongeveer 94.000 euro) kunnen er voor kiezen om hun btw-aangifte jaarlijks, per kwartaal, of per maand te doen. 

Wanneer je bedrijf groter is en een totale omzet van één tot 40 miljoen Zweedse kronen per jaar heeft (tussen de 94.000 en 3.8 miljoen euro), dan kun je er voor kiezen om per kwartaal of per maand btw-aangifte te doen.

De grootste bedrijven met een totale omzet van meer dan 40 miljoen Zweedse kronen, of 3.8 miljoen euro, zijn verplicht om elke maand aangifte te doen. 

Wanneer je een Zweeds btw-nummer hebt aangevraagd zul je via de Zweedse belastingdienst te horen krijgen hoe vaak je een aangifte moet doen.

Wat heb je nodig om een Zweedse btw-aangifte te doen?

De Zweedse belastingdienst zal je vragen om verschillende formulieren aan te leveren als je je aangifte wil doen. Daarnaast moet je de volgende documenten kunnen laten zien: 

 • een oprichtingsakte van je bedrijf;
 • een kopie van je paspoort (als je een eenmanszaak hebt);
 • een machtiging van de fiscale vertegenwoordiger van je bedrijf, als dit van toepassing is.

Hoeveel kost het om Zweedse aangifte te doen?

Om zelf je Zweedse aangifte te doen heb je behoorlijke wat kennis nodig van het Zweedse belastingsysteem, de Zweedse taal en de benodigde documentatie. Het runnen van je internationale e-commerce bedrijf verdient je volledige aandacht. De meeste ondernemers zien hun belastingadministratie daarom als tijdrovend en ingewikkeld. De specialisten van Staxxer staan klaar om jouw Zweedse btw-aangifte op zich te nemen. Dat is wel zo makkelijk toch? 

 • Verkoop je via 1 platform (bijvoorbeeld Amazon, Zalando, Shopify, eBay of je eigen webshop)? 
 • Verkoop je via meerdere platformen?
  • Dan regelen wij jouw Zweedse aangifte voor slechts € 119 per aangifte. 

Hulp nodig bij je Zweedse aangifte of geen zin in het gedoe van het zelf regelen? Staxxer helpt je!

Zweedse btw-aangifte doen