E-commerce verkoper in Duitsland? Alles over VerpackG

VerpackG

Binnenkort is het verplicht om volgens de verpakkingswet VerpackG (VerpackungsGesetz) een EPR-registratie te hebben. Dit geldt als je verkoopt via Amazon Duitsland, en wel per 1 juli 2022. Ben je e-commerce ondernemer via Amazon Duitsland, en gebruik je kartonnen verpakkingen? Dan moet je je registratie vóór 1 juli rond zijn. Doe je dat niet, dan haalt Amazon je producten offline of kun je fikse boetes krijgen. Let op! Verkoop je via een andere marketplace, zoals Zalando.de, en heb je voorraad liggen in Duitsland? Dan ben je ook verplicht je te registreren. Amazon wil de EPR-registratie ook in Frankrijk verplicht maken, maar nog niet op zo’n korte termijn. Daarom zal dit blog voornamelijk ingaan op Duitse EPR-registratie. In dit blog vertellen we je wat een VerpackG inhoudt, wie het nodig heeft en hoe je het regelt!

Wat houdt VerpackG precies in?

De EPR (Extended Producer Responsibility)-registratie is een onderdeel van een vernieuwd milieubeleid van Amazon. Het zorgt ervoor dat jij als verkoper verantwoordelijk bent voor de hele levenscyclus van de producten die je verkoopt. Hier hoort ook afvalverwerking van de verpakkingsmaterialen bij! Het geldt voor verkopers die gebruikmaken van verpakkingen voor hun producten. 

Het doel van de registratie is om verkopers die verpakkingen in omloop brengen, ook verantwoordelijk te maken voor de extra kosten die daarbij komen kijken, zoals de kosten voor het recyclen van verpakkingsmateriaal. De nieuwe regeling, of VerpackG (VerpackungsGesetz), is de tweede variant van een oudere regeling die zorgt voor een juiste verwerking van verpakkingen. Dat was voorheen de VerpackV (VerpackungsVerordnung). Deze voorganger is al een tijdje oud en hield geen rekening met de massale online verkoop van producten, en dus ook niet met de verwerking van verpakkingen. VerpackG is dus de gemoderniseerde versie, waarin hier wel rekening mee is gehouden.

In Duitsland gaat de EPR-registratie ook nog verplicht worden voor elektronische apparaten en batterijen, dit gaat vanaf 1 januari 2023 zijn. Dat is echter nog wat verder weg, voor nu is de EPR-registratie voor verpakkingen het belangrijkst!

Wie moet rekening houden met VerpackG?

Eerst was het zo dat je een EPR-registratie nodig had als je überhaupt voorraad in Duitsland had liggen, maar nu neemt ook Amazon deze regels over. Verkoop je dus via Amazon.de aan de Duitse consument en maak je gebruik van verpakkingen om je producten (wie niet?) Dan ben je vanaf 1 juli verplicht een registratie te hebben en jaarlijks aangifte te doen over de hoeveelheid verpakkingen die je in omloop hebt gebracht in Duitsland. Je producten kunnen bijvoorbeeld verpakt zijn in plastic of karton.

VerpackG heeft betrekking op de primaire én de secundaire verpakking: dus zowel de verpakking waar het product zelf in verpakt is, en de verzendverpakking. Een telefoon is bijvoorbeeld verpakt in een klein doosje, dat voor verzending vervolgens in een grotere doos wordt gedaan. Wel zo netjes toch?

Als je je EPR-registratie al hebt geregeld in Duitsland, dan hoef je alleen nog maar bij Amazon aan te geven wat je EPR-nummer is. De nummers en registraties worden bijgehouden in het LUCID-register, en zijn te vinden op de website van de ZSVR (Zentrale Stelle Verpackungs Register). 

VerpackG

Hoe regel ik een EPR-registratie?

Er zijn een paar opties om je goed te registreren voor de VerpackG-verpakkingswet. Hieronder worden er een aantal genoemd:

  • Als je nog geen EPR-nummer hebt, kun je er een aanvragen via de website van de ZSVR (Zentrale Stelle Verpackungs Register) en de registratie zelf, zonder externe hulp, doorlopen.
  • Je kunt ook als verkoper op Amazon kiezen voor EPR-services. Wanneer je hiervoor kiest, krijg je begeleiding bij de registratie en rapportage van een EPR-services aanbieder. Aanvragen kan via deze link.
  • Amazon heeft ook een speciale support office voor EPR-registraties. Als je voor deze optie kiest, loodst een Amazon conctactpersoon je telefonisch door de registratie heen. Aanmelden kan hier.

Dual systems en afvalverwerkers

Waar je wel aan moet denken, is om je ook te registreren bij een dual system: hieraan kun je de verplichte administratie en recycling van materialen uitbesteden. Want het is onhandig (onmogelijk zelfs) om zelf al je verpakkingen terug te halen bij klanten. Daarom sluit je een contract af met een duale partij. Op deze pagina van de ZSVR vind je onder punt 8.2 een overzicht van de huidige duaalsystemen.

Welke afvalverwerker je ook kiest, het principe is bij allemaal ongeveer hetzelfde. Per soort verpakking wordt het verbruik doorgegeven. Dit gebeurt in kilo’s. Ieder jaar moet doorgegeven worden wat je precieze verbruik per verpakkingsmateriaal was. Wanneer je dit niet doet, riskeer je boetes tot 200.000 euro of zelfs een exportverbod. Dit geef je aan bij zowel de ZSVR als de afvalverwerker, en betaal je bij de afvalverwerker.Btw-vragen?