door Renee

3 min leestijd

E-commerce platforms in Europa, welke past het best bij jou?

earnings

3d visuals 14 | Staxxer

Voor e-commerce verkopers die hun zakelijke horizon willen verbreden en de Europese markt willen betreden, is het selecteren van een geschikt e-commerce platform een belangrijke eerste stap. Dit platform moet niet alleen gebruikersvriendelijk zijn en passen bij je behoeftes als ondernemer, maar ook voldoen aan diverse lokale regelgevingen, waaronder die lastige cross-border btw-kwesties. Laten we de koplopers in de markt onder de loep nemen en analyseren welke voordelen zij bieden voor jouw grensoverschrijdende ambities.

Shopify

Shopify staat bekend om zijn gebruiksgemak en schaalbaarheid, waardoor het een favoriet is onder starters en groeiende bedrijven. Maar hoe zit het met verkopen op internationale schaal?

 • Meertalige ondersteuning: Shopify ondersteunt meerdere talen, essentieel voor een lokale winkelervaring.
 • Diverse betaalmethoden: Accepteer betalingen via lokale gateways, wat het vertrouwen van de klant kan vergroten.
 • Geschikt voor startende én doorgewinterde ondernemers: je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Het klinkt veelbelovend, maar er is ook kritiek. Sommige gebruikers vinden dat de geavanceerdere internationale functies enkel beschikbaar zijn op duurdere abonnementen. Flexibiliteit heeft dus zijn prijs!

WooCommerce

Als open-source platform biedt WooCommerce een wereld aan aanpassingsmogelijkheden – perfect voor die unieke Europese markten, toch?

 • Talrijke plugins beschikbaar: Voeg meer opties aan jouw WooCommerce webwinkel toe met (gratis en soms betaalde) extra plug-ins. Hiermee automatiseer je zaken als betalingen en verzendingen. Bovendien worden deze plug-ins goed onderhouden waardoor je verzekerd bent van een goede werking.
 • WooCommerce is mega flexibel. Als je iets in gedachte hebt wat je wilt verkopen, dan kan je het verkopen met WooCommerce. Dat kunnen fysieke producten zijn, digitale producten, abonnementen, afspraken en nog veel meer. Met WooCommerce kan je letterlijk alles verkopen wat je wilt.
 • Community-ondersteuning: Extensieve gemeenschap voor hulp, hoewel officiële ondersteuning soms tekortschiet.

De flexibiliteit van WooCommerce is aantrekkelijk, maar zonder een toegewijd ontwikkelteam kan het navigeren door de zee van plugins en regelgevingen overweldigend zijn. Een diepgaandere vergelijking tussen WooCommerce en Shopify wordt in dit artikel gegeven. 

Amazon

Het verkopen via Amazon – de e-commerce reus – lijkt een no-brainer voor toegang tot klanten over de hele EU. Maar is groter altijd beter?

 • Enorm klantenbestand: Onmiddellijke toegang tot een groot Europees publiek.
 • Fulfillment by Amazon (FBA): Logistieke oplossingen die verzending binnen de EU eenvoudiger maken.
 • Strikte richtlijnen en concurrentie: Strenge regels en intense concurrentie kunnen zorgen voor een uitdagende marktomgeving.

Amazon biedt zichtbaarheid, maar tegen kosten. Het platform vraagt aanzienlijke vergoedingen en jouw branding kan ondergesneeuwd raken in de massaliteit die Amazon heet.

BigCommerce

BigCommerce benadrukt graag zijn ingebouwde functies en schaalbaarheid. Dit zou het toch ideaal moeten maken voor internationale expansie?

 • Ingebouwde verkoopkanalen: Verkoop gemakkelijk via meerdere kanalen, waaronder Facebook, Instagram, en Pinterest.
 • Geen transactiekosten: In tegenstelling tot concurrenten, rekent BigCommerce geen extra kosten aan per verkoop.
 • Sterke beveiligingsmaatregelen: Met geavanceerde beveiligingsfuncties hoef je je minder zorgen te maken over data-inbreuken of compliance-problemen, een belangrijk aspect bij het betreden van nieuwe markten.

BigCommerce kan een solide allrounder zijn, maar let op de mogelijke valkuilen bij de kostenstructuur als je bedrijf groeit. Door de veelheid aan functies kan BigCommerce soms overweldigend zijn voor nieuwkomers of voor diegenen die simpelweg een eenvoudige winkeloplossing zoeken.

 

Nu jij!

Dus, wat is de beste route voor jouw merk? Die beslissing ligt uiteindelijk bij jou. Elk platform heeft zijn eigen unieke set van voordelen en uitdagingen. Het belangrijkste is dat je een platform kiest dat niet alleen vandaag werkt, maar ook kan meegroeien met jouw ambities en de steeds veranderende regelgeving.

Een goed geïnformeerde keuze maken vereist een diep begrip van niet alleen jouw bedrijfsbehoeften, maar ook de complexiteiten van internationale e-commerce, inclusief btw-aangifte, lokale consumentenvoorkeure en ga zo maar door.

Ben jij klaar om de sprong te wagen en jouw merk naar nieuwe Europese hoogten te tillen? Zorg ervoor dat je gewapend bent met deskundig advies en een duidelijke strategie. Aarzel niet om professioneel advies in te winnen; het navigeren door de nuances van Europese e-commerce wetgevingen en platforms is geen eenvoudige taak. Plan hieronder een vrijblijvend consult in:  jouw internationale avontuur wacht op je!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.