Europese btw aangifte

Europese btw-aangifte doen

In alle EU-landen wordt btw geheven en moet je EU btw-aangifte doen. Maar welk EU-land mag btw heffen? Dit wordt bepaald door (1) in welk EU-land producten vertrekken of aankomen, (2) in welk land producten geïmporteerd zijn vanuit buiten EU-landen, (3) wie de importeur is (de webshop? De leverancier? De afnemer bij het invoeren van producten?) en (4) of de ondernemer levert aan andere ondernemers of consumenten. Ben je in bezit van Europese btw-nummers? Dan dien je ook periodiek EU btw-aangifte doen en je omzetbelasting aan te geven. Dit betekent dat je btw binnen de EU moet verrekenen en via lokale EU overheden je aangifte dient te doen, vaak in de taal van waar het btw-nummer gevestigd is.

Europese btw-aangifte termijnen

Na het aanvragen van EU btw-nummers en de btw-identificatienummers voor buitenlandse ondernemingen, ben je verplicht periodiek Europese btw-aangifte te doen voor de omzetbelastingen van de verschillende EU-landen waarin je zaken doet. Dit geldt voor alle verrekenbare btw-diensten binnen de EU. Hieronder volgt een overzicht van de EU btw-aangifte termijnen in landen waar EU-landen btw afdragen:

 • België: de frequentie van je btw-aangifte in België hangt af van jouw handelsniveau. Standaard is deze aangiftetermijn maandelijks (kwartaalaangifte op verzoek). Lees meer over Belgische btw-aangifte doen en uitzonderingen op de regel.
 • Duitsland: in het eerste jaar dien je 13x aangifte te doen; elke maand een keer plus een jaaroverzicht. Vervolgens dien je 5x per jaar (per kwartaal en een jaaroverzicht) aangifte te doen.
 • Engeland: maandelijks of per kwartaal.
 • Frankrijk: maandelijks, behalve in sommige gevallen per kwartaal of jaarlijks. Lees meer over Franse btw-aangifte doen en uitzonderingen op de regel.
 • Italië: maandelijks bij een omzet boven €700,000 per jaar, en per kwartaal met een jaaromzet onder € 700,000 per jaar. In allebei de gevallen dien je ook jaarlijks btw-aangifte te doen.
 • Nederland: per kwartaal. Maandelijks alleen bij bedrijven die meer dan €15,000 btw per kwartaal betalen.
 • Polen: maandelijks of per kwartaal.
 • Spanje: per kwartaal bij een omzet van onder €6 miljoen en maandelijks bij omzet hoger dan €6 miljoen. Hiernaast moet je ook jaarlijks aangifte indienen over de afgedragen btw over dat jaar.
 • Tsjechië: maandelijks, tenzij een bedrijf een omzet heeft van minder dan CSK 10,000,000 in het voorgaande jaar. Dan kan ervoor gekozen worden om driemaandelijkse aangiften in te dienen nadat het drie jaar is geregistreerd. Er is geen vereiste voor een jaarlijkse aangifte.

Ondernemers en leveranciers van digitale diensten binnen de EU mogen hun EU btw-aangifte doen via de One Stop Shop (OSS) regeling, ook wel het éénloketsysteem genoemd. Twee belangrijke voordelen van de OSS-regeling om je EU btw-aangifte te doen zijn:

 • geen afzonderlijke registraties meer nodig in alle EU-landen;
 • minder kosten en meer tijd door minder registraties.

Meer weten over de OSS-regeling in Europa en of je hier gebruik van kan maken? Lees verder over de btw-regels voor e-commerce in Europa.

Wat heb ik nodig om mijn Europese btw-aangifte te doen?

Wij nemen deze Europese btw-aangifte compleet voor je uit handen. Daarbij zorgen wij dat alles conform lokale wetgeving ingediend wordt zodat jij Europees btw compliant blijft. Wij kunnen in de volgende landen je btw-aangifte doen:

 • België
 • Duitsland: hier heb je een eigen Elster account voor nodig
 • Engeland: hier heb je een eigen VK VAT Online Account voor nodig
 • Frankrijk
 • Italie
 • Nederland
 • Polen
 • Spanje
 • Tsjechië

Lever je btw-diensten binnen europa via Amazon? Dan kan je gebruik maken van Pan-European btw-nummers en aangiftes. Als je van plan bent om via Amazon (FBA) / Pan-European te gaan, moet je er rekening mee houden dat je in alle 6 Pan-European landen (Duitsland, Frankrijk Italië, Spanje, Polen en Tsjechië) een btw-nummer aan moet vragen. Zelf per land de nodige btw-nummers en aanvullende documenten aanvragen is tijdrovend en vraagt enorm veel kennis van de 6 verschillende talen. Wij nemen dit daarom graag voor je uit handen! Voor slechts €1.795 all-in vragen wij voor alle 6 Pan-European landen een btw-nummer aan en regelen de eventuele aanvullende documenten. Vraag een Pan-Europees btw-nummer aan.

Hoeveel kost het om mijn Europese btw-aangifte te doen?

Het runnen van je internationale e-commerce bedrijf verdient jouw aandacht. Om zelf je EU btw-aangifte te doen heb je behoorlijk wat kennis nodig van de verschillende Europese belastingsystemen, verschillende Europese talen en de benodigde documentatie. Daardoor vinden de meeste ondernemers hun EU btw-belastingadministratie enorm tijdrovend en ingewikkeld. Onze Staxxers staan klaar om jouw EU btw-aangiften voor jou uit handen te nemen. Dat is wel zo makkelijk toch? Zij laten jou simpelweg weten wanneer, én hoe jij je lokale EU btw kunt betalen. De rest wordt door ons geregeld. De kosten voor het uitbesteden van een EU btw-aangifte zijn slechts €60 per maand. Hulp nodig bij je EU btw-aangifte of geen zin in het gedoe van zelf regelen?

Wij helpen jou graag verder!