door Renee

4 min leestijd

Interview met UX designer Alex over het redesign van Staxcloud

earnings

mockup staxcloud v3 | Staxxer

Hoe worden Staxxer’s platformen gebruiksvriendelijk gemaakt? Een gesprek met onze UX designer Alex.

Als klant van Staxxer, en gebruiker van onze Staxcloud, is het design van onze platformen en software het eerste waarmee je in aanraking komt. Een eerste indruk zet vaak de toon. Bij Staxxer hechten we daarom veel waarde aan een gebruiksvriendelijk platform, een platform wat er goed uitziet en gemakkelijk te navigeren is voor nieuwelingen.

Degene die er voor zorgt dat jouw interacties met onze platformen en software vlekkeloos verlopen wordt een UX designer genoemd. Om een inkijkje te geven over de inspiratie achter de designs van onze platformen en software hebben we Alex een paar vragen gesteld. We vroegen onze UX designer over zijn achtergrond, wat hij leuk vindt, en hoe dit terug te zien is in zijn werk.

Hoi Alex, kan je misschien wat meer vertellen over jezelf en je achtergrond?

Mijn naam is Alex Blokstra, 24 jaar oud en geboren in Leeuwarden. Sinds februari van 2022 ben ik UX-designer en front-end developer bij Staxxer. Dat betekend dat ik me bezighoud met de gebruikerservaring van onze klanten, voornamelijk in de online omgeving. Ik ben bij Staxxer terecht gekomen na mijn studie Communicatie & Multimedia design. Vanwege het jonge team en gemoedelijke werksfeer voel ik me zeker op mijn plek hier.

12 1 | Staxxer

Goed om te horen. En wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik reis graag. Tijdens het reizen ben ik veel aan het fotograferen met mijn camera. Zeker in omgevingen waar ik nog niet eerder ben geweest probeer ik altijd de meest bijzondere plekken uit te zoeken en dit vast te leggen. 

Het mooie aan fotografie is dat je heel bewust om je heen moet kijken, zodat je er zeker van bent dat je de kleinste details meeneemt. Alleen op deze manier kom je tot de meest creatieve composities. Dit inspireert me en probeer ik dan ook te verwerken in mijn ontwerpen. Muziek is ook iets wat me bezig houdt, of eigenlijk inspireert. In combinatie met een rit op mijn longboard kan ik me uren vermaken. 

Eigenlijk dragen alle dingen die ik doe in mijn vrije tijd bij aan het creëren van verschillende interpretaties van mijn omgeving. Over sommige dingen heb je hierin geen controle, bijvoorbeeld het weer tijdens het longboarden of natuur die constant beweegt als ik het probeer te fotograferen. De onvoorspelbaarheid van de dingen ligt dus aan de basis van mijn creativiteit. Dit probeer ik ook terug te laten komen in mijn werk bij Staxxer.

En hoe zie je dit zelf? Hoe komen de dingen die je doet in je vrije tijd terug in het design wat je ontwikkelt?

Een combinatie van oog voor detail en het begrijpen van verschillende interpretaties van de wereld liggen aan de basis van mijn designs. Een oog voor detail komt zeker duidelijk naar voren als we het hebben over mijn interesse in fotografie. Dit is ontzettend belangrijk voor hoe ik de platformen en softwares vormgeef.
Aan de andere kant, de realisatie dat de wereld onvoorspelbaar is zorgt er voor dat ik extra goed nadenk over hoe andere mijn designs kunnen interpreteren. Op deze manier probeer ik misverstanden of onduidelijkheden te vermijden.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt veranderd als we het hebben over het design van de platformen en software?

Sinds dat ik ben begonnen in februari is het dashboard van Staxcloud opnieuw ingedeeld en voorzien van een rustig ontwerp, met veel witruimte. Zo word je niet gelijk beladen met allemaal data. Je hoofd breken over belastingen is al moeilijk genoeg, dus daarom dacht ik dat het platform zoveel mogelijk rust moest uitstralen. Ook is het nu duidelijker te zien of je als ondernemer nog handelingen moet doen om alles in orde te krijgen. 

Ook is de registratie in zijn geheel opnieuw ontworpen en versimpeld. Uit mijn analyse bleek dat mensen regelmatig afhaakte bij de laatste stap van onze registratie. Dit kwam mede door de structuur waarmee mensen zich moesten registreren. Op de huidige manier is de registratie makkelijker gemaakt. Iedereen kan snel en efficiënt hun BTW cijfers bekijken.  

Daarnaast was het inplannen van een onboarding afspraak verplicht, niet optioneel. Het is begrijpelijk dat niet iedereen hierop zit te wachten. Het inplannen van de onboarding afspraak nu dus optioneel gemaakt. Zo krijgt iedereen de kans om eerst eens even rond te kijken. Daarna kan altijd nog een onboarding afspraak worden ingepland.

Dat klinkt als een hoop veranderingen in korte tijd. Met betrekking tot de software, Staxcloud, welke elementen zou je dan willen uitlichten?

Het gelijktrekken van de Staxcloud met de huisstijl die reeds bij Staxxer was ontwikkeld is het hoofddoel van de redesign geweest. Veel aspecten zullen daarom nog steeds vertrouwd aanvoelen, maar ze zijn nu een stuk strakker en voorzien van een likje verf. 

Natuurlijk ben ik er niet van uitgegaan dat hetgeen wat was gecreëerd geheel in lijn lag met de ervaringen van de gebruiker. Na de ontwikkeling is het daarom uitgebreid getest en is het design aan mensen tentoongesteld. Hierna zijn er nog wat dingen aangepast. Na veel positieve reacties was er een groot vertrouwen dat de huidige vorm van de Staxcloud een goede basis vormt voor de toekomst.

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.