door Renee

3 min leestijd

Intracommunautaire leveringen en jouw btw-zaken

earnings

btw icl

Intrawattes? Moeilijk woord, dat vinden wij ook. Intracommunautaire leveringen kunnen al snel deel van je internationale ondernemerswereld worden. Lees verder om erachter te komen wat het precies inhoudt, en wat je ermee moet als ondernemer!

Wat is een intracommunautaire levering?

Een intracommunautaire levering (ICL) is een levering waarbij jij goederen levert aan een andere ondernemer, in een ander EU-land. Deze levering wordt belast met 0% btw: de btw wordt verlegd naar de afnemer. Voor degene die jouw goederen afneemt, is dit een intracommunautaire verwerving (in het EU-land waar de goederen naartoe gaan). In dat land moet hij de btw betalen: de klant berekent en betaalt de btw volgens de regels die in dat land gelden. Op de factuur van een ICL vermeld je altijd je Nederlandse btw-nummer, en het buitenlandse btw-nummer van je afnemer.

Als je voldoet aan de volgende twee voorwaarden, dan is er dus sprake van een intracommunautaire levering:

    1. Je levert de goederen in een ander EU-land. Dit moet je kunnen laten zien met je administratie. Houd deze dus goed bij! Je kunt hier bijvoorbeeld orderbevestigingen, bestelformulieren en transportpapieren voor gebruiken.
    2. Degene die jouw goederen afneemt, moet ook ondernemer zijn. Je afnemer moet een btw-id uit een ander land hebben of kunnen krijgen.

Verkoop je aan particuliere klanten? Dan is er dus geen sprake van een intracommunautaire levering. Ook als je klant geen btw-id heeft, is het geen ICL en kan het nultarief niet worden gerekend. Je moet dan zelf de btw berekenen, aangeven en betalen.

Wil je je goederen overbrengen naar een ander eigen bedrijf binnen de EU? Dat geldt ook als een intracommunautaire levering! Ook wordt het gezien als een intracommunautaire verwerving in het land waar de goederen heen worden gebracht.

  • Voorbeeld: je importeert goederen uit China naar Nederland. Vervolgens wil je deze goederen overbrengen naar je andere onderneming in Duitsland. Na het importeren uit China, doe je dus een ICL naar Duitsland. Deze levering verwerk je in je Nederlandse aangifte. Op deze manier is de btw die je hebt betaald bij het importeren, weer aftrekbaar. 

Wat is een intracommunautaire verwerving?

Het is eigenlijk heel logisch, de andere kant van een ICL. Het geldt als een intracommunautaire verwerving (ICV) als je goederen ontvangt uit een ander EU-land, en waarbij de verzender ook een ondernemer is. De levering is voor de verkoper belast met 0% btw in het land van herkomst. Maar het nultarief geldt niet voor een ICV: een verwerving wordt met Nederlandse btw belast (als de levering in Nederland aankomt). Wanneer de goederen in een ander EU-land verworven worden, wordt de btw gerekend volgens de lokale regels.

Wanneer je als ondernemer in Nederland bent gevestigd, en wanneer je goederen koopt van een ondernemer die goederen vervoert van EU-land A naar EU-land B, dan kan het toch als intracommunautaire verwerving in Nederland tellen. Dit is het geval als:

    1. je je btw-nummer hebt gebruikt bij de aankoop;
    2. je niet kunt bewijzen dat er btw is betaald in het land waar de goederen aankomen. 
  • Voorbeeld: je verscheept goederen vanuit je Nederlandse onderneming naar je onderneming in Duitsland. Voor je onderneming in Duitsland telt dit als een intracommunautaire verwerving.

Wil je checken of er sprake is van een ICV? De Belastingdienst heeft hier een handige tool voor.

Opgaaf intracommunautaire prestaties

Al je intracommunautaire leveringen moet je aangeven bij je btw-aangifte, maar ook moet je je intracommunautaire prestaties (ICP) indienen bij de Belastingdienst. Dat kan via een ‘Opgaaf intracommunautaire prestaties’. Dit kun je vinden als je inlogt via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor deze opgaaf heb je het btw-nummer van al je afnemers nodig, en een overzicht met het totaalbedrag aan ICL’s per afnemer. Je mag een ICP-opgaaf indienen binnen twee maanden na afloop van een tijdvak: deze datum is te vinden bovenaan de opgaaf. Als je in een kwartaal helemaal geen ICP’s had, dan mag je de ICP-opgaaf achterwege laten. Let op, je moet nog steeds je ‘gewone’ btw-aangifte doen.

  • Voorbeeld: je levert goederen vanuit Nederland aan je andere bedrijf, dat in Duitsland is gevestigd. Je moet een Opgaaf ICP indienen over het kwartaal waarin dat gebeurde. In deze opgaaf vermeldt je het btw-id van je Duitse onderneming.

Intracommunautaire btw-zaken en Staxxer

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.