door Renee

2 min leestijd

Hongarije introduceert een nieuw, online btw-systeem

earnings

In de laatste maanden van 2023 is de Nationale Belasting- en Douaneadministratie van Hongarije (Nemzeti Adó és Vámhivatal, NAV) druk bezig geweest met de afronding van het project voor het moderniseren van hun systemen voor het controleren en indienen van btw-aangiftes.

Het is de Hongaarse belastingautoriteiten duidelijk geworden dat het tijd is om hun systemen te digitaliseren, vooral omdat Europa langzaam afscheid neemt van het indienen van aangiftes op papier.

Het doel is om btw-regels een stuk te versimpelen voor iedereen. We gaan van stapels papierwerk naar een proces dat niet alleen duidelijker en sneller is, maar ook veel soepeler.

Wat staat er op de planning?

Vanaf 1 januari 2024 kunnen belastingbetalers toegang krijgen tot hun btw-gegevens via hun online account op het NAV-portaal. Hierin zijn hun gegevens centraal verzameld.

Wanneer kunnen de eerste online aangiften worden gedaan?

Vanaf 1 februari 2024 kunnen de maandelijkse aangifters online aangifte doen; degenen die per kwartaal btw-aangifte doen, kunnen vanaf 1 april 2024 online aangifte doen, en als je jaarlijks btw-aangifte doet, moet je nog iets langer wachten. Dan kun je vanaf januari 2025 online via het portaal btw-aangifte doen.

Wat verandert er precies?

Dankzij de modernisering kunnen zowel bedrijven als particuliere belastingbetalers de overstap maken van de oude papierwinkel naar een online systeem. Hier kun je jouw aangifte voorbereiden, checken en digitaal versturen.

Om mee te doen en van alle voordelen van het NAV-portaal te genieten, is het enige wat je hoeft te doen je registreren en een account aanmaken op de website.

Met het nieuwe btw-systeem heb je alles op één plek, van belastingregisters van uitgegeven en ontvangen facturen tot gegevens van online kassa’s.

  • Je conceptaangifte klaarzetten
  • Verzamelde gegevens doorlopen
  • Gebruikmaken van het risicoanalyse-instrument van NAV om alles dubbel te checken
  • Als alles klopt, je aangifte met een paar klikken digitaal indienen

Je bereikt het portaal voor de online btw-aangiftes via een gebruiksvriendelijke interface en machine-tot-machine (M2M) communicatie.

Zo kun je bijvoorbeeld via een API-verbinding automatisch gebruikmaken van de door NAV verzamelde data, je aangifte voorbereiden, een risicobeoordeling uitvoeren en de definitieve versie indienen. Bijna alles gaat vanzelf!

De introductie van dit online proces voor het voorbereiden, controleren, valideren en indienen van je btw-aangifte gaat het hele rapportageproces duidelijker, minder tijdrovend en zeker efficiënter maken.

En geen zorgen, het oude systeem van papieren aangiftes blijft ook bestaan. Het is dus niet de enige manier om met de Belastingdienst te communiceren, maar gewoon een extra optie.

Hulp nodig met Europese btw?

Staxxer kan btw-nummers aanvragen en btw-aangifte voor je doen, in ieder EU-land. Wil je weten hoe we jouw onderneming kunnen helpen? Dan kun je via deze link een (gratis) adviesgesprek inplannen. Dan krijg je btw- en EPR-advies dat is afgestemd op jouw organisatie, kun je al je vragen stellen, en kun je ervoor kiezen om het aan ons uit te besteden. Wel zo handig!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.