
Oostenrijkse btw-aangifte doen
Stel: Martijn heeft een goedlopende webshop en het bedrijf is snel aan het groeien. Hij verkoopt al lang niet meer alleen binnen Nederland, maar ook over de grens! Hij denkt erover na om voorraad aan te leggen in Oostenrijk, zodat het verzendingsproces sneller kan gaan. Maar wat betekent dat voor zijn btw-zaken?
In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over btw-zaken in Oostenrijk. Wanneer je een Oostenrijks btw-nummer nodig hebt, wat voor aangiftes je moet doen en waar je deze kan doen. Nuttig voor webwinkeliers met een eigen webshop, maar ook als je aangesloten bent bij een online verkoopplatform zoals Zalando of Amazon!
Wanneer heb ik een Oostenrijks btw-nummer nodig?
Vóór je een btw-aangifte kunt doen in Oostenrijk, zul je een Oostenrijks btw-nummer nodig hebben. Er zijn verschillende situaties waarin je er een nodig hebt.
- De eerste situatie waarin je een Oostenrijks btw-nummer nodig hebt, is wanneer je je eigen producten overbrengt naar Oostenrijk en ze daar ook verkoopt. Dit wordt “intracommunautaire levering” genoemd. Oftewel: je legt voorraad aan in Oostenrijk.
- Het tweede geval waarin je een Oostenrijks btw-nummer nodig hebt, is wanneer je producten koopt in Oostenrijk (en dus daar btw betaalt). Deze producten lever je vervolgens binnen landen van de EU óf je exporteert ze naar landen buiten de EU. In beide situaties heb je een btw nummer in Oostenrijk nodig!
- Je moet er ook één hebben wanneer je producten vanuit buiten de EU Oostenrijk binnenhaalt, en ze vervolgens verhandelt binnen Oostenrijk of andere EU-lidstaten.
- Ook heb je een Oostenrijks btw-nummer nodig als je online verkoopt aan particulieren in Oostenrijk en de omzet van deze verkopen boven de 10 000 euro uitkomt, gecombineerd met andere verkopen binnen EU-landen. Deze 10 000 euro is het drempelbedrag voor afstandsverkopen binnen Europa. –
- Let op! Dit is veranderd per 1 juli 2021. Blijf je jaarlijks onder de 10 000 euro qua buitenlandse verkopen binnen de EU, dan mag je als webshop de Nederlandse btw blijven rekenen in plaats van de Oostenrijkse. Dit heeft als voorwaarden dat de verzending van de producten in Nederland begint en dat je een vestiging hebt in een EU-land. Kom je toch uit boven 10 000 euro, dan breng je het btw-tarief in rekening van het land waarin je klant is gevestigd.



Waar kan ik mijn Oostenrijkse btw-aangifte doen?
Kom je boven het drempelbedrag uit? Dan kun je jouw btw-aangifte op twee manieren regelen. Hieronder lichten we de twee manieren toe.
De eerste manier om btw aan te geven, is een btw-aangifte doen voor ieder land waar je goederen hebt verkocht (lokale aangifte). Een Oostenrijkse btw-aangifte dus.
- Voorbeeld: Martijns webshop loopt zo goed, dat hij al voor 9000 euro in Duitsland heeft verkocht, 2000 in Spanje, 1000 in Frankrijk en nog eens 2000 in Oostenrijk. Over de Duitse factuur van 9000 euro mag hij Nederlandse btw rekenen, omdat deze factuur het drempelbedrag niet overschrijdt. Maar omdat de Spaanse, Franse en Oostenrijkse facturen ervoor zorgen dat Martijns omzet boven de drempelwaarde van 10 000 euro uitkomt, moet hij hiervoor btw aangeven in het land van bestemming. Dat betekent dat hij een Spaans, Frans én Oostenrijks btw-nummer moet aanvragen. Daarnaast moet Martijn bij ieder van deze landen apart btw-aangifte doen via de belastingdienst van dat land.
Een alternatief voor lokale aangiftes, is je aanmelden voor de ‘unieregeling’ binnen de One Stop Shop-regeling (OSS) van de belastingdienst. In het Nederlands wordt dit ook wel het éénloketsysteem genoemd. Dit systeem is in het leven geroepen op 1 juli 2021. In plaats van btw-aangifte te doen in verschillende EU-landen, betaal je ieder kwartaal centraal btw in één systeem. Dat betekent ook dat je geen btw-registratie in andere EU-landen nodig hebt! Regristreren voor de Unieregeling kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
- Voorbeeld: hetzelfde voorbeeld als hierboven is van toepassing, met als verschil dat Martijn maar één keer per kwartaal btw aangeeft én betaalt via het centrale OSS-systeem. De belastingdienst stuurt vervolgens de betaling en btw-aangifte door naar het goede land. Hij heeft dus geen aparte btw-nummers nodig!
Staxxer biedt een derde manier: wij doen het namelijk graag voor jou. Meer weten of hulp nodig met je Oostenrijkse btw-aangifte? Neem gerust contact met ons op!

Oostenrijkse btw-aangifte en Amazon
Het Europese drempelbedrag moet je ook in de gaten houden als je verkoopt via Amazon*! Wanneer je over het drempelbedrag gaat en ervoor kiest om lokaal aangifte te doen, moet je een Oostenrijks btw-nummer hebben. Als je liever aangifte doet via het One Stop Shop systeem, vraagt Amazon om een bewijs van aanmelding bij het OSS-systeem.
*Verkopers via Amazon kunnen kiezen voor het Amazon FBA-programma in verschillende Europese landen, maar Oostenrijk is er helaas nog niet één van. Amazon heeft nog geen fulfilment centres in Oostenrijk, daarom is Oostenrijk nog nog geen onderdeel van het FBA-programma dat Amazon aanbiedt.



Hoeveel kost het om mijn Oostenrijkse btw-aangifte te laten doen?
Het runnen van je internationale e-commerce bedrijf verdient jouw aandacht. Om zelf je Oostenrijkse aangifte te doen heb je behoorlijk wat kennis nodig van het Oostenrijkse belastingsysteem, de Duitse taal en de benodigde documentatie. Daardoor vinden de meeste ondernemers hun belastingadministratie enorm tijdrovend en ingewikkeld.
Onze Staxxers staan klaar om jouw Oostenrijkse btw-aangifte voor jou uit handen te nemen. Dat is wel zo makkelijk toch? Zij laten jou simpelweg weten wanneer, én hoe jij je lokale btw kunt betalen. De rest wordt door ons geregeld.
-
- Voor €99,- per maand kan Staxxer jouw Oostenrijkse btw-aangiftes geautomatiseerd doen.
Hulp nodig met het indienen van Oostenrijkse btw-aangiften?
Hieronder kun je direct een afspraak inplannen voor vrijblijvend persoonlijk advies van één van onze btw-experts.