PAN europa

Wat is Pan-European FBA?

Verkoop je producten via Amazon? Dan kun je kiezen voor Pan-European FBA (Fulfilment By Amazon). Dit houdt in dat Amazon jouw logistieke zaken uit handen neemt – denk aan verzendingen, retouren, klantenservice, facturering en ook opslag.

Wanneer je kiest voor Pan-European FBA, stuur je jouw producten op naar één van de Pan-European landen: Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië en Spanje. Vanuit hier verdeelt Amazon ze verder over de andere landen landen die je hebt geselecteerd.

Omdat de producten relatief dichtbij de koper zijn opgeslagen, zijn ze een stuk sneller in huis. Het is een goede optie om veel nieuwe markten en klanten te bereiken. Amazon FBA wordt vaak gebruikt om groeiende bedrijven/verkopers verder te helpen.

Path

Wat is een Pan-European btw-nummer?

Amazon legt jouw voorraad neer in andere Europese landen: dat betekent dat je daar ook btw-plichtig bent. In het geval van Pan-European FBA ben je dus btw-plichtig in elk van de landen waar je voorraad hebt liggen, en heb je voor ieder land een btw-nummer nodig. Dit doet Amazon niet automatisch voor je, hier ben je zelf verantwoordelijk voor!

Een Pan-Europees btw-nummer bestaat uit meerdere btw-nummers, van de 6 verschillende Pan-EU landen. Als je een Pan-Europees btw-nummer bestelt, zijn de volgende btw-nummers inbegrepen:

 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Italië
 • Spanje
 • Polen
 • Tjechië
PAN European btw nummers
Path
BTW aangifte Amazon

Wat moet je doen als Amazon-FBA verkoper?

 1. Een btw-nummer hebben voor ieder land waar je voorraad is opgeslagen (FBA warehouse).
 2. Maandelijks of per kwartaal btw-aangifte doen.
 3. OSS-aangifte in het land waar je woont.

Het is verplicht om btw-aangifte te doen in ieder land (EU) waar je voorraad hebt liggen. Dus is het ook verplicht daar een btw-nummer te hebben. Staxxer kan je helpen Pan-European btw-nummers aan te vragen!

Per land waar je voorraad is opgeslagen, kan de btw-aangiftetermijn verschillen. In het ene land kan dit maandelijks zijn, in het andere land kan het zijn dat je per kwartaal een aangifte moet doen. Ook hierbij kan Staxxer je helpen.

Dan is het nog raadzaam om je One Stop Shop aangifte in de gaten te houden: deze moet je doen in het land waar je woont. Dit geldt voor verkopen die je doet in landen waar je geen voorraad hebt liggen, maar wél naartoe verzendt. Dan kun je kiezen om ook daar lokaal btw-aan te geven, maar je kunt ook kiezen voor het OSS-systeem. Ook als je er niet uitkomt met je OSS-aangifte, staat Staxxer voor je klaar.

 

Path

Waarom zou ik Pan-European btw-nummers aanvragen?

De eerste, en meest belangrijke reden om Pan-European btw-nummers aan te vragen is omdat je btw-plichtig wordt als je voorraad in een ander land hebt liggen. Wanneer je kiest voor Amazon FBA, geef je Amazon hier de vrije hand in. Amazon kan dus kiezen waar jouw voorraad terecht komt. Daarom is het slim dit in de gaten te houden! Naast dat je btw-plichtig bent, heeft het FBA-programma nog wat voordelen voor de verkoper. De voordelen van Pan-European FBA op een rijtje:

 • Kortere levertijden: doordat jouw producten relatief dichtbij de koper in een warenhuis opgeslagen zijn, kan de bestelling sneller in huis zijn!
 • Lage (internationale) verzendkosten: wanneer je meedoet aan het Amazon FBA-programma biedt Amazon lagere verzendkosten.
 • Geen zorgen over klantenservice: Amazon neemt ook het stukje klantenservice uit handen.
 • Toegang tot Amazon Prime publiek: door te kiezen voor Amazon FBA krijgen je producten het prime-logo, wat een zegel is voor betere service en verzending! Door dit kwaliteitszegel stijgen je producten ook op de ranglijst van Amazon. 
 • Betere buy-box positionering: door te kiezen voor Amazon FBA komen jouw producten sneller in aanmerking voor de buy box, waardoor de kans dat ze verkocht worden toeneemt.

Daarnaast kunnen btw-registraties vastlopen, en kunnen soms zelfs maanden of jaren in beslag nemen. Dit komt onder andere doordat de meeste EU-landen veel papierwerk nodig hebben om de aanvraag te verwerken. Zo moet bijvoorbeeld worden aangetoond dat je inderdaad lokaal handel drijft, waardoor je btw-plichtig bent in dat land. Hiervoor moeten regelmatig documenten worden geleverd aan de belastingdienst. Het is dus belangrijk dat de registratie goed verloopt, om te voorkomen dat het te lang duurt! Heb je daar hulp bij nodig? Staxxer helpt je hier graag mee!

Path
btw nummer

Hoeveel kost het om Pan-European btw-nummers aan te vragen?

Om gebruik te maken van Fulfilment By Amazon (FBA), heb je in ieder van de landen waar je voorraad aanlegt een btw-nummer nodig. Dit komt doordat je btw-plichtig bent zodra je voorraad over de grens hebt liggen in een ander Europees land. Voor ieder land apart een btw-nummer en de bijbehorende documenten aanvragen (deze verschillen per land) kan nogal tijdrovend zijn. Daarnaast zou het voor de aanvraag van btw-nummers enorm helpen als je alle talen zou spreken, omdat de communicatie rond btw-zaken vaak in de eigen taal gaat.

Staxxer helpt je hier graag bij! Voor slechts €1.795,00 all-in vragen wij voor alle 6 originele Pan-European landen een btw-nummer aan en regelen de eventuele aanvullende documenten. Dat zijn dus btw-nummers en eventuele aanvullende documenten voor Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië en Spanje. 

 

Hoe kan je Pan-Europese btw-nummers aanvragen?

Wil je dat wij Pan-Europese btw-nummers voor jou aanvragen? Via deze button kun je direct een aanvraag indienen. Wil je meer informatie, of heb je vragen? Dan kun je ook een afspraak inplannen voor vrijblijvend persoonlijk advies.