door Renee

4 min leestijd

Transactierapporten in Amazon Seller Central: zo werkt het

earnings

Geen één e-commerce verkoper komt onder btw uit, ook Amazonverkopers niet. In Amazon Seller Central kun je transactierapporten downloaden, waarin alle info staat die je nodig hebt voor je btw-aangiftes. Maar waar vind je een transactierapport precies binnen Seller Central? En nog belangrijker: hoe werkt het rapport precies, en welke informatie heb je daaruit nodig? Dat vertellen we je in dit artikel. 

Waar kan ik het bestand vinden in Amazon Seller Central?

Allereerst gaan we op zoek naar het transactierapport. Hiervoor moet je toegang hebben tot Amazon Seller Central. Met deze stappen kun je transactierapporten aanmaken:  

  1. Log in in Amazon Seller Central.
  2. Ga nu via ‘reports’ naar ‘Fulfilment by Amazon’.
  3. Scroll naar beneden naar ‘Tax’ in het menu aan de linkerkant en selecteer ‘Amazon VAT Transactions Report’.

Amazon Seller Central

  1. Vervolgens kun je kiezen over welke periode je het transactierapport wilt downloaden. Je kunt kiezen voor hele maanden, maar ook een kwartaal. Een kwartaal moet je zelf selecteren met ‘exact dates’. Langer dan 3 maanden kun je ook niet downloaden, dus dat is een goede check!
  2. Klik op ‘Request .csv Download’ (want met een .txt bestand kun je zelf niet zo veel). 
  3. Wanneer het rapport klaar is met downloaden, komt hij in het overzicht eronder te staan.

Hoe maak je het transactierapport leesbaar?

Open het bestand in Excel. Je krijgt nu een enorme wirwar aan data te zien. Geen zorgen, dat hoort. We gaan een aantal stappen doorlopen om het werkbaar te maken:

  1. Sla als eerst je bestand opnieuw op als Excel bestand (dus geen .csv), en geef het bestand meteen een goede naam.
  2. Selecteer dan de hele A-kolom en ga naar ‘Gegevens’ → ‘Tekst naar kolommen’. 
  3. In het pop-upvenster kies je voor ‘gescheiden’. 
  4. Klik op ‘volgende’, en zorg dat ‘Tab’ en ‘Komma’ zijn aangevinkt. 
  5. Klik nogmaals op ‘volgende’ en kies voor ‘geavanceerd’. 
  6. Zet een punt neer als decimaalteken en een komma als scheidingsteken voor duizendtallen. Het hele bestand is namelijk in Amerikaans-Engelse opmaak gemaakt: dit is nodig om het naar de gebruikelijke Nederlandse versie te zetten. 
  7. Druk vervolgens op ‘voltooien’. Als het goed is ziet je data er een stuk leesbaarder uit!

Wat staat er in het transactierapport?

Fijn, je Excelbestand is eindelijk leesbaar. Maar wat wil je er eigenlijk uithalen? Dat leggen we nu uit.

Als je het hele document selecteert en op ‘filters’ klikt, kun je het document filteren. Bijvoorbeeld op marketplace. Dit is belangrijk om enigszins normaal door je document heen te komen.

Door te filteren kun je dus zien op welke marketplace de transactie heeft plaatsgevonden. Je kunt ook zien hoe je product is verkocht: via MFN (Merchant Fulfillment Network) of AFN (Amazon Fulfillment Network = FBA). Daarnaast kun je het type transactie zien: een sale, refund of een inbound. Inbounds zijn producten die je verzendt naar een fulfillmentcentrum. Het type FC_Transfer is belangrijk voor de verkopers die gebruikmaken van Amazon FBA. Als je deze filter aanzet, kun je zien welke producten zijn verplaatst tussen fulfillmentcentra.

  • Voorbeeld: Als je via FBA voorraad hebt liggen in Frankrijk en Italië, en Amazon ziet dat de verkoop in Frankrijk hard gaat, dan kan Amazon besluiten alvast wat meer voorraad naar Frankrijk te sturen vanuit Italië. Dit is zo’n transfer. In het transactierapport zie je dan dat er voorraad van Italië naar Frankrijk gaat.

Scroll dan eens helemaal naar rechts in het Excelbestand. Hier staan een heleboel klantgegevens (zelfs adresgegevens, kijk hier dus mee uit in verband met privacy). Hier vind je ook vanuit welk land waar het product is verzonden, en in welk land het product is geleverd.

Nu weet je wat er ongeveer allemaal te vinden is in de transactierapporten!

Deze informatie van Amazon Seller Central heb je nodig voor inzicht in je btw

  • Als je het document filtert zodat je alleen de sales en refunds ziet, dan heb je een compleet overzicht van waar je bestellingen heengingen. Dus zonder de verplaatsingen naar en tussen fulfilment centra. 
  • Je ziet dus vanuit welk land de producten werden verzonden en de landen waar ze worden geleverd. Bij sommige leveringen staat er ook een btw-nummer van een klant. Deze btw-nummers heb je nodig voor je ICP-opgaaf in Nederland. Je kunt de hele kolom filteren zodat je alleen de bestellingen ziet met een btw-nummer.
  • Dan hebben we de kolom Taxable Jurisdiction. Dit is het land waarin btw gerekend moet worden volgens Amazon. Sinds de nieuwe btw-wetgeving geldt dat de btw gerekend moet worden van het ontvangende land. Dus zijn er goederen verzonden vanuit Nederland naar Frankrijk, dan moet er Franse btw gerekend worden.
  • In kolom CQ vind je Tax Collection Responsibility, oftewel: wie is er verantwoordelijk voor het ophalen van de btw?
  • Ten slotte zie je in kolom AE precies welk btw-tarief er is gerekend per klant. In de kolom ernaast zie je hoeveel af te dragen btw dat is. Deze twee kolommen ga je veel nodig hebben.

Veel succes met het uitpluizen met het transactierapport! 

Heb je toch hulp nodig, of is Excel niet zo jouw ding?

Geen zorgen, wij staan voor je klaar. Plan een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek in: dan kunnen we samen kijken hoe we je het beste kunnen ondersteunen met btw.

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.