door Renee

6 min leestijd

Wanneer heb je een Engels btw-nummer nodig? Dit moet je weten over btw als verkoper in Engeland

earnings

engels btw-nummer

Begin vorig jaar kwam er een einde aan de transitieperiode tussen Engeland en de Europese Unie, en is Engeland niet langer lid van de EU. Sindsdien is het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en de UK geldig geworden. Wat betreft btw brengt het nieuwe akkoord best wat veranderingen met zich mee. Met een bevolking van 66,6 miljoen mensen en met Amazon als grootste e-commerce platform, blijft het een interessante markt. Hoe zit het nu precies met btw en e-commerce in Engeland, wanneer heb je een Engels btw-nummer nodig, en waar moet je op letten als je er onderneemt? In dit blog vertellen we je daar meer over. 

Wanneer heb ik een Engels btw-nummer nodig?

De regeling voor afstandsverkopen geldt niet voor Engeland. Het is immers geen lid meer van de EU, dus het wordt gezien als een “derde land”. Hiermee vallen leveringen aan Engeland onder “export naar een land buiten de EU”. Er zijn drie situaties waarin je een Engels btw-nummer nodig hebt, we leggen ze hieronder voor je uit.

1: Je exporteert producten van uit Nederland (of een andere EU-lidstaatDe eerste situatie waarin je een Engels btw-nummer nodig hebt, is wanneer je je producten vanuit Nederland (of andere EU-lidstaat) exporteert naar klanten in Engeland.

2: Wanneer we het omdraaien, dus wanneer je producten vanuit Engeland exporteert aan landen buiten het Verenigd Koninkrijk, heb je ook een Engels btw-nummer nodig.

3: Ten slotte heb je een Engels btw-nummer nodig wanneer je gebruik maakt van het FBA-programma van Amazon en verkoopt in Engeland, Wales, Schotland en Ierland (nb: Noord-Ierland is nog wel lid van de EU!). Is één van deze situaties van toepassing op jou? Je kan via de Britse belastingdienst je Engelse btw-nummer aanvragen. Engelse btw-aangifte doe je één keer per kwartaal. 

Om het concreter te maken: als de waarde van je goederen onder de GBP 135 blijft, betaalt de verzender (dus jij, de webshop) de import-btw en heb je een btw-nummer in Engeland nodig. Dat betekent dus ook dat je deze btw in Engeland moet indienen én betalen. Dit geldt voor alle leveringen die direct aan  particulieren worden geleverd en de UK binnenkomen. Let op! De Britse douane controleert of je je aan deze btw-regels hebt gehouden. Is dat niet zo, kunnen ze je goederen weigeren en komen ze dus niet aan bij de consument. 

Wanneer is alleen een Nederlands btw-nummer voldoende?

Als de waarde van je goederen boven de 135 GBP uitkomt, dient de ontvanger (dus de klant) de invoer-btw en eventuele invoerrechten te betalen. Omdat jij als verkoper de invoer-btw niet verschuldigd bent, heb je geen Engels btw-nummer nodig. Het is mogelijk dat je klant in Engeland wel moet betalen voor invoerrechten en inklaringskosten (behalve als je producten van preferentiële EU-oorsprong zijn, dan hoeven je klanten in principe geen invoerrechten te betalen). Maar: hier wil je een klant in de UK eigenlijk niet mee opzadelen. Dit wil je als e-commerce ondernemer uit handen nemen van je klant. In dat geval kun je ook op eigen naam een invoeraangifte indienen. Dan heb je wel een Brits EORI-nummer én een Brits btw-nummer nodig.

Dan nog één side note: de douane bepaalt de waarde van je pakket aan de hand van de intrinsieke waarde van de goederen. Dat wil zeggen dat wanneer de verpakkingskosten en/of verzendkosten op de factuur staan vermeld, ze niet meetellen voor het berekenen van de btw in het bedrag van GBP 135.

EORI-nummer: wanneer heb ik die nodig?

Een EORI nummer (Economic Operators Registration and Identification) is kort gezegd een identificatienummer. Een ondernemer die zaken doet in het buitenland en te maken krijgt met de Douane, heeft een EORI nummer nodig om zich te identificeren. Bijvoorbeeld wanneer je in een douanevergunning aan wil vragen of douane-aangifte moet doen (of laat doen!).  Zo kan de douane van alle EU-lidstaten ondernemers op dezelfde manier identificeren. Dit zorgt er ook voor dat gegevens sneller worden uitgewisseld!

Wanneer je voor het eerst een vergunning aanvraagt bij de Douane, of voor het eerst aangifte doet bij de Douane (of dit laat doen), dan moet je zo’n EORI nummer aanvragen. Maar hoe kun je een EORI nummer aanvragen? Als je zelf douaneaangifte doet in Nederland, dan kun je zelf je EORI nummer samenstellen óf er een aanvragen. Wanneer je de aangifte laat doen, of moet doen in het buitenland (zelf of door een ander), dan moet je een EORI nummer aanvragen en kun je het niet zelf samenstellen. Aanvragen kan via deze pagina van de Douane.

engels btw nummer aanvragen

Retourzendingen uit de UK verwerken

Wanneer je klant uit een niet-EU-land een product terugstuurt naar een EU-land, moet je wederinvoeraangifte doen bij de Nederlandse Douane. Dat is een extra administratieve handeling, maar dan krijg je wel vrijstelling van invoerrechten en btw. Er zijn drie voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor de vrijstelling:

  • de goederen zijn maximaal drie jaar na export teruggestuurd. Dit kan in bijzondere gevallen worden verlengd!
  • de goederen moeten in dezelfde staat zijn als wanneer ze de eerste keer werden verstuurt vanuit de EU.
  • je moet kunnen aantonen dat de goederen inderdaad eerder uit de EU zijn uitgevoerd. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de douaneaangifte gebruiken van wanneer je de producten verzond naar Engeland! Ook andere documenten die laten zien dat de goederen zich oorspronkelijk in het EU-douanegebied bevonden, volstaan voor deze voorwaarde.

Registreren in de UK


Wanneer je Engelse btw over je verkopen moet betalen, registreer je jouw bedrijf in de UK voor btw bij de Britse Belastingdienst HMRC (Her Majesty’s Revenue & Customs). De online registratie verloopt in 2 stappen. In de eerste stap open je een ‘Government Gateway Account’. Wanneer je dit nummer hebt, start de btw-registratie automatisch.

Tip: je weet vooraf niet altijd of je per zending onder het bedrag van GBP 135 blijft. Denk vooraf na of een btw-registratie of het aanstellen van een fiscaal vertegenwoordiger in de UK verstandig is. Dit is in elk geval klantvriendelijker omdat je afnemer dan geen invoer-btw betaalt. De Britse btw betaalt hij aan jou wanneer hij de bestelling in je webshop plaatst. Deze btw draag jij vervolgens via je Engelse btw-aangifte af. Bespreek met je boekhouder of financieel adviseur wat het beste is in jouw situatie!

Making Tax Digital

De Britse belastingdienst, Her Majesty’s Revenue & Customs (HMRC), is begonnen met het moderniseren van belastingadministratie en -rapportage. Dat houdt in dat ze de belastingadministratie willen gaan digitaliseren! Ook is het bedoeld om belastingzaken simpeler te maken. De eerste belasting die wordt gedigitaliseerd, is de btw (VAT tax). Hier komt zelfs een wet bij kijken: de Making Tax Digital-wetgeving (MTD). Deze wetgeving geldt vanaf 1 april 2022 voor alle bedrijven die btw-plichtig zijn in de UK. Het is vooral een verandering voor kleinere bedrijven. Bedrijven met een omzet van meer dan £85,000 (Britse drempelwaarde) zijn al bekend met MTD en dienen hun aangiftes sinds 2019 al op deze manier in. 

Het maakt voor Making Tax Digital dus niet langer uit hoe groot je bedrijf is, hoeveel omzet je hebt of waar je bent gevestigd. Ieder bedrijf met een Brits btw-nummer moet vanaf dan voldoen aan een aantal eisen. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo kun je een uitzondering aanvragen op basis van je leeftijd, locatie of handicap. Checken of je in aanmerking komt én een uitzondering aanvragen kan hier.

Wanneer ben ik Making Tax Digital-compliant?

De eerste eis waar bedrijven aan moeten voldoen, is het digitaal bijhouden van administratie. Deze eis lijkt voor zich te spreken, maar wil je weten wat er precies  in moet staan? Dat kun je op deze pagina vinden. 

De tweede eis, is dat aangiftes voortaan moeten gebeuren via een API koppeling. Om deze te krijgen, moeten alle btw-geregistreerde bedrijven zich aanmelden bij HMRC voor Making Tax Digital. Vervolgens kun je via een geschikt softwarepakket je Engelse btw-aangifte via een API-link indienen. In veel Europese landen gaat de aangifte tot op transactieniveau: dit geldt echter niet voor Engeland. Er wordt (nog steeds) om alleen een samenvattende aangifte gevraagd zonder aanvullende gegevens. Tussen de onderliggende digitale dossiers van de transacties en de uiteindelijke aangiftes, moet een digitaal controlespoor zijn te vinden. Dat is de derde, en ook de lastigste eis voor bedrijven om te realiseren. Er moet gecontroleerd kunnen worden of er belasting- of transactiegegevens zijn gewijzigd of verplaatst. Daarom is het belangrijk dat je je facturen niet zomaar indient met een bruto waarde, of dat je handmatig btw berekent.

Let op! De btw moet altijd in Britse ponden staan. Het is daarom raadzaam om Britse transacties meteen in de Britse valuta te verwerken.

Engelse btw-zaken en Staxxer

Het btw-landschap kan nogal een wirwar van regels zijn, zeker met de veranderingen die de Brexit met zich mee bracht. Bij Staxxer helpen we je om een Engels btw-nummer (VAT-number) aan te vragen! Dan krijg je niet alleen je Engelse btw-nummer, maar ook een EORI-nummer dat je nodig hebt bij de Douane. Naast het aanvragen van je Engelse btw-nummer, kunnen we ook jouw Engelse btw-aangifte doen.

Meer weten, of kom je er toch niet uit? Staxxer helpt je graag verder. Plan nu een vrijblijvend consult in.

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.