Verkopen op Zalando? Dit moet je weten over btw.

Verkopen op Zalando - Staxxer

By The Way: btw-verplichtingen als Zalando verkoper

Wie kent het niet? Zalando: Even wat kleding bestellen via je smartphone? Zo gedaan. Past het niet? Geen probleem, dan kun je deze altijd kosteloos retourneren. Maar hoe werkt het met verkopen op Zalando? Ben je dan ook btw-plichtig in het buitenland? En waarom start ook een bedrijf als C&A met verkopen op Zalando?

Zalando is de laatste jaren flink aan het groeien en beweegt nu ook richting een marketplace model. Met dit model kunnen externe partijen hun voorraad bij Zalando in Duitsland leggen. Let op: Je wordt hierdoor wel btw-plichtig in Duitsland en moet je bijvoorbeeld een Duits btw-nummer aanvragen.

In deze nieuwe “By The Way” blog gaan we in op waar je tegen aan loopt als je begint met het verkopen op Zalando en hoe Staxxer je daarin kan helpen.

Verkopen op Zalando. Waar ben ik btw-plichtig?

Zalando heeft zijn warenhuizen verspreid over Duitsland om vanuit daar een groot deel van Europa te voorzien van alle soort kledij en accessoires. Wil je dus beginnen met het verkopen op Zalando en voorraad in Duitsland aanleggen? Dan wordt je daar btw-plichtig en zul je een Duits btw-nummer aan moeten vragen. Tevens dien je vervolgens op maandelijks, of per kwartaal aangifte doen. Ook ben je in Duitsland verplicht om een jaaraangifte te doen. Heb je daar hulp bij nodig? Wij helpen je graag met het doen van je Duitse btw-aangifte.

Verkopen op Zalando - Staxxer

Het Partnerprogramma van Zalando.

Het partnerprogramma van Zalando houdt in dat jij je voorraad neerlegt bij Zalando, en dat Zalando er vervolgens voor zorgt dat de bestelling bij de klant terecht komt. Al meer dan 800 partners werken zo samen met Zalando en versturen zo maandelijks miljoenen bestellingen. Omdat je daardoor voorraad neerlegt, wordt je btw-plichtig in Duitsland. Let daar op!

One Stop Shop (OSS) aangifte en Zalando

Heb je voorraad liggen bij Zalando in Duitsland en verkoop je daarbij buiten Duitsland? Dan neem je deze verkopen mee in je One Stop Shop (OSS) aangifte bij in het Nederlandse One Stop Shop systeem. Bijvoorbeeld: Je krijg een bestelling uit Frankrijk die verstuurd wordt vanuit je voorraad in Duitsland. Je hebt dan te maken met het bestemmingsbeginsel van de One Stop Shop. Dit betekent dat het land van bestemming de btw bepaald, niet het land van oorsprong. Daarom ben je in bovenstaand voorbeeld verplicht deze verkoop mee te nemen in je One Stop Shop (OSS) aangifte. Kom je er zelf niet helemaal uit? Wij helpen je graag verder.

Werkt Zalando ook met Staxcloud?

Verkopen op Zalando & Staxcloud - Staxxer

We zijn hard aan het werk om de data van Zalando direct te koppelen aan onze Staxcloud software. Daarmee bespaar je veel tijd op het doen van je btw-aangiftes: In het binnen, en buitenland!

  1. Direct btw data import: Staxcloud importeert direct de data uit je Zalando account.
  2. Koppel al je Marketplaces. Niet alleen Zalando, maar ook Amazon en Bol.com zitten gekoppeld aan Staxcloud.
  3. Binnen 5 minuten One Stop Shop (OSS) aangifte doen: Kant en klare btw data om je One Stop Shop (OSS) makkelijker te doen.
  4. Uitbreiding naar meerdere landen: Waar je ook je zendingen heenstuurt. Staxcloud neemt deze allemaal mee in zijn btw-berekeningen.

Meer weten over het koppelen van Zalando aan Staxcloud?

Vragen over je BTW?