door Renee

3 min leestijd

Verkopen op Zalando? Dit moet je weten over btw.

earnings

[row]

[col span__sm=”12″]

By The Way: btw-verplichtingen als Zalando verkoper

[/col]

[/row]

Wie kent het niet? Zalando: Even wat kleding bestellen via je smartphone, zo gedaan. Past het niet? Geen probleem, dan kun je het altijd kosteloos retourneren. Maar hoe zit het met verkopen op Zalando? Ben je dan ook btw-plichtig in het buitenland? En waarom start ook een bedrijf als C&A met verkopen op Zalando?

Zalando is de laatste jaren flink aan het groeien en beweegt nu ook richting een marketplace-model. Met dit model kunnen externe partijen hun voorraad bij Zalando in Duitsland leggen. Let op: Je wordt hierdoor wel btw-plichtig in Duitsland. Je moet dan bijvoorbeeld een Duits btw-nummer aanvragen.

In dit artikel vertellen we hoe het zit met btw als je verkoopt op Zalando, en hoe Staxxer daarbij kan helpen.

Verkopen op Zalando: waar ben ik btw-plichtig?

Zalando heeft verschillende warenhuizen in Duitsland, om vanuit daar een groot deel van Europa te voorzien van kleding en accessoires. Wil je beginnen met verkopen op Zalando en voorraad in Duitsland aanleggen? Dan ben je btw-plichtig in Duitsland en zul je een Duits btw-nummer aan moeten vragen. Tevens dien je vervolgens maandelijks, of per kwartaal btw-aangifte te doen. Ook ben je in Duitsland verplicht om een jaaraangifte te doen. Heb je daar hulp bij nodig, of heb je geen zin in extra administratie? Wij helpen je graag met het doen van je Duitse btw-aangifte.

 

Verkopen op Zalando

Het partnerprogramma van Zalando

Het partnerprogramma van Zalando houdt in dat jij je voorraad neerlegt bij Zalando, en dat Zalando vervolgens zorgt dat de bestelling bij de klant terecht komt. Al meer dan 800 partners werken samen met Zalando en versturen op deze manier miljoenen bestellingen per maand. Als je meedoet aan het partnerprogramma, leg je dus voorraad aan in Duitsland. En zoals hierboven uitgelegd, wordt je dan btw-plichtig in Duitsland!  Houd dus in de gaten of je een Duits-btw nummer hebt, en of je netjes je btw-aangiftes doet.

One Stop Shop (OSS)-aangifte en Zalando

Heb je voorraad aangelegd bij Zalando in Duitsland, en verkoop je niet alleen in Duitsland? Dan neem je deze verkopen mee in je One Stop Shop (OSS)-aangifte. Bijvoorbeeld: je moet een bestelling naar een klant in Frankrijk verzenden. Die bestelling wordt verzonden vanuit de voorraad in Duitsland. Je hebt dan te maken met het bestemmingsbeginsel van de One Stop Shop: dit betekent dat het land van bestemming de btw bepaalt, niet het land van oorsprong. Daarom ben je in dit geval verplicht deze verkoop te melden in je OSS-aangifte. Lees dit artikel als je wil weten hoe een One Stop Shop-aangifte precies werkt. Kom je er zelf toch niet uit? Wij helpen je graag verder.

Werkt Zalando ook met Staxcloud?

Verkopen op Zalando

We zijn hard aan het werk om de data van Zalando direct te koppelen aan onze Staxcloud-software. Daarmee bespaar je veel tijd op het doen van je btw-aangiftes in het binnen- en buitenland! Wat kan Staxcloud eigenlijk?

  1. Direct btw data import: Staxcloud importeert direct de data uit je Zalando account.
  2. Koppel al je Marketplaces. Niet alleen Zalando, maar ook Amazon en Bol.com zitten gekoppeld aan Staxcloud.
  3. Binnen 5 minuten One Stop Shop (OSS) aangifte doen: kant en klare btw-data om je One Stop Shop (OSS) makkelijker te doen.
  4. Uitbreiding naar verschillende landen: waar je je zendingen ook heen stuurt, Staxcloud neemt deze allemaal mee in zijn btw-berekeningen.

Meer weten over het koppelen van Zalando aan Staxcloud? Neem contact met ons op!

Ook als meer wil weten over het aanvragen van btw-nummers of het doen van btw-aangiftes, staan we voor je klaar. En oh ja, als je het zelf niet wil doen, doen wij het graag voor je.

[ux_html][/ux_html]

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.