door Renee

4 min leestijd

Verkopen via Shopify: alles over btw

earnings

verkopen via shopify

Btw afdragen over je verkopen is voor velen een minder leuk deel van ondernemen. Deze btw geef je aan in je btw-aangiftes bij de Belastingdienst. Ook als je wil verkopen via Shopify. Ook al is het administratief lastig, het is belangrijk om te weten hoe het zit (bijvoorbeeld om boetes te voorkomen!). Dat leggen we je uit in dit artikel!

Btw instellen op Shopify

Voordat je begint met verkopen via Shopify, moet je weten hoeveel belasting je gaat rekenen. Ben je van plan in meerdere EU-landen te verkopen, of daar voorraad aan te leggen? Dan moet je waarschijnlijk een btw-nummer aanvragen in die landen. 

Wanneer je een btw-nummer hebt, kun je je Shopify account zo instellen dat je de goede btw-tarieven voor je producten hanteert. Dit doe je als volgt:

  1. Ga via het Shopify beheercentrum naar Instellingen, en dan naar Douanerechten en belastingen.
  2. Selecteer “Europese Unie“.
  3. Selecteer “Btw op verkopen binnen de EU” en dan “Land toevoegen“.
  4. Selecteer het land waar je bent geregistreerd als bedrijf.
  5. Voer je btw-identificatienummer in & selecteer Land toevoegen.
  6. Als je meerdere nummers wil toevoegen, selecteer dan “Btw innen“. Deze stap is optioneel!

Foutje gemaakt, of wil je er een verwijderen? Klik dan op de 3 puntjes naast de naam en het accountnummer van het land onder “Belastingregistraties“.

Europese btw-instellingen binnen Shopify

Binnen Shopify kun je bovendien aangeven hoe je je btw aangeeft. Je hebt drie opties: 

  1. One Stop Shop-registratie: voor als je in één keer aangifte wil doen voor alle landen waarin je verkoopt. Je kunt deze optie nog steeds kiezen als je producten vanuit buiten de EU naar een EU-land stuurt, en btw heft op bestellingen tot 150 euro. Als dit voor jou geldt, kun je je instellingen aanvullen met je Import One Stop Shop (IOSS)-nummer.
  2. Landspecifieke registratie: voor als je per EU-land een btw-registratie wil indienen bij de lokale Belastingdienst.
  3. Vrijstelling micro-onderneming: deze optie is voor de kleinere ondernemer, die onder het Europese drempelbedrag van 10.000 euro (voor afstandsverkopen binnen de EU) blijft. Deze ondernemers kunnen Nederlandse btw blijven rekenen.

Btw berekeningsdienst van Shopify

Shopify doet zelf (helaas) geen btw-aangifte voor je. Hoewel daar geen service voor is, kun je Shopify wel wat btw-berekeningen voor je laten doen. Dat scheelt jou weer wat gepuzzel. Voor deze berekeningen gebruikt Shopify standaard btw-tarieven. Deze worden regelmatig geupdate, maar check altijd zelf nog even of het klopt. Je kunt het tarief altijd nog aanpassen als het niet correct is. 

Wil je de instellingen voor deze berekeningen wijzigen? Dat kan via het beheercentrum. Ga naar Douanerechten en Belastingen, en selecteer dan onder Belastinginstellingen welke opties voor jou van toepassing zijn.

Ook goed om te weten: Shopify rond btw af op het niveau van een productregel. Dat wil zeggen dat het btw-tarief op elke regel in de bestelling wordt toegepast, de uitkomsten afgerond worden, en dat deze bij elkaar worden opgeteld om tot het totaal te komen.

Btw-aangifte indienen bij verkopen via Shopify

Het is fijn dat Shopify alvast wat berekeningen voor je doet, op basis van je manier van btw aangeven. Maar je zult toch echt zelf je btw-aangifte moeten doen! Zoals hierboven beschreven, kan dat op verschillende manieren. We zullen de twee meest voorkomende beschrijven:

  • De eerste manier is het aangeven van je belasting bij de lokale autoriteiten (‘landspecifieke registratie’). Stel, je verkoopt aan Italiaanse, Franse en Spaanse klanten: dan moet je bij de Belastingdienst van ieder van deze landen een btw-nummer hebben én periodiek btw-aangifte doen. Lees er meer over in dit artikel.
  • De tweede optie is btw-aangifte via de One Stop Shop. Hier kom je voor in aanmerking als je jaarlijks voor meer dan 10.000 euro over de grens verkoopt. Je hoeft dan geen aangifte te doen bij verschillende lokale belastingautoriteiten, maar je moet één keer per kwartaal een aangifte indienen bij de Belastingdienst van het land waarin jij bent gevestigd. Lees er hier meer over.

[button text=”Wil je dat wij Europese btw-aangifte voor je doen?” expand=”false” link=”https://staxxer.com/#hop-on-a-call”]

Prijzen inclusief btw zichtbaar maken

Dan is er nog een optie die veel kopers kunnen waarderen. Je kunt namelijk instellen dat een buitenlandse koper het verkoopbedrag inclusief lokaal btw-tarief te zien krijgt. Zo komen je klanten niet voor een verrassing te staan bij het afrekenen. 

Je kunt dit instellen binnen je Shopify account door onder ‘belastinginstellingen’, ‘belasting opnemen’ het land van de koper te kiezen. Bovendien vind je hier een overzicht van alle btw-tarieven per EU-land, mocht je nog twijfels hebben over het juiste tarief. 

Een andere optie hiervoor is het gebruiken van een geolocation-app (zie Shopify’s appstore). Wanneer een klant rondkijkt op jouw webshop, wordt gevraagd zijn/haar locatie te verifiëren. De verkoopprijzen worden met het goede btw-tarief hierop aangepast!

Wil je dat wij jouw internationale btw regelen?

Dat kan! Automatiseer jouw btw-proces met Staxxer. Of je nu een btw-nummer nodig hebt, of een btw-aangifte moet doen: onze Staxxers nemen het uit handen. Dan kun jij je focussen op de groei van jouw bedrijf. Dankzij onze software hebben wij 100% inzicht in al jouw btw-stromen. Zo weet je altijd precies hoeveel btw je in ieder land af moet dragen, en wanneer. Plan hieronder gratis en vrijblijvend een meeting in, dan kijken we wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Verkoop je via meerdere marketplaces? De software is naast Shopify ook te koppelen aan Amazon en Bol.com. Btw-expert Joke legt het je uit:

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.