Wat is een Steuernummer?

Wanneer heb ik een Steuernummer nodig?

Stel je voor, je wilt internationaal gaan verkopen en hebt besloten om te beginnen in Duitsland. Als je daar ook voorraad aan wilt leggen omdat je bijvoorbeeld verkoopt via Fulfilment by Amazon (FBA) of Zalando Fulfilment Services (ZFS) dan kan je hulp nodig hebben bij het aanvragen van een Duits btw nummer. Een gedeelte van dit proces is het ontvangen van je Steuernummer, het ontvangen van je Duits btw nummer en de Duitse communicatie eromheen (dit pakken wij voor je op, don’t worry). Beide nummers ontvang je van het Finanzambt in Kleve nadat je het aanvraag proces hebt doorlopen.

Maar wat is dit nummer eigenlijk? En wat is het verschil tussen het Duits btw nummer en het Steuernummer?

Duitse btw nummers in een notendop

Het fiscaal nummer Steuernummer is een uniek nummer dat ondernemers en ZZP’ers identificeert bij de Duitse belastingdienst. Het is een nummer van 10 of 11 cijfers en heeft het formaat “12/345/67890”. Bij een Nederlandse onderneming beginnen deze vaak met 116.

Dit nummer krijg je nadat een Duits btw nummer aanvraagt bij de belastingdienst (Finanzamt). Dit nummer is niet hetzelfde als een fiscaal Duits identificatienummer (Steueridentifikationsnummer) of btw-nummer (Umsatzsteuernummer).

Het Steuernummer is een identificatie nummer voor de Duitse belastingdienst en is gekoppeld aan je Nederlandse entiteit. Onderstaande brief krijg je van het Finanzambt in Kleve zodra je een btw nummer hebt aangevraagd. Hier staat onder andere op wat je Steuernummer is, wie je contactpersoon is bij het belastingkantoor in Kleve en of je kwartaal, of maandelijks btw plichtig bent.

Steuernummer

Als Nederlandse bedrijven een Duits btw nummer aanvragen begint het nummer altijd met 116. Het Steuernummer bestaat uit 11 getallen en ziet er als volgt uit:

Voorbeeld Nederlandse onderneming: 116/8746/9275.

Wanneer ontvang je het Duitse identificatie nummer?

Je ontvangt het Steuernummer ongeveer 4-6 weken na de aanvraag van het Duits btw nummer. Hierna volgt vervolgens het Duits btw nummer wat je nodig hebt bij het invoeren van Seller Central op Amazon om vervolgens via Amazon FBA te kunnen verkopen. Maar is het verschil tussen beide nummers?

Wat is het verschil een Duits btw nummer en een Steuernummer?

Het Steuernummer (11 cijfers) is het fiscaal nummer ter identificatie van de belastingdienst in Duitsland en hangt af van de afkomst van de entiteit.

Het Duits btw nummer (9 cijfers, 2 letters) oftewel het Umsatzsteuer Identifikationsnummer, ook wel het USt-ID nummer genoemd, is het btw nummer wat op Europees niveau wordt erkend. Deze zul je ook nodig hebben voor het verkopen via Amazon of Zalando en kan door een zogenaamde VIES check van de EU.

Als e-commerce verkoper zul jij waarschijnlijk het Duits btw nummer nodig hebben om zo snel mogelijk te kunnen verkopen via Amazon of Zalando. Nadat je het Steuernummer hebt ontvangen zul je ook het Duitse btw nummer in huis krijgen.

Voorbeeld Duits btw nummer Nederlandse onderneming: DE0123456789

Hulp nodig bij het aanvragen van deze nummers? Wij helpen je graag verder (in het Nederlands).Let's talk VAT.