door Renee

2 min leestijd

Een Europees btw-nummer zoeken

earnings

In de wereld van zakendoen binnen de Europese Unie (EU) is het van cruciaal belang om de juiste btw-informatie van zakenpartners te hebben. Of het nu gaat om het valideren van de btw-status van een leverancier of het controleren van de authenticiteit van een klant, het zoeken naar btw-nummers is een essentiële vaardigheid voor elke ondernemer. In dit artikel leggen we uit hoe je efficiënt btw-nummers van andere bedrijven in Europa kunt opzoeken.

Waarom zou ik een btw-nummer zoeken?

Voor het aangaan van zakelijke relaties binnen de EU, wil je wel eens een btw-nummer zoeken en verifiëren. Dit proces helpt bij het voorkomen van btw-fraude en zorgt ervoor dat je zakendoet met een legitiem bedrijf. Bovendien is het noodzakelijk voor het correct toepassen van de btw-regels bij grensoverschrijdende transacties.

Hoe zoek je btw-nummers op?

In Nederland ken je het trucje waarschijnlijk al: je kunt heel makkelijk een bedrijf, en dus btw-nummer zoeken in het KvK-handelsregister. Dat gaat helaas niet op voor bedrijven die ergens anders in Europa zijn gevestigd. De meest bekende manier om die bedrijven op te zoeken, is middels het VIES.

VIES (VAT Information Exchange System)

De Europese Commissie biedt een handige online tool genaamd VIES (VAT Information Exchange System) waarmee je de geldigheid van btw-nummers van bedrijven binnen de EU kunt controleren. Het systeem is gratis toegankelijk en biedt up-to-date informatie over de btw-status van bedrijven.

Btw-nummer zoeken met VIES

  1. Bezoek de VIES-website: navigeer naar de officiële website van de Europese Commissie.
  2. Selecteer het land: kies het land waarvan je het btw-nummer wilt verifiëren.
  3. Voer het btw-nummer in: vul het btw-nummer in dat je wilt controleren.
  4. Verificatie: klik op ‘verifiëren’ en het systeem zal de geldigheid van het btw-nummer bevestigen.

btw-nummer zoeken

Alternatieve manieren

Naast VIES zijn er ook andere methoden om btw-nummers op te zoeken, zoals:

  • Nationale databases: sommige EU-lidstaten bieden nationale databases aan waar je btw-nummers kunt opzoeken en verifiëren (zoals het KvK-handelsregister in Nederland, bijvoorbeeld).
  • Handelsregisters: veel landen hebben online handelsregisters waar je bedrijfsinformatie, inclusief btw-nummers, kunt vinden.
  • Direct contact: als laatste redmiddel kun je direct contact opnemen met het bedrijf om hun btw-nummer op te vragen.

Hulp nodig met Europese btw-zaken?

Wil je weten hoe we jouw onderneming kunnen helpen? Dan kun je via deze link een (gratis) adviesgesprek inplannen. Dan krijg je btw- en EPR-advies dat is afgestemd op jouw organisatie, kun je al je vragen stellen, en kun je ervoor kiezen om het aan ons uit te besteden. Wel zo handig!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.