De One Stop Shop EU begrijpen: Hoe werkt het?

Als je je verdiept in de ingewikkelde Europese btw-wetgeving (belasting over de toegevoegde waarde), kom je onvermijdelijk het One Stop Shop EU-systeem (OSS) tegen. Het begrijpen van dit schema is cruciaal voor internationale bedrijfsactiviteiten. In dit artikel leggen we uit hoe het OSS-systeem werkt en hoe het je kan helpen.

Wat u moet weten om uw One Stop Shop EU-aangifte in te dienen

Het MOSS-systeem (Mini One Stop Shop) was een triomf voor e-commerceservices. Bijgevolg werd deze regeling uitgebreid tot verkoop op afstand en andere particuliere diensten. Dit verbeterde systeem wordt nu erkend als de One Stop Shop, ook wel bekend als het Union Scheme. Deze verordening is vanaf 1 juli 2021 van kracht in alle EU-landen.

De eerdere nationale drempelbedragen zijn afgeschaft en vervangen door één Europese drempel van 10.000 euro voor alle verkopen op afstand. Dit betekent dat bedrijven rekening moeten houden met de btw die ze verschuldigd zijn. Kies je er bijvoorbeeld voor om je producten in de hele EU tegen een vaste prijs te verkopen of geef je de voorkeur aan prijsdifferentiatie per land? Dit is van vitaal belang, aangezien het bereiken van de nieuwe drempel van 10.000 euro vrij snel kan gaan.

Vanaf 1 juli 2021 betalen bedrijven btw aan andere EU-landen waar ze producten leveren, maar pas zodra ze de drempel van 10.000 euro overschrijden. Een One Stop Shop EU-aangifte hoeft maar één keer per kwartaal te worden ingediend bij de belastingdienst van het land waar het bedrijf is gevestigd. Deze belastingdienst verdeelt vervolgens het juiste btw-bedrag over de andere EU-landen waar het bedrijf actief is.

Voordelen van de One Stop Shop EU

De belangrijkste voordelen van het OSS-systeem zijn:

  1. Je hebt geen aparte btw-nummers nodig: Je hebt alleen een btw-nummer nodig in het land waar je bedrijf is geregistreerd. Dit is bijzonder handig, maar wees voorzichtig als je je voorraad elders hebt opgeslagen, bijvoorbeeld via Amazon FBA.
  2. Meer tijd besparen: U bent niet langer tijd kwijt aan afzonderlijke, lokale btw-registraties. Je hoeft alle transacties maar één keer per kwartaal te verwerken in de OSS-declaratie, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over verschillende deadlines voor rapportage.
  3. Minder kosten bij internationale overboekingen: In plaats van btw te betalen aan individuele Europese belastingdiensten, betaal je een vast bedrag aan de belastingdienst van het land waar je je registreert. Zij zorgen ervoor dat het juiste bedrag in het juiste land terechtkomt!

Registratie voor het OSS-schema is niet verplicht, maar vereenvoudigt het proces zeker. Als je minimale overzeese uitgaven hebt, is het OSS-systeem ideaal. Je hoeft alleen btw af te dragen in je rapport en niet terug te vragen. Als je echter in het buitenland inventaris opslaat en daarvoor kosten maakt, heb je misschien toch een btw-registratie nodig.

Je moet kiezen tussen aangifte doen via de One Stop Shop of via de lokale belastingdienst – niet allebei. Er is echter een uitzondering, die hieronder wordt besproken.

Aanmelden voor de One Stop Shop

De prangende vraag: Hoe meld je je aan voor de OSS? Je moet je aanmelden voor de One Stop Shop via de belastingdienst van de EU-lidstaat waar je geregistreerd staat. Voor de Nederlandse One Stop Shop kun je je registreren via het portaal “Mijn Belastingdienst Zakelijk” van de belastingdienst.

Als je je registreert voor de OSS-regeling, moet je je uitschrijven in landen waar je een btw-nummer hebt.

Implicaties van de OSS-regeling voor Amazon-verkoop (incl. FBA)

Amazon onderscheidt twee verzendmethoden:

  • Fulfilled By Merchant (FBM): Verzonden door de verkoper. Als je alle producten naar Europese klanten vanuit Nederland verzendt, zijn de hierboven beschreven drempel- en OSS-regels van toepassing.
  • Fulfilled by Amazon (FBA): Verzonden door Amazon. Het gebruik van de FBA-service compliceert de zaken, omdat het OSS-systeem wordt samengevoegd met lokaal btw-beheer. Onder FBA kan Amazon voorraden opslaan in fulfillmentcentra in andere EU-landen, waardoor je in dat land btw-plichtig bent. Dit scenario splitst je btw-administratie op. Je moet btw aangeven via zowel lokale aangiften als de OSS. Dit is de eerder genoemde uitzondering!

Voor landen van waaruit de inventaris wordt verzonden, heb je een btw-registratie nodig. Alle verkopen die voor dat land bestemd zijn, moeten worden gerapporteerd in het lokale btw-stelsel. Maar verkopen aan EU-klanten uit een land waar je geen lokale btw-registratie hebt en geen verzonden voorraad, die kunnen worden gerapporteerd via de OSS.

Betaal ik dubbel met OSS als ik betaal voor lokale aangiften?

Alleen grensoverschrijdende transacties vallen onder de One Stop Shop-verklaring. Lokale transacties moeten nog steeds worden gerapporteerd in lokale aangiften: er is dus geen sprake van dubbele betaling of overlap.

Een buitenlands BTW-nummer aanvragen en BTW indienen

Heb je een btw-nummer nodig of moet je in het buitenland btw aangeven, maar weet je niet hoe? Ons team staat klaar om te helpen!

We helpen je ook met je One Stop Shop-verklaring. Met onze Staxcloud-software heb je continu toegang tot en inzicht in je btw en weet je precies hoeveel je per land verschuldigd bent. Als je de btw-administratie liever niet zelf doet, kunnen wij je btw-aangiften beheren. Plan een consult in en we zullen zien hoe we je kunnen helpen.

Table of contents
Most read articles

Scale up in Europe without the legal burdens? Let us take care of your VAT and EPR compliance.