Das passiert, wenn man die Regeln des One-Stop-Shops ignoriert

Als online ondernemer die internationaal binnen Europa opereert, heb je ongetwijfeld al gehoord van de One-Stop Shop (OSS). Deze regeling is bedoeld om de btw-administratie te vereenvoudigen voor e-commerce verkopers in de EU lidstaten. Maar wat gebeurt er als je je niet aan deze regels houdt? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Wat is de One-Stop Shop?

In een notendop: de One Stop Shop is een regeling waarmee je in één EU-land btw kunt aangeven en afdragen voor alle verkoop binnen de EU, geïntroduceerd vanaf 1 juli 2021. Dit betekent dat je als ondernemer niet in elk land waar je verkoopt apart btw hoeft aan te geven en er een btw registratie moet hebben, dankzij het éénloketsysteem. In plaats daarvan doe je 1x per kwartaal centraal OSS-aangifte voor al je afstandsverkopen bij de belastingsdienst van het land waar jouw bedrijf staat ingeschreven. Verkoop je jaarlijks voor meer dan € 10.000 euro over de grens? Dan kom je in aanmerking voor de OSS-regeling.

Wat gebeurt er als je de OSS regeling voor btw (unieregeling) negeert?

De belastingdienst hanteert strikte regels voor de toepassing van de One-Stop Shop. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot een aantal vervelende gevolgen, zoals:

Boetes en sancties

Het eerste en meest voor de hand liggende risico van het niet naleven van de OSS-regels is dat je een boete kunt krijgen van de belastingdienst. De hoogte van deze boetes varieert per land, maar kan oplopen tot duizenden euro’s.

Administratieve complicaties

Door het negeren van de One-Stop Shop-regels loop je ook het risico dat je te maken krijgt met een wirwar van verschillende btw-tarieven en aangifteprocedures. Als je namelijk 3 keer herhaaldelijk niet voldoet aan de OSS-aangifteregels, word je uitgesloten van deelname aan de OSS. In dat geval heb je 2 opties: 1) of je stopt helemaal met internationaal verkopen, of 2) je doet in ieder land waar je verkoopt, apart btw-aangifte. Hiervoor moet je ook btw-registraties regelen en ook rekening houden met de verschillende aangifteprocedures en taalbarrières. Een heel stuk complexer dan de OSS, toch? Dit zijn aanzienlijke extra administratieve lasten en dat leidt tot meer mogelijke fouten, wat op zijn beurt weer kan leiden tot extra boetes. Wanneer je wordt uitgesloten van de OSS, geldt het verbod voor twee jaar in heel Europa.

Reputatieschade

Bovendien kan het niet naleven van de One-Stop Shop-regels ook leiden tot reputatieschade. Klanten kunnen je immers zien als een onbetrouwbare verkoper, wat kan leiden tot een afname in verkoop en negatieve recensies. En die wil natuurlijk niemand.

Hoe voorkom je deze problemen?

Het naleven van de OSS-regels is (gelukkig) relatief eenvoudig. Het begint met het registreren bij de One-Stop Shop belastingdienst in het land waar je gevestigd bent. In Nederland kan dat via “Mijn Belastingdienst Zakelijk“. Vervolgens dien je ervoor te zorgen dat je de juiste btw-tarieven toepast op je producten en diensten, en dat je je aangiftes op tijd indient. Als dit toch lastig in de oren klinkt, of als je het liever uitbesteedt: plan een gesprek met ons in, dan kijken we samen naar jouw situatie en krijg je persoonlijk advies over de OSS-regeling. Niet alleen voor de One Stop Shop, maar ook voor lokale Europese btw-aangiftes en btw-registraties. Vrijblijvend natuurlijk.

Hulp nodig met buitenlandse btw of de One Stop Shop?

Het niet naleven van de One Stop Shop-regels kan leiden tot boetes, administratieve complicaties en reputatieschade. Het is dus van groot belang dat je als online ondernemer deze regels begrijpt en naleeft. Mocht je nog vragen hebben over de OSS-regels of hulp nodig hebben bij de implementatie ervan, neem dan gerust contact op voor advies op maat. Het is beter om nu actie te ondernemen dan later geconfronteerd te worden met de gevolgen!
Inhaltsverzeichnis
Meistgelesene Artikel

Ohne Grenzen und ohne Aufwand wachsen? Wir automatisieren Mehrwertsteuer und EPR für E-Commerce-Unternehmen.