One Stop Shop Aangifte. Hoe werkt het?

Boek nu een Gratis One Stop Shop consult in

Wie in de ingewikkelde wereld van de Europese btw-wetgeving duikt, komt hoe dan ook de One Stop Shop (OSS)-regeling tegen. Om internationaal zaken te doen, is het handig om te weten wat het inhoudt. In dit artikel vertellen we je hoe het werkt, en hoe jij er je voordeel mee kan doen!

Dit moet je weten om je One Stop Shop-aangifte te doen

De MOSS-regeling was een succes voor e-commerce diensten: daarom wordt de regeling uitgebreid voor afstandsverkopen, en andere particuliere diensten. Deze regeling heet de One Stop Shop, ook wel bekend als het éénloketsysteem of Unieregeling. Vanaf 1 juli 2021 is de regeling in alle EU-landen geldig.

De bestaande drempelbedragen vervallen, en worden vervangen door één algemeen Europees drempelbedrag van 10.000 euro voor alle afstandsverkopen.

Dat houdt in dat jij als ondernemer even stil moet staan bij welke btw je moet afdragen. Bijvoorbeeld: kies je ervoor om jouw producten door de hele EU voor een vaste prijs te verkopen? Of kies je voor een prijsdifferentiatie per land? Dit is belangrijk, omdat je het nieuwe drempelbedrag van 10.000 euro vrij snel haalt.

  • Tot 1 juli hoeven ondernemers zich pas te registreren in een EU-land waar zij zaken doen, als zij boven het drempelbedrag van dat land uitkomen. 
  • Vanaf 1 juli zullen alle bedrijven btw moeten betalen aan alle andere EU-landen waar zij aan leveren boven de 10.000 euro. 

Btw betalen in andere EU-landen moet bij alle transacties aan klanten boven de 10.000 en zonder btw-nummer via de OSS-regeling.

Wat zijn de voordelen van de One Stop Shop?

De belangrijkste voordelen van de OSS-regeling zijn:

  • Geen afzonderlijke registraties meer nodig in het buitenland: je hebt alleen nog maar een btw-nummer nodig in het land waar je bedrijf is geregistreerd. Handig he? Maar: let op als je voorraad elders hebt opgeslagen, bijvoorbeeld via Amazon FBA. Hieronder vertellen we je er meer over!
  • Meer tijd over: je bent geen tijd meer kwijt aan alle afzonderlijke, lokale btw-registraties. Je hoeft nog maar 1x per kwartaal alle transacties te verwerken in de OSS-aangifte! 
  • Bovendien ben je ook minder geld kwijt aan internationale bankoverschrijvingen: in plaats van dat je btw betaalt aan lokale Europese belastingdiensten, betaal je een x bedrag aan de Nederlandse Belastingdienst (of waar je ook bent geregistreerd). Er wordt gezorgd dat het juiste bedrag bij het goede land terecht komt!

Registreren voor de OSS-regeling is niet verplicht, maar maakt het btw-proces wel een stuk makkelijker. Als je je aangiftes toch lokaal wil doen, mag dat ook. Mocht je bijvoorbeeld nauwelijks kosten maken in het buitenland, dan is de OSS-regeling een goede match. Je hoeft dan in je aangifte alleen btw te betalen en niet terug te vragen. Maar mocht je (bijvoorbeeld) voorraad in het buitenland leggen en maak je hier kosten voor? Dan kun je een btw-registratie nodig hebben.

Het mag echter niet allebei: of je doet aangifte via de One Stop Shop, of via lokale belastingdiensten. Er is wel een uitzondering. Die bespreken we hieronder.

Zo meld je je aan voor de One Stop Shop

De grote hamvraag: hoe meld je je aan voor de OSS? Dat kan bij de Belastingdienst via “Mijn Belastingdienst Zakelijk”. Let op dat je bij het aanmelden voor de OSS-regeling, je je moet de-registreren in de landen waar je een btw-nummer hebt. In dit artikel loodsen we je door de aanmelding heen.

Aanmelden voor de OSS-regeling kan vanaf 1 april 2021 bij de Belastingdienst. Let op dat je bij het aanmelden voor de OSS-regeling je dan als ondernemer wel moet de-registeren in alle landen waar je voor btw geregistreerd bent.

Wat zijn de gevolgen van de One Stop Shop-regeling op Amazon verkoop (incl. FBA)?

Amazon onderscheidt twee manieren van verzenden:

  1. Fulfilled By Merchant (FBM): verzending door verkoper. Stuur je zelf alle producten naar klanten in de EU vanuit Nederland? Dan geldt het drempelbedrag en de OSS-regeling zoals hierboven beschreven.
  2. Fulfilled By Amazon (FBA): verzending door Amazon. Als je als ondernemer gebruik maakt van het FBA-programma, dan wordt het iets ingewikkelder. Het wordt dan namelijk een combinatie van de OSS-regeling én lokale btw-administratie. Doordat je gebruik maakt van FBA kan Amazon voorraad in andere EU-landen neerleggen bij fulfilment centra. 

Als je als ondernemer gebruik maakt van FBA, wordt jouw btw administratie iets ingewikkelder: dan wordt het namelijk een combinatie van de OSS-regeling én lokale btw-administratie. Dat komt omdat Amazon voorraad kan aanleggen in andere Europese landen als je gebruik maakt van FBA! 

Door die combinatie, wordt je administratie in tweeën gedeeld: 

  1. In landen waaruit voorraad wordt verzonden, heb je een btw-registratie nodig. Alle verkopen met dat land als bestemming, moeten aangegeven worden in een lokale btw-administratie. 
  2. Over verkopen naar klanten in de EU vanuit een land waaruit geen voorraad verzonden wordt, en waar je geen lokale btw-registratie hebt, moet je wél lokale btw afdragen. Dit kan via de OSS-regeling!

Hoe kan ik een buitenlands btw-nummer aanvragen en btw-aangifte doen?

Heb je een btw-nummer nodig? Of moet je in het buitenland btw-aangifte doen, maar kom je er niet uit? Onze Staxxers helpen je graag op weg!

We helpen je ook graag met je One Shop Stop-aangifte. Met onze software Staxcloud heb je altijd en overal inzicht in je btw: zo weet je per land precies hoeveel btw je verschuldigd bent. Klaar om te verwerken in je btw-aangiftes! Als je liever geen tijd kwijt bent aan btw-administratie, kunnen wij ook je btw-aangiftes voor je doen. Plan een consult in, dan kijken we wat we voor jou kunnen betekenen.

Meer weten over de One Stop Shop?



Btw-vragen?