door Renee

4 min leestijd

Hoe zit het met Brexit en btw?

earnings

Sinds de Brexit zijn de regels voor omzetbelasting in relatie tot het Verenigd Koninkrijk (VK) ingrijpend veranderd, en dit heeft directe gevolgen voor ondernemers die producten in het VK verkopen. Hier bespreken we niet alleen de veranderingen in de btw-regels, maar ook de praktische stappen die je moet nemen om in overeenstemming te zijn met deze nieuwe voorschriften.

Britse btw (VAT)

De Britse overheid heft btw (Value Added Tax – VAT). Wie deze Britse VAT moet betalen, hangt af van je klant en de gebruikte Incoterm®. Bij Incoterm® Delivered Duty Paid (DDP) draag je als verkoper de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de Britse btw. Dit kan worden gedaan door een Britse fiscaal vertegenwoordiger in te schakelen of door jezelf te registreren voor btw in het VK. De VAT-aangifte moet digitaal worden ingediend bij de Britse overheid, waarvoor je speciale software nodig hebt.

E-commerce

Online leveringen aan particulieren vallen onder e-commerce. In het VK wordt e-commerce beschouwd als export naar een land buiten de EU. Als Nederlandse ondernemer pas je hierop het 0%-tarief toe, wat betekent dat je geen Nederlandse btw in rekening brengt. Als de waarde van je zending echter lager is dan 135 GBP, ben jij verantwoordelijk voor de betaling van de Britse VAT.

Ondernemers (B2B)

Voorheen werd een levering van goederen aan een afnemer in Groot-Brittannië beschouwd als een intracommunautaire levering en werd belast tegen het nultarief. Nu wordt dit beschouwd als een exporttransactie. Er is echter een uitzondering: als de goederen worden verzonden naar een ondernemer in Noord-Ierland, blijft het een intracommunautaire levering en is een Noord-Iers btw-nummer van de afnemer nog steeds vereist om het nultarief toe te passen.

Als de goederen vanuit Groot-Brittannië naar Nederland worden vervoerd, moeten ze in Nederland worden ingevoerd. Als de afnemer beschikt over een Artikel 23-codenummer, kan de btw-heffing worden verlegd naar zijn btw-aangifte, op voorwaarde dat de afnemer de invoer regelt.

Voor Noord-Ierland blijft de EU-regelgeving voor de levering van goederen grotendeels van kracht. Ondernemers moeten nu echter het nieuwe ‘XI’ btw-nummer en het EORI-nummer vermelden op facturen en douanedocumenten voor specifieke transacties, zoals goederen die zich in Noord-Ierland bevinden op het moment van verkoop.

Engels btw nummer aanvragen

Niet-ondernemers (B2C)

Vóór de Brexit hanteerde het VK een drempel van GBP 70.000 voor webwinkelverkopen vanuit de EU aan particulieren in het VK. Deze drempel is nu echter niet meer van toepassing. Webwinkels die de drempel niet hebben overschreden en dus Nederlandse btw in rekening brachten, moeten nu geregistreerd zijn voor btw in het VK. De BTW-behandeling is nu afhankelijk van de waarde van de zending:

  • Voor zendingen met een waarde van GBP 135 of minder moet de leverancier zich registreren voor btw in het VK, en de verschuldigde btw moet in de VK-aangifte worden vermeld.
  • Voor zendingen met een waarde boven GBP 135 moet invoer-btw worden betaald door de leverancier of de klant, zonder de mogelijkheid van terugvordering.

Het is ook belangrijk op te merken dat tax-free shoppen voor EU-ingezetenen in het VK niet mogelijk is, tenzij de goederen worden verzonden naar Nederland, waar Nederlandse btw verschuldigd is.

Import-btw Verleggen

Net als in Nederland kun je ook in het VK de import-btw naar je aangifte verleggen, maar hier zijn voorwaarden aan verbonden. Je moet vaak goederen in het VK invoeren en btw-plichtig zijn in het VK. De btw die je zou moeten betalen, wordt in je btw-aangifte opgenomen en weer afgetrokken, zodat je geen Britse btw vooraf betaalt. Je moet toestemming aanvragen voor deze verlegging bij HM Revenue & Customs, wat vergelijkbaar is met de Nederlandse verleggingsregeling, de vergunning artikel 23.

Handige Tips

  1. EORI-nummer: Vraag een EORI-nummer aan. Dit douane-identificatienummer is essentieel bij internationaal zakendoen.
  2. VAT-nummer: Als je zelf invoeraangifte in het VK doet of aan Britse consumenten levert, vraag dan een VAT-nummer aan. Je hebt ook een Brits EORI-nummer nodig voor de Britse invoeraangifte.
  3. AEO-vergunning: Overweeg de status ‘Authorised Economic Operator’ (AEO) aan te vragen. Dit vergemakkelijkt douaneafhandelingen, vermindert controles en geeft je voorrang als er toch controles zijn. Het toont aan dat je deel uitmaakt van een veilige logistieke keten en wordt uitgegeven door de douane.
  4. Trade Tariff Database: Controleer de Trade Tariff database van het VK om de btw-tarieven per product te achterhalen.

Diensten ontvangen uit het VK

Als je een dienst uit het VK ontvangt, moet je de btw opnemen in je btw-aangifte. De dienstverlener in het VK zal de btw naar jou verleggen. Je ontvangt een factuur zonder VAT-bedrag, waarop staat dat de verlegging van de btw heeft plaatsgevonden, en dit wordt aangeduid als ‘reverse charged’. Als de dienstverlener de btw niet mag verleggen, ben je verplicht om Britse btw te betalen. Het is mogelijk om deze BTW in het VK terug te vragen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. De tool ‘Diensten in en uit het buitenland’ kan helpen bij het bepalen wie verantwoordelijk is voor de btw en waar deze moet worden afgedragen.

Het is van vitaal belang voor ondernemers om deze nieuwe btw-regels en procedures te begrijpen en te volgen om problemen en onnodige kosten te voorkomen bij het zakendoen met het VK na de Brexit. Het inschakelen van professioneel advies kan hierbij van onschatbare waarde zijn.

Hulp nodig met je Engelse btw-nummer, Engelse btw-aangifte of Brexit btw?

Dan kan Staxxer helpen: wij helpen ondernemers 100% btw-compliant te zijn in heel Europa, en in het VK. Wij kunnen geautomatiseerd je btw-aangiften voor je indienen en btw-nummers aanvragen.

Plan hieronder direct een vrijblijvend consult in met één van onze btw-experts voor advies op maat.

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.