door Renee

3 min leestijd

EPR in Duitsland: hoe zit het met BattG?

earnings

In e-commerce is het van cruciaal belang voor ondernemers om op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving die van invloed is op hun bedrijfsvoering, vooral wanneer ze internationaal actief zijn. Één van de belangrijkste aspecten waarmee je te maken krijgt bij de verkoop van producten in Duitsland, zijn de EPR-regels. Deze heeft 3 categorieën, waaronder de BattG (Batteriegesetz).

In dit artikel leggen we je uit wat BattG precies is, waarom je een BattG-registratie nodig hebt en wanneer je er een nodig hebt als e-commerce ondernemer. Ook geven we een stappenplan voor als je je bedrijf wil registreren voor BattG.

Wat is BattG?

Laten we beginnen bij de basis: wat houdt BattG eigenlijk in? BattG staat voor het Duitse ‘Batteriegesetz‘ (Batterijenwet), een wet die bedoeld is om de impact van batterijen en accu’s op het milieu te verminderen door inzameling en recycling. Door de wet zijn producenten en distributeurs van batterijen en accu’s verantwoordelijk voor de levenscyclus van hun producten, inclusief inzameling en recycling aan het einde van de levensduur.

Waarom is BattG belangrijk voor e-commerce ondernemers?

Als e-commerce ondernemer ben je verplicht om aan de BattG te voldoen als je batterijen of producten met ingebouwde batterijen verkoopt aan klanten in Duitsland. De wet heeft als doel om schadelijke stoffen die in batterijen kunnen zitten, zoals lood, kwik en cadmium, uit het milieu te houden. Door te voldoen aan de BattG, draag je bij aan een circulaire economie, bescherm je het milieu, en bouw je vertrouwen op bij je klanten door te laten zien dat je bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor zijn producten.

Wanneer moet je voldoen aan de BattG?

Je moet voldoen aan de BattG-regelgeving zodra je batterijen of producten met ingebouwde batterijen direct aan consumenten in Duitsland verkoopt, ongeacht of je bedrijf zich in Duitsland bevindt of elders is gevestigd. Dit geldt voor alle soorten batterijen, van kleine knoopcellen tot grote accu’s die in elektrische voertuigen worden gebruikt.

battg

Hoe voldoe je aan de BattG?

Voldoen aan de BattG vereist enkele specifieke stappen:

  1. Registratie: voordat je batterijen of accu’s in Duitsland verkoopt, moet je je bedrijf registreren bij het gezamenlijke retourname systeem en Stiftung EAR. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om je verplichtingen voor inzameling en recycling na te komen.
  2. Markering en informatieverstrekking: alle batterijen en accu’s moeten duidelijk gemarkeerd zijn met het juiste symbool (een doorgestreepte afvalbak) en informatie over de inhoud van zware metalen. Daarnaast moet je klanten informeren over de juiste verwijdering en recycling van batterijen.
  3. Maandelijkse aangifte: je bent verplicht maandelijks aangifte te doen met daarin het totale gewicht per batterijsoort die jouw bedrijf op de markt heeft gebracht.
  4. Inzameling en recycling: je moet een systeem opzetten voor de inzameling van afgedankte batterijen en accu’s en ervoor zorgen dat deze op een verantwoorde manier worden gerecycled.

De voordelen van naleving

Het naleven van de BattG biedt diverse voordelen:

  • Milieubescherming: door bij te dragen aan de inzameling en recycling van batterijen, help je schadelijke stoffen uit het milieu te houden.
  • Reputatiemanagement: klanten waarderen bedrijven die milieubewust bezig zijn. Door open te zijn over ‘meedoen’ aan de EPR-regels, laat je zien dat je bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor zijn impact op het milieu.
  • Vermijden van boetes: naleving voorkomt boetes en juridische problemen die kunnen voortvloeien uit het niet voldoen aan de Duitse wetgeving.

battg

Conclusie

Voor e-commerce ondernemers die actief zijn op de Duitse markt, is het essentieel om de BattG te begrijpen en na te leven. Dit toont niet alleen aan dat je bedrijf waarde hecht aan milieubescherming, maar het versterkt ook je merkreputatie en vertrouwen bij de consument. Door proactief deel te nemen aan het programma voor EPR en te voldoen aan de BattG, zet je belangrijke stappen richting een duurzame en groenere toekomst.

EPR-advies nodig?

Kom je er niet helemaal uit, of weet je niet zeker in welke categorie EPR je valt? Staxxer kan helpen. Plan via deze link een gesprek in met één van onze experts. Hier kun je al je vragen wijt over Europese EPR (en btw!), en krijg je advies dat is afgestemd op jouw bedrijf. En als je wilt, kunnen we meteen jouw Duitse WEEE- of VerpackG regelen.

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.