door Renee

4 min leestijd

Hogere Rankings met Amazon’s A10 Algoritme (2023)

earnings

Een belangrijk onderdeel van het behalen van verkopen op Amazon is het hoog scoren in zoekresultaten. Per slot van rekening, als kopers jouw producten op de eerste pagina zien, zijn ze eerder geneigd om te kopen omdat ze gewoonweg niet het geduld hebben om door 10 pagina’s te zoeken voordat ze jouw product tegenkomen. Maar om daar te komen, moet je je bewust zijn van Amazon’s algoritmes. Laten we alles wat je moet weten over Amazon’s A10 algoritme uiteenzetten om je te helpen hoger te scoren met je Amazon producten.

Wat is het Amazon A10 algoritme?

Amazon heeft een eigen zoekalgoritme dat bepaalt welke producten bovenaan de zoekresultaten komen te staan. Voorheen heette dit algoritme Amazon A9; Amazon A10 werkt op vrijwel dezelfde manier, maar met een paar belangrijke verschillen.

Amazon A10 legt meer nadruk op de zoekopdrachten van kopers en de relevantie hiervan dan Amazon A9 deed. Waar A9 gebruikers naar meer winstgevende producten stuurde, is de focus bij A10 verschoven naar het geven van nauwkeurigere resultaten, zelfs als het product niet zo winstgevend is.

Gesponsorde links genereren niet zoveel belang of succes met A10 als ze deden met A9, dus zaken zoals pay-per-click (PPC) campagnes zullen minder succesvol zijn dan bij A9. Maar dat betekent niet dat PPC campagnes niet relevant zijn: er valt nog steeds veel mee te halen! Je moet alleen strategischer en slimmer te werk gaan.

Waarom is A10 zo belangrijk voor mijn Amazon producten?

De belangrijkste factoren

Verkopersgezag is nu een van de belangrijkste factoren, wat betekent dat het nastreven van (positieve) feedback nu nog belangrijker is dan bij A9. Het betekent ook dat jouw aanwezigheid op Amazon een verschil maakt (hoe langer actief, hoe beter), net als een laag retourpercentage en een efficiënt retourbeheer.

Een ander aspect van verkopersgezag is de diversiteit en grootte van je voorraad. Een breed scala aan producten geeft Amazon aan dat je meer gebruikers kunt bedienen omdat je aan meer behoeften kunt voldoen.

Gebruik je Amazon-link voor producten om verkeer naar je listings te leiden en optimaal gebruik te maken van A10, omdat dit veel effectiever is dan PPC-campagnes (maar negeer PPC-campagnes ook niet helemaal). Amazon waardeert het als gebruikers ergens anders over jouw producten leren en naar het platform komen, dus voeg backlinks toe aan je website, blog, forums en andere platforms die je gebruikt. 

Gaat je voorraad langzaam, of zit er een dip in de verkoop? Negeer dit dan niet! Jouw doel is zorgen dat je een solide verkoophistorie hebt. A10 ziet dit namelijk als een belangrijke factor voor het hoog plaatsen van jouw producten.

Maar stop niet bij de CTR, ook de conversieratio doet er toe. Als kopers op jouw producten klikken maar niet overgaan tot aankoop, identificeer dan wat het probleem is en los het op zodat je hoger kunt scoren.

Daarnaast kun je je focussen op de click-through rate (CTR). Deze wordt beïnvloed door goede foto’s en sterke (product) teksten. Hoe hoger je CTR, hoe hoger je meestal scoort in de zoekresultaten. Vergeet ook de conversieratio niet: als potentiële kopers wel op jouw producten klikken, maar niet kopen, ga dan na wat het probleem is. Als je dit oplost, is dat natuurlijk goed voor je ranking.

Tips om je Amazon producten hoger te laten scoren met het A10 algoritme

Hier zijn de beste tips die je kunt gebruiken om het meeste voordeel uit A10 te halen.

 • Goed beeldmateriaal: maak professionele foto’s die voldoen aan Amazon’s beeldvereisten. Met geweldige foto’s zullen gebruikers stoppen, een tweede blik werpen en op jouw listing klikken, waarbij CTR een van de belangrijkste factoren in A10 is voor het verhogen van de zoekrangschikkingen.
 • Goede productteksten: verfijn je tekst zodat het goed en duidelijk leest, maar bevat ook relevante keywords.
 • SEO keywords: over keywords gesproken, gebruik ze goed, breed en verstandig. Jouw doel is om zoveel mogelijk (relevante) informatie in jouw listings te geven om A10 te helpen jouw producten nauwkeurig te matchen met de zoekopdrachten van de kopers.
 • Herzie kortingen: denk twee keer na over het gebruik van kortingen en promoties als manier om hoger te scoren en meer verkeer te genereren. Dat was meer een A9 ding, en niet bijna zo belangrijk bij A10. Focus in plaats daarvan op verkeer buiten de site en goede organische Google-rankings.
 • Goede pricing: zet goede prijsregels op zijn plaats om de meest concurrerende en aantrekkelijke prijzen te presenteren. Je wilt niet verwikkeld raken in een race naar de bodem en je wil ook niet te-mooi-om-waar-te-zijn-deals aanbieden (iets dat 75% korting heeft is eerder verdacht dan verleidelijk).
 • Reviews: zorg dat je reviews krijgt! Het kan frustrerend zijn om achter kopers aan te gaan en hen een recensie te laten achterlaten, maar het heeft een sterke invloed op het koopproces.
 • Multinationale aanpak: als je producten verkoopt in verschillende landen binnen Europa, is het belangrijk om rekening te houden met de culturele verschillen en taalverschillen in je listing. Dit kan betekenen dat je je productbeschrijvingen vertaalt of aanpast aan lokale gewoonten en voorkeuren.
 • Maak gebruik van Enhanced Brand Content (EBC): als je merkeigenaar bent en bent goedgekeurd voor Amazon’s Brand Registry, kun je EBC gebruiken om je productbeschrijvingen te verrijken met hogere kwaliteit afbeeldingen, betere opmaak en verbeterde tekstplaatsingen.
 • Profiteer van Amazon FBA: met Fulfillment by Amazon (FBA) kun je de logistiek en verzending aan Amazon overlaten. Dit kan bijdragen aan een hogere zichtbaarheid en het winnen van de “Buy Box” omdat Amazon de voorkeur geeft aan FBA-verkopers voor deze prominente plaatsing.
 • Analyseer je concurrentie: kijk naar de best verkopende producten in je categorie om te zien hoe zij hun listings optimaliseren. Je kunt hier waardevolle inzichten uit halen voor je eigen strategie.
 • Gebruik A/B-testing: probeer verschillende versies van je listing om te zien welke het beste presteert. Je kunt verschillende titels, productbeschrijvingen, afbeeldingen en meer testen om te zien wat het meest effectief is.

Conclusie

In een notendop, het Amazon A10 algoritme legt meer nadruk op de ervaring en behoeften van de koper dan zijn voorganger, de A9. Door de aanpak van je Amazon-vermeldingen af te stemmen op deze verandering, kun je je producten beter zichtbaar maken en je verkoopsucces vergroten. 

Hoe Staxxer kan helpen

Als je internationaal verkoopt, komen daar ook btw-verplichtingen bij kijken. De Europese btw-regels zitten nogal ingewikkeld in elkaar: Staxxer staat klaar om je daarbij te helpen. Als je een nieuwe (Amazon) markt wilt betreden, kunnen wij een Europees btw-nummer voor je aanvragen, en ook je Europese btw-aangiftes kun je aan ons overlaten. Neem contact met ons op voor op maat gemaakt advies voor jouw situatie.

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.