door Renee

3 min leestijd

Multichannel verkopen: uitbreiden naast Amazon

earnings

multichannel

Als je een Europese e-commerce verkoper bent die actief is op Amazon, weet je dat de concurrentie hevig is. Amazon is een e-commerce gigant met een enorm klantenbestand, maar het is niet de enige speler op de markt. Maar hoe kun je jouw online verkoopstrategie uitbreiden voorbij Amazon? In dit artikel gaan we dieper in op multichannel verkopen: het belang van het verkennen van andere e-commerce platforms, het optimaliseren van je SEO-strategie en het navigeren door de complexe wereld van de Europese btw-regelgeving.

Verkennen van andere e-commerce platforms

Er zijn talloze andere e-commerce platforms die in Europa actief zijn, zoals Bol.com, Zalando, Cdiscount en Allegro. Deze platforms hebben elk hun eigen unieke kenmerken, doelgroepen en verkoopkansen.

  • Bol.com: Dit Nederlandse platform heeft een grote markt in de Benelux en biedt een breed assortiment aan producten. Bol.com heeft ook een uitstekend verkooppartner programma.
  • Zalando: Zalando is een groot mode- en lifestyle platform, dat sterk is in heel Europa. Het biedt mogelijkheden voor merken om hun producten te verkopen via hun Partner Programma.
  • Cdiscount: Dit Franse platform heeft een breed assortiment en een groot klantenbestand in Frankrijk en België.
  • Allegro: Allegro is de grootste online marktplaats in Polen met miljoenen klanten.

Door je aanwezigheid uit te breiden naar andere platforms, kun je nieuwe markten aanboren en je verkoop vergroten.

Het belang van SEO voor internationale verkopen

Het optimaliseren van je productlijsten voor zoekmachines (SEO) is van cruciaal belang voor internationaal succes. Zoekwoorden zijn de sleutel tot zichtbaarheid en zijn van invloed op hoe hoog je producten in de zoekresultaten verschijnen. Zo krijg je meer mensen naar je store front! Dit betekent dat het van cruciaal belang is om de juiste zoekwoorden voor elk product te identificeren en deze op de juiste plaatsen in je productlijst op te nemen.

Daarnaast is taal een essentieel onderdeel van je SEO-strategie voor internationale verkopen. Dit betekent niet alleen dat je productbeschrijvingen en -titels moet vertalen, maar dat je ook rekening moet houden met de manier waarop mensen in verschillende landen en culturen naar producten zoeken. Investeer daarom in professionele vertalingen en gebruik native speakers om je content te lokaliseren.

Bovendien, blijf op de hoogte van algoritme-updates van zoekmachines. Deze updates kunnen grote veranderingen met zich meebrengen in hoe zoekmachines content rangschikken en hierdoor je zichtbaarheid beïnvloeden.

Navigeren in de complexiteit van Europese btw

Voor internationale e-commerce verkopers is één van de grootste uitdagingen het navigeren door de complexiteit van de Europese btw-regelgeving. Elke lidstaat heeft zijn eigen btw-regels en -tarieven, en als verkoper moet je ervoor zorgen dat je hieraan voldoet. En als je verkoopt via Marketplaces, ben jij als verkoper verantwoordelijk voor het goed regelen van je btw; dus ook als je multichannel verkoopt.

Vanaf 1 juli 2021 is er een nieuwe Europese btw-regeling ingevoerd die bekend staat als de One Stop Shop (OSS). Deze regeling is bedoeld om het proces van btw-aangifte voor e-commerce bedrijven te vereenvoudigen. Als je goederen verkoopt aan klanten in verschillende EU-lidstaten, kun je ervoor kiezen om je aan te melden voor de OSS in één lidstaat. Je doet vervolgens je btw-aangifte en betalingen via deze ene lidstaat, die de btw vervolgens verdeelt onder de relevante EU-lidstaten. Je komt voor de OSS in aanmerking als je jaarlijks voor meer dan 10.000 euro en internationaal verkoopt. Vooral als je multichannel verkoopt, houd dus in de gaten of je over deze drempelwaarde gaat!

Hoewel de OSS-regeling het proces vereenvoudigt, moet je nog steeds de specifieke btw-regels en -tarieven van elke lidstaat begrijpen. Dit betekent dat je moet weten wanneer je btw moet heffen en tegen welk tarief.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in de btw-regelgeving. De EU en individuele lidstaten kunnen de btw-regels en -tarieven wijzigen, en het is jouw verantwoordelijkheid als verkoper om hieraan te voldoen.

Als dit alles overweldigend klinkt, overweeg dan om een belastingadviseur of een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Zij kunnen je helpen de complexiteit van de Europese btw-regelgeving te navigeren en ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle relevante regels en voorschriften.

Samenvatting

Het uitbreiden van jouw online verkopen voorbij Amazon kan lucratief zijn, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het onderzoeken van andere e-commerce platforms, investeren in een grondige SEO-strategie en het leren navigeren door de complexe Europese btw-regelgeving zijn cruciale stappen op deze reis.

Bij internationaal verkopen op Amazon, en al helemaal bij multichannel, komt btw om de hoek kijken. Als je hulp nodig hebt bij het navigeren in deze complexe wereld, neem dan gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. 

Wij kunnen je btw-aangiftes uit handen nemen door middel van onze software en btw-registraties voor je aanvragen. Ben of heb je een boekhouder? Dan is onze software zeker het bekijken waard: er wordt tot op de cent nauwkeurig berekend hoeveel btw je in ieder land verschuldigd bent, en de OSS-aangifte bereid je in 5 minuten voor. Meer weten? Neem contact met ons op.

 

 

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.