door Renee

4 min leestijd

Uitgebreide Producentverantwoordelijkheid (EPR) in Europa

earnings

3d visuals 9 1 | Staxxer

 

We hebben al eerder de afvalwetgeving in Europa besproken, waarbij we ons vooral richtten op Duitsland met artikelen over VerpackG en ElektroG. Als je in Duitsland verkoopt en je hebt een opfrisser nodig over de regelgeving, dan raden we je aan om deze stukken nog eens door te nemen. Ze hebben ook betrekking op de verplichte EPR-registratie die nodig is voor Amazon. Maar wist je dat elke EU-lidstaat zijn eigen EPR-systeem heeft? Samen verkennen we de wereld van EPR aan de hand van een aantal leidende vragen.

Waar komt EPR vandaan?

Uitgebreide Producentverantwoordelijkheid (EPR) is geen nieuw concept. Het komt voort uit EU-wetgeving, met name de Richtlijn verpakking en verpakkingsafval (PPWD). Deze richtlijn stelt een wettelijk kader vast voor afvalbeheer binnen de Europese Unie, met als doel het milieu en de volksgezondheid te beschermen. Aangezien in de richtlijn niet wordt gespecificeerd hoe EPR door de lidstaten moet worden geïmplementeerd, lopen de praktijken uiteen wat betreft de toewijzing van verantwoordelijkheden en kosten voor de inzameling en sortering van verpakkingsafval aan de betrokken partijen.

 

Wat is EPR precies?

EPR is een beleidsinstrument dat producenten verantwoordelijk maakt voor de hele levenscyclus van hun producten. Deze verantwoordelijkheid gaat verder dan ontwerp en productie en omvat ook de inzameling, recycling en uiteindelijke verwijdering van producten. Een van de uiteindelijke doelen is een economisch stimuleringssysteem dat producenten aanmoedigt om producten te ontwerpen die gemakkelijker hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

 

Waarom is dit nu relevant?

Recente ontwikkelingen in de wetgeving hebben belangrijke vereisten geïntroduceerd om te zorgen voor meer harmonisatie en betere handhaving van EPR-systemen in de hele EU. Terwijl de meeste, maar niet alle, lidstaten EPR-systemen hebben geïmplementeerd, vereist de PPWD dat alle lidstaten tegen 2024 EPR-systemen voor verpakkingen invoeren. Deze ontwikkelingen zijn vooral relevant voor e-commerce verkopers die verpakkingen voor hun producten gebruiken (met andere woorden: wij allemaal).

 

Waar is mijn verklaring op gebaseerd?

De vergoedingen die worden aangegeven en betaald door producenten/importeurs zijn gebaseerd op het gewicht (per ton) van het verpakkingsmateriaal dat op de markt wordt gebracht. Nogmaals, EPR-systemen moeten verpakkingen promoten die ontworpen, geproduceerd en op de markt gebracht zijn op een manier die hergebruik van verpakkingen of recycling van hoge kwaliteit ondersteunt en de impact op het milieu minimaliseert.

 

Over wat voor soort afval hebben we het?

EPR-categorieën omvatten een breed scala aan producten, waaronder batterijen, autowrakken, grafisch papier, oliën, verpakkingen en elektronisch afval (AEEA).

 

Wat betekent dit voor mij als e-commerceverkoper?

Verkopers van e-commerce moeten zich registreren bij de juiste overheidsinstantie en/of een geautoriseerd programma voor de financiering van de inzameling, recycling en terugwinning van afval. Bovendien moet je rapporten leveren over de hoeveelheden producten/materialen die je op de markt brengt. Deze verplichtingen variëren wereldwijd, dus het is cruciaal om de EPR-wetgeving te onderzoeken voor elk land waarin je actief bent.

 

Hoe zit het met de verschillende lidstaten in Europa?

Aangezien de PPWD niet voorschrijft hoe EPR moet worden geïmplementeerd, verschillen de praktijken per lidstaat. Dit betekent dat de verantwoordelijkheden en kosten voor het inzamelen en sorteren van verpakkingsafval per land verschillen, afhankelijk van het EPR-systeem. We geven graag een paar voorbeelden van verschillende EPR-praktijken:

 

 • In FrankrijkAlle producenten die afval produceren in Frankrijk moeten zich registreren voor verpakkingsafval. Je moet een UIN-nummer krijgen door je te registreren bij ADEME. Dit kan via een Producer Responsibility Organization (PRO) die verantwoordelijk kan zijn voor het verkrijgen van het UIN namens jou. Je moet echter wel eerst alle bedrijfsinformatie met bewijsstukken en de hoeveelheid gebruikte verpakking voor het jaar aanleveren.
 • In Duitslandmoet u zich registreren bij het Centraal Verpakkingen Register (ZSVR) en, afhankelijk van het type EPR-producten, registreren bij de juiste instantie om een registratienummer te verkrijgen. Er zijn verschillende categorie-specifieke wetten zoals de VerpackG, ElektroG en BatterieG. Er is ook een speciaal register voor verpakkingen, het LUCID-verpakkingsregister. Alle fabrikanten en winkeliers moeten voldoen aan de bepalingen van de nieuwe Duitse Verpakkingswet. Hierdoor is de regelgeving van toepassing op iedereen die verpakkingen levert aan Duitsland.
 • In Spanjezijn producenten verantwoordelijk voor de verpakking. Er wordt van je verwacht dat je deze stappen volgt:
  • Registreer je voor een Spaans NIF-belastingnummer als je bedrijf er nog geen heeft.
  • Word lid van een van de erkende Producer Responsibility Organizations (PRO) en ontvang een lidmaatschapscertificaat.
  • De PRO die je bedrijf heeft gekozen, helpt bij het registreren van fabrikanten bij het Spaanse Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (MITECO), dat vervolgens het EPR-nummer uitgeeft.
  • Maak periodieke betalingen aan de eco-exploitant op basis van hun tarieven en afvalvolumes (licentievergoeding).
  • Dien verslagen in over de hoeveelheid verpakking die elk productiejaar op de markt wordt gebracht.
 • In SlowakijeDe verpakkingswet is van toepassing op fabrikanten en distributeurs, voor het importeren en verpakken of afvullen van producten. Hier moet je je als producent registreren bij het Nationaal Register van Verplichte Partijen met de hulp van het Ministerie van Milieu om het registratienummer (EPR) te ontvangen. Producenten of distributeurs moeten contracten hebben voor terugnamesystemen en een minimale contractperiode van twee jaar met Eco-operators. Producenten zijn verplicht om milieubijdragen te leveren voor het bedrag dat door de overheid is vastgesteld. Ook moet er elk kwartaal een rapport worden ingediend, inclusief nulrapporten met de hoeveelheden verpakkingen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Met een groeiende focus op
duurzaamheid
en een circulaire economie zullen EPR-regelingen naar verwachting worden uitgebreid en strenger worden. Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat in de nabije toekomst meer categorieën (d.w.z. producten) onder de EPR zullen vallen, hogere recyclingdoelstellingen en strengere productontwerpvereisten. En aangezien elke lidstaat zijn eigen systeem kan opzetten, zal het interessant zijn om te zien hoe het ons, als ondernemers, in de toekomst zal vergaan!

 

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt of simpelweg geen tijd hebt om dit allemaal per land uit te zoeken, aarzel dan niet om contact op te nemen met Staxxer voor advies op maat. Onze experts staan klaar om u te helpen bij het navigeren door de complexe wet- en regelgeving, zodat u zich kunt richten op de groei van uw e-commercebedrijf.

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.