door Renee

4 min leestijd

Amazon btw-kwesties voor verkopers op Amazon EU

earnings

Als drukbezette ondernemer bent u erin geslaagd om uw e-commercebedrijf met succes op te zetten in een EU-land! Een logische volgende stap zou zijn om het bereik van je product te vergroten door het te distribueren via een gevestigde online retailer zoals Amazon EU. Hieronder bespreken we hoe je als eerste verkoper op Amazon EU de juiste btw-kanalen kunt gebruiken.

Met welke btw-kwesties moet je rekening houden als je voor het eerst verkoopt op Amazon EU?

btw amazon eu fmb fba oss one stop shop pan-europees

Amazon Seller Central – Welke invloed heeft dit op de btw-registratie van Amazon?

Amazon Seller Central is de webinterface die bedrijven gebruiken om hun producten direct aan Amazon klanten te verkopen. Omdat Amazon een van de bekendste internationale online retailers is, kun je door een account aan te maken een veel grotere markt in hun klantenbestand bereiken. Er zijn ook veel andere voordelen, zoals toegang tot analyses (consumentengegevens), prijscontrole en controle over het berichtenverkeer.

Wanneer je je aanmeldt voor Seller Central, kan de aard van je btw-registratie veranderen, afhankelijk van hoe je je bedrijf structureert. Je kunt een van de volgende benaderingen kiezen:

  • FBM (Fulfillment by Merchant):

Je handelt elke individuele bestelling zelf af (verzending, retouren en klantenservice) en je hele voorraad wordt opgeslagen bij jou thuis of in een magazijn van het bedrijf. Dit wordt meestal aangeraden als je net begint, omdat het meestal goedkoper is dan de FBA-regeling, en ook als je via meerdere marktplaatsen verkoopt, zodat je meer controle hebt over het voorraadbeheer. Als het op btw aankomt, betekent dit dat je zelf verantwoordelijk bent voor de btw-registratie van elke verkoop – Amazon is hier niet bij betrokken.

  • FBA (Fulfillment by Amazon):

Je kunt ervoor kiezen om Amazon de bestellingen te laten afhandelen via hun FBA (Fulfillment by Amazon) schema. Als je gebruikmaakt van FBA, sla je je voorraad op in magazijnen van Amazon in verschillende landen in de EU, van waaruit Amazon vervolgens distribueert naar je kopers. Wat btw-registratie betreft, heb je een lokaal btw-nummer nodig voor elk land waar je inventaris is opgeslagen. Amazon brengt btw in rekening bij je klanten en rapporteert dit namens jou aan de belastingdienst, waarna je apart aangifte moet doen voor de corresponderende aankopen.

One Stop Shop (OSS) regeling en Fulfillment by Amazon (FBA)

Zoals vermeld in onze OSS blog, als je een e-commerce bedrijf hebt opgericht in een EU-land en je verkoopt op afstand in meerdere landen in de EU, dan maak je hoogstwaarschijnlijk gebruik van de OSS-regeling. Met de OSS-regeling kan de verkoper één btw-nummer krijgen, waardoor meerdere btw-registraties voor verkoop in verschillende EU-landen vermeden worden. De btw moet nog steeds worden berekend volgens het btw-tarief van het land van bestemming, maar je kunt hetzelfde btw-nummer gebruiken voor de registratie. Als je gebruik maakt van het Amazon Seller Central platform maar alle bestellingen zelf afhandelt, dan kun je ook gebruik maken van de OSS-regeling. Als je echter gebruikmaakt van de FBA-regeling, dan heb je extra btw-nummers nodig voor elk land waar je voorraden hebt.

Pan-Europese FBA

Als je verkoop exponentieel groeit en je nog verder wilt uitbreiden, kun je overwegen om te kiezen voor de Pan-Europese FBA. Voor dit schema stuur je je voorraad naar slechts één Amazon warehouse. Van daaruit kan Amazon je voorraad transporteren tussen hun magazijnen in verschillende EU-landen, zodat je klanten sneller kunnen worden beleverd. In dit geval kan het de verkoop verhogen en je werklast stroomlijnen, omdat het pan-Europese FBA-algoritme van Amazon berekent hoeveel van je voorraad naar welk land moet gaan. Ze kunnen je inventaris naar eigen goeddunken vervoeren op elk mogelijk moment, zonder extra kosten voor jou. Hoe dan ook, je zult nog steeds individuele btw-nummers moeten aanvragen voor elk van de landen waar je inventaris wordt aangehouden en zelf moeten zorgen voor btw-betalingen en -aangiften.

Post-Brexit: maar hoe zit het met Amazon UK?

Het Verenigd Koninkrijk maakt niet langer deel uit van de EU, maar hun systeem van btw-registratie voor Amazon is vergelijkbaar. Als je via Amazon (of een andere online retailer) verkoopt aan klanten in het Verenigd Koninkrijk, dan is Amazon btw-registratie afhankelijk van twee dingen:

  • of je inventaris is opgeslagen in een FBA-magazijn in het Verenigd Koninkrijk
  • of de waarde van je verkoop hoger is dan £135

Als je een inventaris hebt in een FBA-opslagplaats in het Verenigd Koninkrijk, moet je via de douane btw invoeren aan de Britse grens. Net als binnen de EU is Amazon verantwoordelijk voor het in rekening brengen van btw aan je klanten, maar je moet wel een btw-nummer registreren voor het Verenigd Koninkrijk en de aangiftes indienen.

Als je inventaris buiten het Verenigd Koninkrijk is opgeslagen, dan hangt dit af van de waarde van je verkoop. Als de waarde hoger is dan £135, dan ben je verplicht om invoer-btw te betalen en moet je je dus registreren voor een btw-nummer. Als het bedrag lager is dan £ 135, dan is er geen invoer-btw nodig en is een btw-registratie niet nodig.

Heb je vragen over btw-registratie als verkoper op Amazon? of hulp nodig bij het bepalen van de btw-vereisten voor Amazon?

Onze lokale Staxxers zijn er om je te ontlasten!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.