door Renee

3 min leestijd

EORI check: een gids voor e-commerce ondernemers

earnings

Voor e-commerce ondernemers die die over de grens verkopen en hun producten internationaal aanbieden, is het hebben van een EORI-nummer essentieel. Het EORI-nummer staat voor Economic Operators Registration and Identification, en is vereist zodra een bedrijf betrokken raakt bij activiteiten zoals importeren, exporteren, of andere douanegerelateerde activiteiten binnen de Europese Unie (EU). In dit artikel gaan we dieper in op wat een EORI-nummer is, waarom je er een nodig hebt en hoe je een EORI check voor jezelf en voor een ander bedrijf kunt doen.

Wat is een EORI-nummer?

Bij het betreden van de internationale markt worden e-commerce bedrijven geconfronteerd met complexe douaneprocessen. Deze processen vereisen specifieke documentatie en identificatienummers, waarvan het EORI-nummer er één is. Het nummer dient als een soort paspoort voor goederen die de EU binnenkomen of verlaten, waarmee de douaneautoriteiten de goederen kunnen identificeren en de nodige controles kunnen uitvoeren.

Compliance & efficiëntie

Een EORI-nummer garandeert dat je zaken doet volgens de regels. Het zorgt ervoor dat je jouw handelstransacties kunt volgen en de efficiëntie en reputatie van jouw bedrijf versterkt op de internationale markt. Het EORI-nummer is onmisbaar voor elke e-commerce verkoper die wereldwijd wil slagen.

Hoe kom ik aan een EORI-nummer?

Je moet je dus registreren bij de douane van het land waarin je bedrijf is gevestigd. Vaak moet je dan een aanvraagformulier invullen op de website. Je moet je bedrijfsnaam, adres en btw-nummer opgeven. Na het indienen van het formulier wordt je aanvraag door de douane bekeken, en (als het goed is) goedgekeurd! Dan krijg je een EORI-nummer toegewezen, dat gebruikt zal worden voor alle douane-activiteiten binnen de EU.

Wil je je EORI-nummer aanvragen in Nederland? De manier van aanvragen ligt eraan wie je douaneaangifte indient. Als je zelf je aangifte indient, dan kun je zelf je EORI-nummer samenstellen. Als je de aangifte door iemand anders in Nederland laat doen, of aangifte doet in het buitenland (zelf of door iemand anders), dan zijn daar aparte aanvraagformulieren voor. Je vindt ze op de website van de belastingdienst.

Je EORI-nummer checken

Het verifiëren van je EORI-nummer via een EORI check is essentieel voor je internationale handelsoperaties. Zonder een geldig EORI-nummer kan je te maken krijgen met vertragingen en boetes. Regelmatige controle van je EORI-status zorgt ervoor dat je bedrijf compliant blijft en een vlotte internationale handelservaring biedt.

Hoe kan ik mijn EORI-nummer checken?

  1. Bezoek de officiële website: De Europese commissie heeft een pagina waarop je EORI-nummers kunt valideren.
  2. Voer je EORI-nummer in: Gebruik de zoekfunctie op de website om de status van je EORI-nummer te controleren.
  3. Verifieer je bedrijfsgegevens: Zorg ervoor dat de informatie gekoppeld aan je EORI-nummer correct en actueel is.

Hoe kan ik een ander EORI-nummer checken?

EORI check doen van een ander bedrijf? Dat kan! Dat gaat namelijk via dezelfde website van de Europese Commissie. Let wel op: je kunt hier alleen Europese bedrijven opzoeken. Wil je het EORI nummer van een bedrijf buiten Europa? Dan moet je bij de douaneautoriteit van dat betreffende land zijn.

EORI check

Hulp nodig met btw of EPR?

Dan kan Staxxer helpen. Wij zorgen dat jij zorgeloos de grens over kan als e-commerce ondernemer. Doordat onze software naadloos integreert met Amazon, kunnen wij jouw btw-aangiftes helemaal automatiseren. Zo hoef jij nooit meer naar jouw internationale btw om te kijken! En ga je een nieuwe markt betreden? Dan helpen wij jou ook aan een nieuw btw-nummer zodat je vlot kunt starten met verkopen.

Ook voor EPR ben je bij ons aan het juiste adres. Wil je weten hoe we jouw onderneming kunnen helpen? Dan kun je via deze link een (gratis) adviesgesprek inplannen. Dan krijg je btw- en EPR-advies dat is afgestemd op jouw organisatie, kun je al je vragen stellen, en kun je ervoor kiezen om het aan ons uit te besteden. Wel zo handig!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.