door Renee

5 min leestijd

Alles over verkopen op Amazon Duitsland

earnings

staxxer germany | Staxxer

Je verkoopt via Amazon, en denkt eraan uit te breiden naar een andere markt. Misschien die van Duitsland! Amazon is nog niet zo lang beschikbaar als verkoopplatform in Nederland, maar in Duitsland is Amazon ondertussen wel goed gevestigd. Zo had het platform in 2016 al 64.000 geregistreerde Duitse verkopers, en dat aantal is alleen maar blijven groeien. Ook blijkt het zo te zijn dat Duitsers in 79% van de gevallen beginnen met zoeken op Amazon als ze een product willen kopen, waar dat in Nederland maar 13% is. Daarnaast wordt 52% van iedere euro die online uitgegeven wordt, in Duitsland besteed op Amazon: dat is 54 miljard per jaar. Weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel leggen we je uit waar je aan moet denken als je wil verkopen op Amazon Duitsland.

Jezelf registreren als verkoper op Amazon Duitsland

Wanneer je producten wil verkopen via Amazon Duitsland, moet je jezelf  eerst registreren als verkoper. Amazon Seller Central heeft hier een speciale pagina voor: je vindt er meer info, en een knop om jezelf aan te melden. Voor je aanmelding heb je een aantal gegevens nodig. Allereerst je persoonlijke gegevens, zoals een kopie van een geldig identiteitsbewijs. Ook je e-mail, telefoonnummer en creditcard zullen worden gevraagd. Amazon accepteert namelijk alleen betalingen via creditcard! Naast jouw persoonlijke gegevens, zijn natuurlijk ook je bedrijfsgegevens van belang. Zorg ervoor dat je die paraat hebt, samen met de contactgegevens van het bedrijf en het KvK-nummer. Als je de hele registratie hebt doorlopen, ben je klaar om te verkopen!

Amazon is heel streng als het op aanmelden aankomt – daarom kan het nog wel eens misgaan. De aanmeldformulieren worden nagekeken door computers die nogal strikt zijn op wat er wel en niet door mag. Ook worden door veel verkopers de verkeerde gegevens ingevoerd, waardoor het niet mogelijk is de aanmelding te verwerken.

Je producten toevoegen in Amazon Seller Central

De tweede stap in het proces is (natuurlijk) je producten beschikbaar maken voor de verkoop. Dit doe je door ze toe te voegen binnen Amazon Seller Central. Als je inlogt, verschijnt er op het dashbord ‘producten toevoegen’. Wanneer je een product wil verkopen dat al bestaat (en al wordt aangeboden via Amazon), dan kun je dit product opzoeken door het EAN-nummer of naam in de zoekbalk te typen. Je komt bij een lijst met producten terecht, waar je het in kan vinden. Weet je niet wat het EAN-nummer is? Je kan ‘m vinden via deze link. De voordelen van bestaande producten verkopen, is dat je geen Duitse productteksten hoeft te maken en kunt profiteren van de ranking van het product.

Wil je een nieuw product toevoegen? Dat kan ook via de knop ‘producten toevoegen’. Onder de zoekbalk zie je ‘ik voeg een product toe dat niet wordt verkocht op Amazon’ staan. Vervolgens vraagt Amazon je om een categorie en subcategorie voor je product te kiezen. Hierna geef je nog meer productspecificaties door, en heb je de kans om meer variaties van je product toe te voegen (zoals meerdere kleuren of afmetingen). De volgende sectie vraagt om je verkoper het SKU-nummer, productprijs, aantallen, de staat van het product (hier kun je alleen ‘nieuw’ invullen) en via welk fulfilmentkanaal je het product wil verzenden. Hierover later meer! Nu resten alleen nog de productafbeeldingen, omschrijvingen en keywords.

Het voordeel van het verkopen van nieuwe producten, is dat je de regie helemaal zelf in handen hebt. Jij bepaalt hoe de foto’s eruit zien, en wat de producttekst wordt. Meer werk dan bestaande producten toevoegen, maar wel helemaal naar jouw wens. Een kleine kanttekening bij het zelf schrijven van productteksten: zorg dat het een goed leesbare, aantrekkelijke tekst is. Natuurlijk wil je dat je product vindbaar is voor de klant, dus kun je er een aantal keywords instoppen. Maar vergeet niet dat het makkelijk te lezen moet zijn! Een goed verzorgde tekst komt professioneler over en schept vertrouwen. Ist dein Deutsch nicht so gut? Dan is het slim om het uit te besteden aan iemand die het wel vloeiend kan, bijvoorbeeld aan een vertaalbureau. Er zijn zelfs bureau’s die zijn gespecialiseerd in het schrijven van Amazon  productteksten! Bijvoorbeeld Translated of Fiverr.

Amazon FBA: welke optie kies je?

Heb je al nagedacht over het logistieke deel van jouw verkopen? Hier zijn een aantal opties voor, die we één voor één zullen bespreken. Deze opties worden ‘fulfilment’ opties genoemd, afhankelijk van welke partij welk deel van de logistiek op zich neemt. Zo ook voor Amazon FBA Duitsland.

De eerste FBA optie is dat je je producten zelf verstuurt naar Duitse klanten. Dit heet fulfilled by merchant. Wanneer je al samenwerkt met een partij die jouw logistieken regelt, is dit bijvoorbeeld een optie. Houd wel in de gaten wanneer je de omzetsdrempel van 10.000 euro overstijgt. Als dit gebeurt, wordt je btw-plichtig in Duitsland. Dat wil zeggen dat je een Duits btw-nummer nodig hebt en ook btw-aangifte moet doen in Duitsland.

Klinkt het als veel geregel? Amazon biedt verkopers de optie om logistieke zaken uit handen te geven: Fulfilment By Amazon (FBA). Wanneer je hiervoor kiest, regelt Amazon voor jou de verzendingen, retouren, facturering en ook de klantenservice. Jij moet er wel voor zorgen dat jouw producten in één van de fulfilment centers terecht komen, maar vanuit daar regelt Amazon het verder. Met deze optie wordt je btw-plichtig in Duitsland: je verstuurt namelijk voorraad naar Duitsland, en legt het in een fulfilment center in Duitsland neer. Dit betekent dat je een Duits btw-nummer nodig hebt en btw moet afdragen in Duitsland!

Een optie binnen Amazon FBA is het European Fulfilment Network (EFN). Hiermee geef je Amazon toestemming om je producten vanuit Duitsland naar bijvoorbeeld Italië te versturen. Bijvoorbeeld als een Italiaanse klant een product via Amazon Duitsland koopt. Het voordeel is dat jij je producten nog steeds alleen naar Duitsland hoeft te sturen. Het nadeel is dat je cross-border fees krijgt, die per product toch wel snel kunnen oplopen. Ook als je kiest voor deze optie, is het hebben van een Duits btw-nummer en btw aangeven in Duitsland dus nodig.

Dan heb je nog PAN-European Fulfilment. Bij deze optie verstuur je nog steeds je producten naar (bijvoorbeeld) alleen Duitsland, maar verdeelt Amazon jouw voorraad over andere fulfilment centers binnen Europa. Je krijgt bij deze optie niet te maken met cross-border fees! Houd wel in de gaten: als Amazon jouw voorraad in andere Europese landen neerlegt, ben je daar ook btw-plichtig. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor!

Je producten naar Duitsland verzenden

Wanneer je je goederen vanuit Nederland naar Duitsland verstuurt, hoef je je niet druk te maken om invoerrechten en de kosten die daarbij komen kijken. Binnen de EU is er namelijk afgesproken dat er vrij verkeer van goederen moet zijn. Verstuur je vanuit buiten de EU naar Duitsland, krijg je dus wel te maken met invoerrechten. 

Waar je ook op moet letten, is het btw-tarief dat je rekent over de bestellingen die je naar kopers verstuurt. Zit je nog onder het drempelbedrag van 10.000 euro? Dan mag je nog het Nederlandse btw-tarief rekenen. Kom je boven het drempelbedrag uit, dan moet je het Duitse btw-tarief rekenen over de bestelling.

Laatste tips

  • Let op hoe je je producten verpakt! In Duitsland is namelijk een speciale verpakkingswet van kracht, die erop toeziet dat alle verpakkingen teruggenomen en gerecycled worden. Deze verpakkingswet wordt de VerpackG genoemd. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit artikel.  
  • Goede reviews helpen je producten verkopen. Ga maar na: als een product veel goede reviews heeft, ben je eerder geneigd het product te kopen dan wanneer er geen reviews staan. Reviews dragen bij aan je betrouwbaarheid. Je zou bijvoorbeeld een e-mailcampagne op kunnen zetten om positieve reviews binnen te halen. Denk eraan om ze goed te vertalen naar het Duits!

Staxxer en Amazon.de

Je weet nu waar je op moet letten als je aan de slag wil met verkopen via Amazon Duitsland. Is het nog steeds onduidelijk, of wil je graag werk uit handen geven? Daar zijn wij voor. Ook als je al een boekhouder hebt, ben je meer dan welkom. Staxxer gaat namelijk goed samen met boekhouders! Plan een consult in, dan kijken we hoe we het fiscale plaatje op jouw situatie kunnen afstemmen.

Bij Staxxer kunnen we een Duits btw-nummer voor je aanvragen. Ook kunnen we Duitse btw-aangiftes voor je uit handen nemen. Daarnaast kunnen we je ook helpen met je PAN-Europese btw-aangifte. Als je nog vragen hebt, schroom niet ze te stellen!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.