door Renee

3 min leestijd

Wat zijn GTIN-codes en hoe kom ik eraan?

earnings

gtin code

Ze zijn een vereiste als je producten wil aanbieden als e-commerce ondernemer: “Global Trade Identification Numbers”, ofwel GTIN-codes. Misschien ken je ze wel, je hebt ze namelijk nodig voor de barcodes van je producten. Er zijn meerdere soorten GTIN-nummers, dus weet je niet precies hoe het zit of welke je nodig hebt? Wij hebben een overzicht voor je.

Waarom heb ik GTIN-nummers nodig?

Als je producten wil verkopen, zul je GTIN-nummers nodig hebben. Een GTIN-nummer is namelijk een uniek nummer, aan de hand waarvan jouw producten internationaal geïdentificeerd kunnen worden. De nummers kunnen gekoppeld worden aan de productinformatie van een bepaald product.Eigenlijk kun je GTIN zien als een identificatiesysteem. Er zijn meerdere soorten GTIN-codes, waarvan het EAN-nummer waarschijnlijk al bij je bekend is. GTIN-codes kunnen niet alleen in Europa worden gebruikt: bepaalde soorten worden ook in Noord-Amerika of Japan gebruikt, en andere juist wereldwijd. 

Gtin codes worden beheerd en uitgegeven door GS1. Fun fact: GS1 is een non-profit organisatie, die zich inzet om de toeleveringsketen efficiënter en transparanter te maken. Wanneer je codes wil aanschaffen, is het zeer aan te raden dit via GS1 te doen. Dat is namelijk de officiële uitgever van deze codes. Dan weet je 100% zeker dat je een unieke code krijgt. Het kan zomaar zijn dat je ze bij een andere partij goedkoper tegenkomt, maar dan loop je het risico dat je geen uniek nummer krijgt. Het risico daarvan, is dat je nummer ook gebruikt wordt voor een ander soort product. Als je het in één keer goed regelt, voorkom je een hoop gedoe.

Hoe is een GTIN-nummer opgebouwd?

Een GTIN-nummer bestaat uit een aantal cijfers. Dit kunnen er acht, twaalf, dertien of veertien zijn. Hoeveel cijfers het nummer heeft, hangt af van een aantal factoren. Het kan bijvoorbeeld afhangen van het artikel, de locatie of verzendeenheid. 

Als voorbeeld nemen we een GTIN-13 code: 87 10400 31114 0.

De eerste twee cijfers, in dit geval 87, vormen samen de landcode (ook wel systeemcode genoemd). 87 Is de landcode voor Nederland. De landcode indiceert waar de code is uitgegeven. Dus het wil niet per se zeggen dat het product in Nederland is geproduceerd! 

De volgende vijf cijfers vormen de aansluitcode, hier 10400. De systeemcode en de aansluitcode samen worden het bedrijfsnummer genoemd. In het voorbeeld verwijst 8710400 naar een bedrijf dat we allemaal wel kennen: de Albert Heijn. Het is goed om te weten dat een bedrijf meerdere aansluitnummers kan hebben. 

De vijf cijfers die daarop volgen, 31114, specificeren het artikel. 

Ten slotte vormt het laatste cijfer van de reeks een controlegetal. Hier is dat 0, maar het kan ieder ander cijfer zijn. Het controlegetal wordt gebruikt om de barcode op te zoeken als een van de streepjes van de code is beschadigd: je zou het kunnen zien als een hulpgetal.

Als je een GTIN-14 code treft, dan is er nog een cijfer toegevoegd die het soort verpakking aangeeft.

Soorten GTIN-codes

  • UPC: dit staat voor “Universal Product Code” en telt 12 cijfers. Daardoor wordt de code ook wel GTIN-12 genoemd. De UPC-code wordt veel gebruikt in Noord Amerika voor barcodes.
  • EAN: deze afkorting staat voor “European Article Number”. De code telt 13 cijfers (soms ook 14), en wordt daardoor ook wel GTIN-13 genoemd. EAN-nummers worden vaak gebruikt voor barcodes van Europese producten.
  • JAN:  dit staat voor “Japanese Article Number”. Een JAN-code telt 8 of 13 cijfers. Ook deze code wordt weleens GTIN-13 genoemd. Deze versie van de GTIN-code wordt alleen in Japan gebruikt voor barcodes.
  • ISBN: deze afkorting staat voor “International Standard Book Number”. Je hebt een ISBN-10 (verouderd) of een ISBN-13 (vernieuwd). Deze code wordt wereldwijd gebruikt voor de identificatie van boeken die gepubliceerd zijn vanaf 1970. 

Om het nog helderder te maken, ook nog het overzicht andersom:

  • GTIN-8: meest gebruikt voor EAN-8 barcodes.
  • GTIN-12: meest gebruikt voor UPC barcodes.
  • GTIN-13: meest gebruikt voor ISBN, JAN en EAN-13 barcodes.
  • GTIN-14: gebruikt voor groothandelproducten of multipacks.

GTIN-nummer aanvragen

Wil je een GTIN-nummer aanvragen? Dat kun je het beste doen bij GS1. Dat is namelijk de officiële uitgever van zulke codes. Het kan zomaar zijn dat je de codes goedkoper kunt krijgen bij een andere partij, maar het gevaar is dan dat je ze niet kunt gebruiken bij je merkregistratie of dat je ze niet kunt koppelen aan je naam. Als je ze bij GS1 aanvraagt, weet je zeker dat je codes uniek zijn.

Ben je Amazonverkoper? Dan is het extra belangrijk voor jou dat je je codes aanschaft via GS1. Dan moet je namelijk per se codes hebben van GS1, anders kun je er geen listings mee aanmaken op Amazon. Als je het toch probeert met een andere code, dan heb je kans dat je onterecht de code van een andere verkoper gebruikt, of dat je geen listings meer aan mag maken van Amazon. Gebruik je toch onofficiële codes? Dan zul je voor ieder product met zo’n onofficiële streepjescode, een officiële moeten aanvragen bij GS1. Het scheelt heel wat werk als je het meteen goed regelt, dus!

Inhoudsopgave
Meest gelezen artikelen
Wat is EPR? De Extended Producer Responsibility (EPR) in Europa

Hoe zit het met Brexit en btw?

VAT in the Digital Age: e-invoicing & digital reporting in de EU

VAT in the Digital Age: de nieuwe regels uitgelegd

One-Stop-Shop: meest gestelde vragen
Grenzeloos groeien zonder gedoe? Wij regelen jouw btw en EPR.
Een jonge man in een zwart sweatshirt glimlachend voor struiken, oss
Mits Hommeles

BTW consultant

Laboris veniam elit labore enim nulla sunt sunt ipsum ut aliquip proident ullamco incididunt. Exercitation nostrud et labore ea et est laboris consequat consectetur officia mollit sit officia cupidatat.